3 kk vaihe polven kuntoutuksessa

Ensimmäiset ”hoki-hölkkä”- askeleet, kyykyt, hypyt ja koordinaatiotreenit tekevät melkein enemmän hyvää mielelle kuin polvelle. Jos joku treenimuoto on pitkästyttävää, niin kuntoutus. Kaikki tempo ja erikoistekniikat ovat riisuttu ja keskitytään erittäin pieniin asioihin, kuten liikelaajuuksiin ja lihaksen hermotukseen takaisin kohti normaalia liikerataa. Tässä vaiheessa tylsistymiselle ei kuitenkaan ole tilaa, vaan on pakko nöyränä jaksaa tehdä jokainen kuntoutusliike kunnolla, vaikka saisikin jo tehdä paljon enemmän.

Vaihe jolloin saat luvan kävelyhölkätä, tarkoittaa oikeasti vain kävelyhölkkää. Tässä vaiheessa on turha kokeilla rajoja. Kun syväkyykyt kielletään ei ole mitään järkeä mennä syväkyykkyyn. Lisäksi kaikki lajinomainen liikkuminen kannattaa suosiolla unohtaa. Todella tylsää, -”tiedetään!.” Se, että olen jaksanut tehdä jokaisen tylsän kuntoutusliikkeen on vienyt minua jatkuvasti eteenpäin ja kuntoutus on edennyt aikataulussa. Silti ei saa keskittyminen herpaantua…

Joka toinen viikko olen käynyt Pihlajalinnassa Fyssarilla (Jarkko Räsänen). Jarkko testaa aina missä mennään, seuraa mittoja sekä antaa luvan tehdä enemmän liikkeitä ja edetä kuntoutuksessa. Jos joudutte polvileikkaukseen niin vaatikaa fysioterapiaa ja apua kuntoutukseen. Liian moni jää ilman sitä, eikä edes hoksaa pyytää. Hyvällä fyssarilla on iso merkitys kuntoutuksessa. Leikatusta polvesta ei tule koskaan entisen vertoista, jos sitä ei kuntouta kunnolla. Eikä kannata liikaa itse sooloilla, sitä usein tekee joko liikaa kaikkea tai sitten ihan liian vähän ja pelkää jokaista askelta. Lisäksi leikkauksia ja vammoja on hyvin erilaisia, toiset saavat luvan kävellä sairaalasta kotiin ja toiset, esim. itse jouduin kävellä reilun kuukauden kepeillä. Kieltoja on edelleen voimassa kierukan liitännän takia, vaikka uusi eturistiside antaisi jo tehdä vaikka mitä.

Tällä hetkellä kun melkein 14 viikkoa on kulunut leikkauksesta saan tehdä… Aerobisena harjoitteluna: kuntopyörää, crossaria, vesijuoksua ja kevyesti soutua ja ihan lyhyttä hölkkää. Suoritan intervall- treenit kuntopyörällä ja crossarilla, vesijuoksussa haen juoksunomaista liikerataa ja liikkuvuutta. Kevyt hölkkä on siis todella kevyt, ihan vain juoksuun totuttelua ja molempien jalkojen yhteistä toimintakykyä.

Tasapainoa treenaan lähes joka päivä; bosulla, erilaisilla 1- jalan kevennetyillä kyykyillä ja penkille nousuina. Bulgarialainen kyykky on ollut erittäin hyvä, lisäksi TRX.llä avustettu kyykky ja yhden jalan kyykyt. Bosu tuo mukavan haasteen treeniin ja aktivoi paremmin tukilihaksia.

Voimaa ja lihasta treenaan lisäksi laitteilla: reiden ojennus ja koukistus, prässi, smithkyykky, etukyykky, pakaratyöntö, taljapotkut, lähentäjät ja loitontajat. Kaikki hallitusti ja melkein minimi painoilla, tosi rauhallinen suoritustempo ja täysi keskittyminen tekniikkaan. Näillä voi saada helposti polven rikki sekä kasvatettua jalkojen välistä puolieroa, malttia, malttia…

Stabiliteettia treenaan tasapainon lisäksi erilaisilla hypyillä: luisteluloikat, stepperille hypyt, loikat eteen, taakse ja sivuille, sekä bosun päälle. Näissä myös tärkeää on keskittyä jokaiseen toistoon ja sen laatuun. Pidä linjaukset kunnossa ja aloitta asteittain, jotta polvi tottuu. Leikatun jalan räjähtävä voimantuotto on alussa ihan olematonta, joten myös näillä on erittäin tärkeä osa kuntoutusta.

Koordinaatio on alussa ihan hukassa, tikkailla suoritetut liikkeet ovat todella hyviä, lisäksi laukat ja ristiaskeleet. Vaikeustasoa voi jatkuvasti nostaa ja näillä saa varmasti päänkin sekaisin. Ajatuksen ottaminen mukaan treeniin kannattaa aina!

Älä myöskään unohda liikkuvuutta, varsinkin siirteen ottaminen esimerkiksi takareidestä, tekee takareidestä todella kireän. Tee rauhallisia pumppaavia venytyksiä ja avaavia liikkeitä ihan koko kropalle sekä rullaa. Yksi heikko kohta kropassa vetää usein koko kroppaa väärään asentoon ja jumiin. Jokainen ymmärtää, että mikä tahansa liike on kyseessä se vaatii oikeanlaista liikkuvuutta, jotta liike menee perille. Jos ei koskaan huolehdi liikkuvuudesta, voivat liikkeet junnata ihan väärillä liikeradoilla, eivätkä mene koskaan perille. Lisäksi leikatun jalan aineenvaihdunta on selkeästi huonompi. Rullaamalla ja hieronnalla saa kuonan paremmin liikkeelle.

Polvi kerää edelleen todella paljon nestettä pitkien työpäivien jälkeen. Treeni ei sinällään turvota polvia, mutta jatkuva seisominen kylläkin. Ainoa apu on ollut Gameready, kylmäkompressio-laite, jota edelleen käytän turvotuksen hoitoon. Ainoastaan turvotus aiheuttaa tällä hetkellä kipua ja vihlontaa polveen, enkä missään nimessä halua enää syödä kipulääkkeitä. Gamereadyllä saan turvotuksen lisäksi kivun pois. Laitteen voi vuokrata myös Pihlajalinnasta!

Yhteistyössä: Pihlajalinna 

Tsemppiä kaikille kuntoutukseen! 

10 kommenttia

 1. Hei!

  Kiva kuulla kuulumisiasi kuntoutuksesta, kun itsellänikin sitä takana 8 kk. Saan paljon vinkkejä täältä sinun jutuistasi, kiitos kun jaat! 🙂

  Mielenkiinnosta haluan kysyä, että tehtiikö tehtiinkö sinun eturistiside tuplasiirteenä vaiko yksittäisenä? Luin vain jostakin tästä, että tehdään molempia ja itsellä on yksittäisenä, jos sen nyt voi noin sanoa. 😀

 2. On ollut hienoa seurata kuntoutumistasi! Itselläni ei ole koskaan ollut leikkauksia ainoastaan kerran todettu apofysiitti (vasemman reisiluun pään/häpylyyn liitoksessa) niin nyt ainakin tietää kunnolla miten alkaisin kuntouttamaan jos tulee onnettomuus. Fysioterapeutteja arvostetaan liian vähän mun mielestä . Tosi usein apu löytyisi kuntoutuksesta ja heikkouksien vahvistamisesta kuin, että menisi suoraan lääkärille. Tukiharjoittelu on parasta vammojen ehkäisyä ja lihashuolto.
  Oot ihanan positiivinen ja energinen ( sairaan nopee ja räjähtävä ) kuitenkin tosi kärsivällinen samalla . Hyvää jatkoa pian sut nähdään taas kentällä ! 😉

  • Heippa Pauliina!
   Kiitos paljon viestistä, ihana kuulla, että postaukset tuovat inspistä, toivotaan kuitenkin ettet loukkaannu. Moni liike näistäkin sopii silti ihan jokaiselle kuntoutuksesta riippumatta.
   Olen samaa mieltä että arvostun on liian vähäistä, mutta samalla monikaan ei tiedä että liikunnanohjaaja amk- opinnot antavat myös kovan pohjan tuki-ja liikuntalelin vammoista, niiden ehkäisystä ja kuntoutuksesta. Alalla pitäisi olla enemmän yhteistyötä ja kuntoutuksen jatkuvaa ketjua josta lääkäri hoitaa vamman vaatimat korjaukset sen jälkeen se siirtyy fyssarille ja treenautuksen usein hoidamme me. Olisi ihan huippua kun tästä saataisiin vankempi runko tulevaisuudessa!

   Kiitos mahtava kuulla, odotan itsekin että pääsen kentille! Kärsivällisyys ei ole ihan vahvuuteni, mutta jos takaisin toimintaan haluu, sitä on pakko löytää jostain! 🙂

   Mukavaa viikonloppua!

 3. Mitä rajoituksia sulla siis vielä on sen kierukan liitännän takia? Mulla kierukan liitännässä loppu rajotukset 3 kk jälkeen ja saa tehä suunnilleen periaatteella sitä mitä pystyy (toki teen fyssarin ohjeiden mukaan)😅 Mut kiitos tästä hyvä postaus! Sun kuntoutumisen seuraaminen muutenki antaa sikana motivaatiota ja tsemppii itellekki, kiitos!☺️

  • Heippa!

   3kk jälkeen saa tehdä jo paljon enemmän, mutta 6 kk jälkeen tutkimusten mukaan kierukka olisi vasta oikeasti kunnolla kiinnittynyt, joten suosittelen olemaan varovainen, vältä esim. syväkyykkyjä tai yliojennusta 🙂

   Tsemppiä kuntoutukseen, maltti on valtti ja kova duuni näkyy kyllä loppuelämän!

   • Aijaa onpa kumma ettei mun lääkäri sit sanonu tosta vaik kuulemma on alan huippuja. :O Ja fyssariki laitto jo tekemää syväkyykkyjä varovaisesti. Nyt pelottaa et oonki tehny jotain tuhoa. Saatko kuitenki taivuttaa polven täysin koukkuu? Ku mulle painotettii kokoajan miten tärkeetä on saada ne liikelaajudet palautettuu ja sit ahkerasti venyttelin ja nyt saan kantapään peppuu, mut onks se ääriasento sit kuitenki viel huono kierukalle jos syväkyykkyki on? Mulla siis nyt 4,5 kk.

    • Voi olla että sulla on ollut pienempi repeämä, jonka takia saat aiemmin antaa kovempaa painetta polveen. Omassa iso kassinkahva-repeämä ja 5 eri liitosta, joten sen takia rajoitukset isommat.
     4,5 kk kohdalla varmasti saa varovasti mennä syväkyykkyyn, mutta uskoisin ettei kannata tehdä syväkyykkyä yhdellä jalalla ennen 6 kk ja joo saat taivuttaa koukkuun, kun ei ole painoa päällä. 🙂

     Tietty liikelaajuudet kuntoon, mutta jos kierukassa on iso repeämä ja koko painon laittaa päälle, voi helposti liitokset pettää, mutta jo niinkuin aiemmin sanoin leikkaukset ovat aina todella tyyppikohtaisia. Noudata ihmeessä fyssarin ohjeita, mutta huomioi varovaisuus. Itselläni oikeassa polvessa liitäntä petti vaikka kovaa kuntoutusta oli 6kk takana ja jouduin uuteen tähystykseen, silloin 15 vuotiaana en ajatellut asiaa ja ollut alussa kentille paluun aikana tarpeeksi varovainen.

     Tsemppiä! 🙂

 4. ihana lukea, miten kuntoutus on edistynyt. Itsellä polven multiligamenttivamman leikkaus vasta pari viikkoa sitten ja raskas kipsi jalassa kotona. Olen myös menossa samalle fyssarille ja hieman jännittää tuleva. Näiden lukeminen kannustaa!

  • Heippa Jenni!

   Alku leikkauksen jälkeen on todella ikävää ja pitkästyttävää! Tsemppiä paljon tulevaan kuntoutukseen, <3
   Muistat vain tehdä kunnolla työtä niin jalasta tulee erittäin hyvä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*