Yhden päivän ruokavalio

Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla tylsää, itseään toistavaa ja mautonta. En omalla kohdallani, pidä liian tarkasta ruokavaliosta enkä missään nimessä punnitsisi omia ruokiani. Hyvä kunto ei vaadi ”puntariruokaa”, mutta jos tähdätään maksimaaliseen suoritukseen esim. urheilussa, on hyvä suunnitella suorituskykyä ennen sopivaa tankkausta -ja jälkeistä tankkausta. Säännölliseen syömiseen ja monipuoliseen ruokavalioon pyrkiminen on kaikkein paras, eikä kannata myöskään liikaa rajoittaa syömisiä, jolloin reaktio on usein juuri päinvastainen kuin mihin pyritään. Sekä ruokatottumukset häiriintyvät helposti turhan liika-tarkkailun myötä.

On tärkeä tiedostaa, mikä on itselle hyväksi ja mikä ei, jos syö sen mukaisesti, on ruokavalio usein riittävän hyvä. Toki myös herkuttelu kuuluu osaksi vaikka illanviettoa, mutta sekin on hyväksi mielelle ja tätä kautta terveydelle. Kuitenkin on hyvä muistaa kohtuus kaikessa. Ruuasta saa nauttia, eikä sen tarvitse olla pelkkä polttoaine kropalle, mutta on hyvä myös totutella ravinnon aitoihin aromeihin ja makuihin. Jos on tottunut rasvaiseen ja sokeriseen ravintoon voi mennä hetki, että makuhermot tottuvat luonnonmukaisempaan ja ravinnerikkaampaan vaihtoehtoon.

Säännöllinen syöminen on joillekin hankala omaksua. Paras aika seuraavalle aterialle on usein nälän tunne. Jostain syystä kaikki eivät kuitenkaan tunne nälkää, jolloin on hankala saada syödyksi. Tässä tapauksessa voi aterioiden ajoituksesta olla apua. Parasta on löytää itselle toimivat ruokailutavat, meitä kaikkia ei ole samasta puusta veistetty ja jokaisella on omat hankaluudet terveellisen ruuan tasapainopisteen löytämiseen.

Halusin tuoda teille kuvina esimerkin yhden päivän ruuistani, yleensä syön noin 6-7 kertaa päivässä. Ruokani vaihtelevat hyvin paljon eikä tässä ole mikään tyypillinen päivän ruuat vaan yksi päivä viikosta:

AAMUPALA (+ sitruuna/optimsm vesi 1 l )

LOUNAS

TREENIPALKKARI

PÄIVÄLLINEN

(Tässä välissä usein syön vielä välipalan: smoothie/hedelmiä/marjoja/prodepatukka/yms)

ILLALLINEN

ILTAPALA

Kehittyminen vaatii ravintoa, sekä kova treenaaminen tuplaa energiantarpeen. Jos haluat saada treenistä kunnolla tuloksia kannattaa syödä hyvin ja puhtaasti mutta oikeasti tarpeeksi. Suurella osalla aktiiviliikkujista kehitys tyssää retuperällä olevaan ruokavalioon, koska syödään ihan liian vähän kulutukseen nähden!

Mahtavaa viikkoa!

 

9 kommenttia

 1. Avatar

  Hyvä ja itselleni ajankohtainen kirjoitus. Viime viikolla siirsin puntarin kaappiin, ja ajattelin pärjätä tervettä järkeä käyttäen. Ongelmana on totaalisen pysähtynyt aineenvaihdunta joka johtuu liian vähällä energialla kituuttamisella yhdistettynä runsaaseen liikuntaan. Osaatko neuvoa tämän suhteen, syön säännöllisesti noin 5-6 kertaa päivässä, melko puhtaasti ja terveellisesti, likkun 4-5 kertaa viikossa

  • Avatar

   Erittäin hyvä ratkaisu! Ongelmat aineenvaihdunnan kanssa eivät parane hetkessä ja se voi viedä aikaa, lisäksi stressi pahentaa sitä entisestään. On vaikea sanoa tähän mitään tarkempaa koska en tiedä taustojasi ja kuinka kauan tätä on jatkunut. Oletko käynyt lääkärillä testaamassa kaikki arvot? ja totesiko hän aineenvaihdunnan pysähtymisen?

 2. Avatar

  Eksyin sun blogiin ja halusin kysyä seuraavaa. Osaatko yhtään äkkiseltään sanoa mistä tietää että aineenvaihdunta on hyvä? En väittäisi että itselläni olisi huono aineenvaihdunta mutta googlen kautta en saanu oikein vastausta niin jos sulla olisi 🙂

  • Avatar

   Heippa!

   Oletko ihan perusterve? syöt normaalisti, liikut? Onko joku oire joka viittaisi heikompaan aineenvaihduntaan?
   Aineenvaihduntahan hidastuu kaikilla iän myötä, ja toki se myös heikkenee huonojen elämäntapojen takia.

   Oona

   • Avatar

    Siis joo olen omasta mielestäni terve. 3-4 kertaa viikossa liikun ja syön terveellisesti sekä olen 25v. Ajattelin vain että onko joitain tiettyjä merkkejä siitä että aineenvaihdunta on hyvä tai mistä sen itse huomaa. Kun en oikeen osaa sanoa onko se huono,hyvä tai tosi hyvä.

    Kiitän vielä että jaksoit vastata 🙂

 3. Avatar

  missä suhteessa syöt seafood / poultry / red meat?

 4. Avatar

  Hei,
  Tässä muutkin vähän kysynyt mikä mieltäni askarruttaa. Jostain luin/kuulin että nälkä olisi hyvän aineenvaihdunnan merkki. Eli kun syö säännöllisesti niin nälän pitäisi ehtiä heräämään seuraavaan ruokailuun mennessä. Miten lähtisit herättelemään tuota nälän tunnetta? Välillä syö nälkäänsä ja välillä ”koska on ruoka-aika”. Pitäisikö jättää syömättä, jollei ole nälkä tai syödä myöhemmin? Voiko ongelma olla että edellisellä kerralla on syönyt liikaa? Pelkään että syön liikaa ja pelkään että syön liian vähän. Mistä tietää että syö tarpeeksi, jos kehon omat signaalit eivät toimi oikein? Olen valmennustakin koittanut, mutta niissähän on että syödään tietyn ajan välein ja tietty määrä ruokaa vaikka väkisin. Sen pitäisi herättää ajan kanssa ruokahalu.

  • Avatar

   Heippa!

   Nälkä – asiat ovat hyvin yksilöllisiä ja saattaa jopa riippua päivästä, että joskus on enemmän nälkä ja joskus ei yhtään.
   Tärkeä olisi laskea sun päivittäinen kulutus ja katsoa siihen suhteutettuna syötkö tarpeeksi. Kulutukseen tulee huomioida myös päivittäinen aktiivisuus ja kaikki harjoittelu. Mitä enemmän liikut sitä enemmän kehosi tarvitsee ravintoa. Voi olla, että et koe nälkää, itsekin saatan joskus kiireiden päivän aikana ”unohtaa” syödä jos ei tule nälkä, mutta viimeistään illalla tai seuraavana päivänä huomaan energiavajeen.
   Säännöllisyys on tärkeää mutta se on yksilöllistä riittääkö sinulle 4 tai jopa 6 kertaa päivässä syöminen.

   Pitäisi katsoa kokonaiskuvaa, jotta pystyn tähän kunnolla vastaamaan 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*