Ravintolakokemus: Gluteenittomalle ja maidottomalle ruokavaliolle

Noudatatko jotain ruokavaliota? Rajoittaako se elämääsi? Useasti kysyttyjä kysymysksiä niin minulle kuin monille muillekin. Ruokarajoitteisuus usein ärsyttää ihmisiä, myös usein omista rajoitteista halutaan tehdä numero, joka ihan varmasti saa närkästystä aikaan. ”En syö sitä, enkä tätä…!” Varsinkin jos syytä ei sen koommin ole. Onko hyvä syy rajoittaa tiettyjä ruoka-aineita ihan oman tuntemuksen mukaan, vai onko kohta maailma menossa siihen, että erityisruokavalio ei tipu ennen allergiatodistusta…?

Mielestäni on hauska tutkia tätä ilmiötä. Kokeilin maidotonta/viljatonta ruokavaliota ensimmäisen kerran melkein neljä vuotta sitten.  Silloin sitä kammoksuttiin ja ihmeteltiin mitä nyt oikein voit syödä. Puoli vuotta oli hyvä aika testata ja myös huomasin miten hyvin kroppani toimii.

Valmentajana näen, että en voi suositella asiakkaille erityistä ruokavaliota, jos en ole sitä itse kokeillut tai ottanut kunnolla selvää, joten nyt on hyvä aika testailla erilaisia diettejä, jotta tiedän sitten mikä kenellekin sopii. Vaikka olen itse päätynyt ruokavaliossani pääsääntöisesti maidottomaan ja gluteenittomaan, ei se tarkoita ettenkö koskaan söisi kumpaakaan tai, että kaikki asiakkaani söisivät samalla tavalla. Vierailla en kysy onko maidoton tai gluteeniton vaan syön tyytyväisenä. Ehkä myöhemmin huomaan vatsassa, mutta mitä sitten, en kuole siihen. Välillä myös ravintoloissa en välitä, jos vaihtoehdot menevät vaikeiksi.

Ruokavaliossa on vähän sama asia kuin terveellisissä elämäntavoissa yleisesti. Jos arkena syö hyvin ja säännöllisesti voi hyvin viikonloppuna nauttia tai ottaa rennommin. Sama pätee itselläni, satunnaisesti viikonloppuisin ostan leipää ehkä jotain juustoja joilla tarkoituksella ärsytän ja testailen miten vatsa ja suolisto toimivat. Minulle ei ole koskaan todettu mitään mikä estäisi syömästä kaikkea joten väkisin en rajoita mitään. Mutta huomaan, että jos syön vähänkin enemmän maitotuotteita ja gluteiinipitoisia ruokia ei olotilani ole hyvä. Kokemus on kertonut minulle sen miten ruokatottumukseni edistävät terveyttäni ja olen energinen.

Tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että syöminen ei saa rajoittaa muuta elämää. En pidä lainkaan narsistisuudesta, siitä että pakonomaiset asiat rajoittavat jopa sosiaalisiasuhteita. Elämästä pitää nauttia ja syön sitten kun on nälkä. Ainakin itselläni on säännöllisin väliajoin nälkä ja jos en syö säännöllisesti niin huomaan, että en jaksakkaan.

Niin kuin jo aiemmin mainitsin, niin valmistan kotona maidotonta ja gluteenitonta ruokaa ja pääsääntöisesti tässä ruokavaliossa pysyn. Ruokavalioni on todella monipuolinen ja nykyään tykkäänkin kokkailla erilaisia ruokia aina eri ainesosista, silloin kun vielä söin maitotuotteita tuntui että söin aina samoja ruokia, helpon kaavan kautta aina rahka tai raejuusto, nyt en ikinä palaisi takaisin siihen.

Tykkään kuitenkin käydä myös ulkona syömässä ja olenkin nyt tarkoituksella kartoittanut perushyviä ravintoloita, joissa ei mainosteta erikoisruokavaliota, mutta mistä saisi fiksusti sekä gluteenitonta että maidotonta ruokaa,  ja kävimme kokeilemassa Maya Bar & Grill ravintolan Helsingissä, rautatieaseman kupeessa. Ravintola kuuluu myös Klienton asiakkaisiin, joten korkkasimme kanta-asiakasbonukset samaan kertaan. 😉

Alkupalat

SAMSUNG CSC

TACO AL TINGA DE POLLO- Gluteenittomat kanatacot

Pääruuat

SAMSUNG CSC

SALMÓN A LA MAYA- Lohifilee ja bataattilohkot

SAMSUNG CSC

Niko: FILETE GAUCHO- Härän sisäfilee ja bataattilohkot

Jälkkäri

image

Sain hedelmä/marja lautasen. Muuta maidotonta/gluteenitonta ei ollut. Mutta sopi ihan loistavasti minulle! 🙂

 Tosi positiivinen yllätys oli. Ruuat olivat todella onnistuineita ja Nikon mukaan ”parempaa pihviä ei ole tullut vastaa vähään aikaan!” Voidaan molemmat suositella ravintolaa, myös jos haluat joskus syödä muutakin kuin salaatteja, vaikka viereisessä pöydässä nekin näyttivät todella hyviltä.  Uskon, että jos fajitakset ja tortillat maistuvat niin paikka on tehty Mexicolaisittain niitä varten (tuskin kaikkea saa gluteenittomana). Lisäksi valitsin tarkoituksella Klienton, kantispaikan, jotta myös edut pääsi hyödyntämään ja pisteitä keräämään. Täältä voit etsiä muita Klienton ravintoloita ja niiden etuja.

-O

6 kommenttia

 1. Avatar

  Ihanaa huomata, että ei maailma kaadu siihen jos viikonloppuisin vähän herkutteliski tai söisi erilailla! Kiitos kun kirjoitit siitäkin tässä, auttoi itseänikin paljon.
  Aika usein on tullut kauhia morkkis ja paha mieli, jos viikonloppuna herkutellu tai käyny kavereitten kanssa syömässä.

  • Avatar

   Herkuttelu kuuluu elämään! siitä ei todellakaan saa tulla morkkis! Kaikista parasta on juuri ystävien kanssa mennä yhdessä syömään ja nauttimaan.
   Ihanaa kevättä sinulle ja muista herkutella 😉

 2. Avatar

  Hyvä että olet huomannut gluteenittomuuden edut. Mielestäni kuitenkin tekstistä saa käsityksen että gluteenittomuudesta ”voi joustaa” halutessaan (mikä ei pidä paikkansa jos sattuu olemaan keliaakikko!) Siinä mielessä on huono asia, että gluteenitonta ovat alkaneet noudattaa jotkut (ei-keliaakikot) ”huvin vuoksi” koska se hämärtää kuvaa oikeasti gluteenittomasta syömisestä ja aiheuttaa sekavia tilanteita ravintolassa. Toivottavasti ymmärrät pointtini. Gluteenittomuudella on etuja kaikille, mutta gluteenittomuus ei tarkoita automaattisesti terveellistä ruokaa. Kiitos kuitenkin ravintolavinkistä! 🙂

  • Avatar

   Olet ihan oikeassa ja on ihan eri asia olla allerginen kuin esimerkiksi huomata parempaa toimivuutta suolistossa. 🙂
   Eikä todellakaan tarkoita terveellistä, voi syödä ihan metsään vaikka söisikin gluteenitonta ruokaa.

   Hyvä kommentti ja avaa myös ideaa mistä myös itse puhun. Oma kokemus gluteenittomaan ruokaan on ollut onnistunut ja siitä syystä myös ensisijainen valinta. 🙂

 3. Avatar

  Monesti kaikissa blogeissa ja haastatteluissa saa sellaisen kuvan, että ollaan ehdottomia. Eri asia jos on vakava allergia tai eettisistä syistä kasvissyöjä. Ihana lukea, että sinä et ole sellainen joka kantaa kylään/juhliin omat ruoat vaan nimenomaan voi joustaa. Ohjenuoraksi olen joskus saanut; monipuolisuus, sallivuus ja riittävä energiansaanti. Itse olen ehdoton lihan suhteen; sitä en syö eettisistä syistä ja juhlissa en ota väkisinkään liivatetta sisältävää kakkua. Tästä tulee aina sanomista ja se kyllä ärsyttää! ”mikset voi” tai ”ei siinä ole paljon”. Mutta jos salaatissa on inhoamaani oliiveja kyllä ne menee. Ei ruoka voi olla aina hyvää tai sellaista kun haluaa.

  • Avatar

   Kiitos hyvästä kommentista 🙂 Ymmärrän täysin eettiset syyt ja ihmettelen useasti muiden kommentteja jos joku ei syö lihaa tai ei syö jotain muuta. Se on jokaisen oma päätös. 🙂
   En missään nimessä kanna omia ruokia mukanani, kun ei ole mitään isoja rajoitteita jotka vaikeuttaisi ruuan laittajaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*