3 kk vaihe polven kuntoutuksessa

Ensimmäiset ”hoki-hölkkä”- askeleet, kyykyt, hypyt ja koordinaatiotreenit tekevät melkein enemmän hyvää mielelle kuin polvelle. Jos joku treenimuoto on pitkästyttävää, niin kuntoutus. Kaikki tempo ja erikoistekniikat ovat riisuttu ja keskitytään erittäin pieniin asioihin, kuten liikelaajuuksiin ja lihaksen hermotukseen takaisin kohti normaalia liikerataa. Tässä vaiheessa tylsistymiselle ei kuitenkaan ole tilaa, vaan on pakko nöyränä jaksaa tehdä jokainen kuntoutusliike kunnolla, vaikka saisikin jo tehdä paljon enemmän.

Vaihe jolloin saat luvan kävelyhölkätä, tarkoittaa oikeasti vain kävelyhölkkää. Tässä vaiheessa on turha kokeilla rajoja. Kun syväkyykyt kielletään ei ole mitään järkeä mennä syväkyykkyyn. Lisäksi kaikki lajinomainen liikkuminen kannattaa suosiolla unohtaa. Todella tylsää, -”tiedetään!.” Se, että olen jaksanut tehdä jokaisen tylsän kuntoutusliikkeen on vienyt minua jatkuvasti eteenpäin ja kuntoutus on edennyt aikataulussa. Silti ei saa keskittyminen herpaantua…

Joka toinen viikko olen käynyt Pihlajalinnassa Fyssarilla (Jarkko Räsänen). Jarkko testaa aina missä mennään, seuraa mittoja sekä antaa luvan tehdä enemmän liikkeitä ja edetä kuntoutuksessa. Jos joudutte polvileikkaukseen niin vaatikaa fysioterapiaa ja apua kuntoutukseen. Liian moni jää ilman sitä, eikä edes hoksaa pyytää. Hyvällä fyssarilla on iso merkitys kuntoutuksessa. Leikatusta polvesta ei tule koskaan entisen vertoista, jos sitä ei kuntouta kunnolla. Eikä kannata liikaa itse sooloilla, sitä usein tekee joko liikaa kaikkea tai sitten ihan liian vähän ja pelkää jokaista askelta. Lisäksi leikkauksia ja vammoja on hyvin erilaisia, toiset saavat luvan kävellä sairaalasta kotiin ja toiset, esim. itse jouduin kävellä reilun kuukauden kepeillä. Kieltoja on edelleen voimassa kierukan liitännän takia, vaikka uusi eturistiside antaisi jo tehdä vaikka mitä.

Tällä hetkellä kun melkein 14 viikkoa on kulunut leikkauksesta saan tehdä… Aerobisena harjoitteluna: kuntopyörää, crossaria, vesijuoksua ja kevyesti soutua ja ihan lyhyttä hölkkää. Suoritan intervall- treenit kuntopyörällä ja crossarilla, vesijuoksussa haen juoksunomaista liikerataa ja liikkuvuutta. Kevyt hölkkä on siis todella kevyt, ihan vain juoksuun totuttelua ja molempien jalkojen yhteistä toimintakykyä.

Tasapainoa treenaan lähes joka päivä; bosulla, erilaisilla 1- jalan kevennetyillä kyykyillä ja penkille nousuina. Bulgarialainen kyykky on ollut erittäin hyvä, lisäksi TRX.llä avustettu kyykky ja yhden jalan kyykyt. Bosu tuo mukavan haasteen treeniin ja aktivoi paremmin tukilihaksia.

Voimaa ja lihasta treenaan lisäksi laitteilla: reiden ojennus ja koukistus, prässi, smithkyykky, etukyykky, pakaratyöntö, taljapotkut, lähentäjät ja loitontajat. Kaikki hallitusti ja melkein minimi painoilla, tosi rauhallinen suoritustempo ja täysi keskittyminen tekniikkaan. Näillä voi saada helposti polven rikki sekä kasvatettua jalkojen välistä puolieroa, malttia, malttia…

Stabiliteettia treenaan tasapainon lisäksi erilaisilla hypyillä: luisteluloikat, stepperille hypyt, loikat eteen, taakse ja sivuille, sekä bosun päälle. Näissä myös tärkeää on keskittyä jokaiseen toistoon ja sen laatuun. Pidä linjaukset kunnossa ja aloitta asteittain, jotta polvi tottuu. Leikatun jalan räjähtävä voimantuotto on alussa ihan olematonta, joten myös näillä on erittäin tärkeä osa kuntoutusta.

Koordinaatio on alussa ihan hukassa, tikkailla suoritetut liikkeet ovat todella hyviä, lisäksi laukat ja ristiaskeleet. Vaikeustasoa voi jatkuvasti nostaa ja näillä saa varmasti päänkin sekaisin. Ajatuksen ottaminen mukaan treeniin kannattaa aina!

Älä myöskään unohda liikkuvuutta, varsinkin siirteen ottaminen esimerkiksi takareidestä, tekee takareidestä todella kireän. Tee rauhallisia pumppaavia venytyksiä ja avaavia liikkeitä ihan koko kropalle sekä rullaa. Yksi heikko kohta kropassa vetää usein koko kroppaa väärään asentoon ja jumiin. Jokainen ymmärtää, että mikä tahansa liike on kyseessä se vaatii oikeanlaista liikkuvuutta, jotta liike menee perille. Jos ei koskaan huolehdi liikkuvuudesta, voivat liikkeet junnata ihan väärillä liikeradoilla, eivätkä mene koskaan perille. Lisäksi leikatun jalan aineenvaihdunta on selkeästi huonompi. Rullaamalla ja hieronnalla saa kuonan paremmin liikkeelle.

Polvi kerää edelleen todella paljon nestettä pitkien työpäivien jälkeen. Treeni ei sinällään turvota polvia, mutta jatkuva seisominen kylläkin. Ainoa apu on ollut Gameready, kylmäkompressio-laite, jota edelleen käytän turvotuksen hoitoon. Ainoastaan turvotus aiheuttaa tällä hetkellä kipua ja vihlontaa polveen, enkä missään nimessä halua enää syödä kipulääkkeitä. Gamereadyllä saan turvotuksen lisäksi kivun pois. Laitteen voi vuokrata myös Pihlajalinnasta!

Yhteistyössä: Pihlajalinna 

Tsemppiä kaikille kuntoutukseen! 

22 kommenttia

 1. Avatar

  Hei!

  Kiva kuulla kuulumisiasi kuntoutuksesta, kun itsellänikin sitä takana 8 kk. Saan paljon vinkkejä täältä sinun jutuistasi, kiitos kun jaat! 🙂

  Mielenkiinnosta haluan kysyä, että tehtiikö tehtiinkö sinun eturistiside tuplasiirteenä vaiko yksittäisenä? Luin vain jostakin tästä, että tehdään molempia ja itsellä on yksittäisenä, jos sen nyt voi noin sanoa. 😀

 2. Avatar

  On ollut hienoa seurata kuntoutumistasi! Itselläni ei ole koskaan ollut leikkauksia ainoastaan kerran todettu apofysiitti (vasemman reisiluun pään/häpylyyn liitoksessa) niin nyt ainakin tietää kunnolla miten alkaisin kuntouttamaan jos tulee onnettomuus. Fysioterapeutteja arvostetaan liian vähän mun mielestä . Tosi usein apu löytyisi kuntoutuksesta ja heikkouksien vahvistamisesta kuin, että menisi suoraan lääkärille. Tukiharjoittelu on parasta vammojen ehkäisyä ja lihashuolto.
  Oot ihanan positiivinen ja energinen ( sairaan nopee ja räjähtävä ) kuitenkin tosi kärsivällinen samalla . Hyvää jatkoa pian sut nähdään taas kentällä ! 😉

  • Avatar

   Heippa Pauliina!
   Kiitos paljon viestistä, ihana kuulla, että postaukset tuovat inspistä, toivotaan kuitenkin ettet loukkaannu. Moni liike näistäkin sopii silti ihan jokaiselle kuntoutuksesta riippumatta.
   Olen samaa mieltä että arvostun on liian vähäistä, mutta samalla monikaan ei tiedä että liikunnanohjaaja amk- opinnot antavat myös kovan pohjan tuki-ja liikuntalelin vammoista, niiden ehkäisystä ja kuntoutuksesta. Alalla pitäisi olla enemmän yhteistyötä ja kuntoutuksen jatkuvaa ketjua josta lääkäri hoitaa vamman vaatimat korjaukset sen jälkeen se siirtyy fyssarille ja treenautuksen usein hoidamme me. Olisi ihan huippua kun tästä saataisiin vankempi runko tulevaisuudessa!

   Kiitos mahtava kuulla, odotan itsekin että pääsen kentille! Kärsivällisyys ei ole ihan vahvuuteni, mutta jos takaisin toimintaan haluu, sitä on pakko löytää jostain! 🙂

   Mukavaa viikonloppua!

 3. Avatar

  Mitä rajoituksia sulla siis vielä on sen kierukan liitännän takia? Mulla kierukan liitännässä loppu rajotukset 3 kk jälkeen ja saa tehä suunnilleen periaatteella sitä mitä pystyy (toki teen fyssarin ohjeiden mukaan)? Mut kiitos tästä hyvä postaus! Sun kuntoutumisen seuraaminen muutenki antaa sikana motivaatiota ja tsemppii itellekki, kiitos!☺️

  • Avatar

   Heippa!

   3kk jälkeen saa tehdä jo paljon enemmän, mutta 6 kk jälkeen tutkimusten mukaan kierukka olisi vasta oikeasti kunnolla kiinnittynyt, joten suosittelen olemaan varovainen, vältä esim. syväkyykkyjä tai yliojennusta 🙂

   Tsemppiä kuntoutukseen, maltti on valtti ja kova duuni näkyy kyllä loppuelämän!

   • Avatar

    Aijaa onpa kumma ettei mun lääkäri sit sanonu tosta vaik kuulemma on alan huippuja. :O Ja fyssariki laitto jo tekemää syväkyykkyjä varovaisesti. Nyt pelottaa et oonki tehny jotain tuhoa. Saatko kuitenki taivuttaa polven täysin koukkuu? Ku mulle painotettii kokoajan miten tärkeetä on saada ne liikelaajudet palautettuu ja sit ahkerasti venyttelin ja nyt saan kantapään peppuu, mut onks se ääriasento sit kuitenki viel huono kierukalle jos syväkyykkyki on? Mulla siis nyt 4,5 kk.

    • Avatar

     Voi olla että sulla on ollut pienempi repeämä, jonka takia saat aiemmin antaa kovempaa painetta polveen. Omassa iso kassinkahva-repeämä ja 5 eri liitosta, joten sen takia rajoitukset isommat.
     4,5 kk kohdalla varmasti saa varovasti mennä syväkyykkyyn, mutta uskoisin ettei kannata tehdä syväkyykkyä yhdellä jalalla ennen 6 kk ja joo saat taivuttaa koukkuun, kun ei ole painoa päällä. 🙂

     Tietty liikelaajuudet kuntoon, mutta jos kierukassa on iso repeämä ja koko painon laittaa päälle, voi helposti liitokset pettää, mutta jo niinkuin aiemmin sanoin leikkaukset ovat aina todella tyyppikohtaisia. Noudata ihmeessä fyssarin ohjeita, mutta huomioi varovaisuus. Itselläni oikeassa polvessa liitäntä petti vaikka kovaa kuntoutusta oli 6kk takana ja jouduin uuteen tähystykseen, silloin 15 vuotiaana en ajatellut asiaa ja ollut alussa kentille paluun aikana tarpeeksi varovainen.

     Tsemppiä! 🙂

     • Avatar

      Okei, se voi olla kun mulla oli melko pieni repeämä tossa, siin oli kai kaks liitäntää vaan. Ja joo en oo ihan heti tekemäs syväkyykkyä yhellä jalalla kun ei lihasvoimakaan riittäis siihen 😀 Mutta joo pitää muistaa varovaisuus kumminkin!

      Tsemppiä sullekin! 🙂

 4. Avatar

  ihana lukea, miten kuntoutus on edistynyt. Itsellä polven multiligamenttivamman leikkaus vasta pari viikkoa sitten ja raskas kipsi jalassa kotona. Olen myös menossa samalle fyssarille ja hieman jännittää tuleva. Näiden lukeminen kannustaa!

  • Avatar

   Heippa Jenni!

   Alku leikkauksen jälkeen on todella ikävää ja pitkästyttävää! Tsemppiä paljon tulevaan kuntoutukseen, <3
   Muistat vain tehdä kunnolla työtä niin jalasta tulee erittäin hyvä!

 5. Avatar

  Mulla myös molemmat polvet tähystetty. Siteet ja kierukat kunnossa, mutta rustopinnoissa repeämiä. Urheiluvammoja nekin.Reilu kuukausi täytynyt kepeillä könkätä ilman painon varausta leikatulle jalalle. Ei oo helppoo. Ekan tähystyksen jälkeen jäi pelko liikkumiseen. En uskaltanut tehdä juuri mitään, kun pelkäsin, että polvi menee uudestaan. Oli alan huippu lääkäri ja kokenut fyssari, mutta olisin silti kaivannut enemmän ohjausta ja tukea kuntoutukseen. Varsinkaan salitreeni ei ole omalla kohdalla ollut koskan mielekkäintä treeniä ja oikeat tekniikat ja liikeradat helposti unohtui, vaikka ne fyssarin kanssa käytiin läpi. Olis kyllä ihan loistavaa, jos hoitoketjuun saataisiin vielä kolmas vahvistus ihan siihen kaikista konkreettisimpaan tekemiseen eli itse fyysiseen kuntoutukseen. Varsinkin toisen tähystyksen jälkeen kovat kivut ihan vaan kävelessäkin pitkitti kuntoutusta melkein vuodella ja siinä olis kyllä kaivannut viisaampaa rinnalle neuvomaan. Meinas usko loppua kun periaatteessa ei mitään fyysistä estettä tai rajoitetta enää ollut mutta askeltakaan ei pystynyt ilman kipuja kävellä. Tässäkin oli loppujen lopuksi linjauksesta ja ihan vaan leikkauskohdan totuttamisesta liikkeeseen kyse. Pahinta oli epävarmuus kun ei tiedä jääkö kivut pusyvästi tai osaako yksin kuntouttaa polvet… Tsemppiä! Oot kyllä rautainen nainen.

  • Avatar

   Heippa Hanna!

   Ihana kun laitoit viestiä, mutta erittäin ikävä kuulla sun loukkaantumis-kierteestä. Ja tiedän hyvinkin mistä puhut.. Varsinkin ensimmäinen leikkaus tuo paljon pelkotiloja. Itsellä nyt toinen isompi leikkaus ja siihen lisäksi 4 tähystystä niin tietää aika hyvin mitä voi tehdä ja mitä ei.
   Se alun pelkotila on kaikkien jarruttavin tekijä kuntoutuksessa, koska rohkeasti pitäisi alkaa tekemään kaikkea ja juuri se on se tärkein työ kohti tervettä polvea.
   Toivottavasti joskus lääkärin/fyssarin kautta osataan ohjata oikeille liikunnanohjaajille, jolla on oikeasti itsellään tietoa ja erikoisosaamista vammojen jälkikuntoutukseen.

   Paljon tsemppiä sinulle! kovempina tullaan molemmat takaisin! <3

 6. Avatar

  Tsemppiä kuntoutukseen! Mulla lähti lumpio sijoiltaan kesäkuussa eli nyt kulunut jo puolisen vuotta tapauksesta ja nyt aktiivisesti kuntouttanut 4kk salilla. Sivuristiside vaurioitui jonkin verran mutta ei katkennut. Polvi sallii tällä hetkellä juosta 10 min matolla. Sen jälkeen alkaa tukilihakset väsyä eikä uskalla jatkaa mutta eteenpäin on menty lähtötilanteesta. 1vk kepeillä 3vk pidin tukea jonka jälkeen jalka oli pienentynyt puolella 😀 Toivotaan molemmille ehjiä jalkoja tästä eteenpäin!

  • Avatar

   Heippa! Ja paljon tsemppiä ja pitkäjänteisyyttä sinne 🙂 Pitkä kuntoutuminen molemmilla edessä, mutta kovalla työllä takaisin tullaan ja kovaa!

 7. Avatar

  Tsemppaan ja hattua nostan sille, että näytät niin hyvää mallia kärsivällisestä ja perusteellisesta kuntoutuksesta! Oli tosi kiinnostavaa lukea, miten harjoittelet/kuntoutat tässä vaiheessa.

  Mulla on reilu 2 kk molempien lonkkien samanaikaisesta tekonivelleikkauksesta, ja sun blogipostit on olleet kullanarvoisia. Niistä opin jo ennakkoon malttia, sitä miten tärkeetä on tosiaan tehdä kuntoutusliikkeitä AJATUKSELLA eikä vain pyrkiä progressioon, ja sen kantavan ajatuksen että tähtäimessä on olla leikkauksen jälkeen 5/5 pisteen kuntoutuja eikä aluksi mitään muuta, koska kuntoutus on niin iso investointi loppuelämään.

  Pidän peukkuja että polvesta tulee kuntoutuksella entisen veroinen, ja omasta psyykestä siinä sivussa ehkä vielä pykälän entistä vahvempi!

  • Avatar

   Heippa Tuulia!

   Kiitos paljon, todella kiva kuulla! Kirjoitan pian varmasti taas uutta postausta kuntoutuksesta ja varsinkin instagramin puolella jaan paljon materiaalia. Tällä hetkellä edelleen aika saman tyyppisiä juttuja kun mitä tässä postauksessa, intensiteettiä nostan portaittain sekä vastusta. Mutta paljon tasapaino/koordinaatio edellä teen jokaisen harjoituksen. Koska polven stabiliteetti on saatava kuntoon 🙂

   Sulla on tosi iso leikkaus takana. Uinti/vesijuoksu /pyöräily ovat todella hyviä treenimuotoja vahvistavien liikkeiden tueksi sekä liikkuvuus, joka helposti heikkenee leikkauksien jälkeen huomattavasti. Olen tosi iloinen, että olet saanut näistä tarvittavaa pitkäjänteistä motivaatiota, koska hyvä kuntoutus on ainoa tie päästä takaisin hyvään kuntoon ja normaaliin arkeen. Olen todella huolissaan miten niin moni laiminlyö kuntoutuksen kokonaan ja usein ihan tietämättä sen merkitystä. Ammattilaisten tuki pitäisi olla paljon parempi leikkauksen jälkeisessä hoidossa.

   Paljon tsemppiä lonkkien kuntoutukseen! malttia ja pitkäjänteistä työtä, hyvä neuvo minkä itse sain oli, ettei kannata mitään isompaa taidon näytettä nyt antaa vaan keskittyä pohjan rakentamiseen! 🙂

 8. Avatar

  Tulen kyllä seuraamaan sun kuntoutusta erittäin tarkasti! Itselläni leikattiin tiistains eturistiside ja kierukka ommeltiin kasaan, joten samankaltainen operaatio takana kuin sulla. Valitettavasti 😀 itselläni siirre tosin otettiin etureidestä.

  Tällä hetkellä tuntuu aika lohduttomalta maata sohvalla ja miettiä, että leikattiinko samalla myös etureisi pois kun hermotus on aivan nollassa, eikä jalkaa saa nostettua kunnolla.. 😀 Mutta antaa paljon rohkaisua, kun voi seurata täältä myös miten sulla kuntoutus on edennyt ja mitä on missäkin vaiheessa tapahtunut. Toivottavasti kuntoutus sujuu jatkossakin hyvin!

  • Avatar

   Heippa Jenny!

   Tsemppiä tosi paljon kuntoutukseen. Ensimmäinen kuukausi on todella köykänen, mutta joka päivä paranemaan päin. Uskalla nostella reittä kaikesta tärinästä huolimatta, pidä jalkaa koholla ja koita koukistaa- suoristaa oman liikelaajuuden rajoissa. Lisäksi jos pystyt vuokraamaan läheltäsi gameready kylmäkompressiolaitteen siitä on oikeasti todella paljon hyötyä kun turvotuksen saa pois ja kylmä auttaa kipuun. Kierukan kanssa pitää tehdä pitkäjänteistä työtä, mutta pystyt siihen!! <3

   • Avatar

    Kiitos tsempeistä 🙂 Onneksi tässä jo vajaassa kahdessa viikossa on mennyt jo selvästi eteempäin! Etureisi löytyy, jalka nousee (vaikka aika nopeasti väsyy) ja liikeradat on jo nyt 0-90 astetta, mikä itselleni annettiin tavoitteeksi ekalle neljälle viikolle. Hienolta tuntuu jo se että pääsee omin avuin sohvalle ja sieltä pois! 😀

    Gameready olisi kyllä hyvä. Lahdessa näkyy olevan yksi paikka mistä sitä voisi vuokrata..

 9. Avatar

  Kiitos tsempeistä 🙂 Onneksi tässä jo vajaassa kahdessa viikossa on mennyt jo selvästi eteempäin! Etureisi löytyy, jalka nousee (vaikka aika nopeasti väsyy) ja liikeradat on jo nyt 0-90 astetta, mikä itselleni annettiin tavoitteeksi ekalle neljälle viikolle. Hienolta tuntuu jo se että pääsee omin avuin sohvalle ja sieltä pois! 😀

  Gameready olisi kyllä hyvä. Lahdessa näkyy olevan yksi paikka mistä sitä voisi vuokrata..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*