Ruokavaliohössötys ja turhat diettibuumit

Samaan aikaan kun elämme keskellä hössöttävää ruokarajoite-, dietti- ja terveellisen ruuan ylikorostamisen aikaa, on meillä ylipainoisuus ja erilaiset häiriintyneet syömismallit huolestuttavissa määrin myös kasvussa. Vaikka ”tietoisuus” ja vaihtoehdot kasvavat – ongelmat silti korostuvat. Ja tuntuu, että kaikki menee vain huonompaan suuntaan. 
Moni narahtaa pikadietteihin tai lähtee liian radikaalisesti muuttamaan omaa syömistä, jolloin saattaa lopputulos olla entistä huonompi. 

Medianlukutaito on nykypäivänä ihan välttämätöntä. Niin monet mediatalot, kuin yksittäiset bloggaajat, Instagram ”vaikuttajat” saattavat jakaa esim. terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa, millä ei ole mitään perusteita. Tieto voi olla hyvää ja inspiroivaa jollekin, mutta olisi hyvä selvittää onko tiedolla takanaan faktanäyttöä ennen kuin lähtee muuttamaan omia ravintotottumuksia. 
On tosi tärkeä ymmärtää, että suurin osa esimerkiksi blogeista ja instapäivityksistä perustuu lähestulkoon pelkästään henkilön omaan mielipiteeseen eikä siihen mikä on tutkittua tietoa ja faktaa. Vaikka kuinka kivasta ja upeasta persoonasta olisikin kyse, ei kannata silti uskoa ja muuttaa omia toimitamalleja samaksi, vaikka esimerkiksi ruokavalioasioissa.

Suomessa on monen vuoden takaiseen tutkittuun tietoon ja faktoihin perustettu ravitsemussuositukset, joita voi esimerkiksi soveltaa omassa syömisessä. On tapauksia joille ei suositukset sovi, johtuen allergioista, herkkyyksistä tai sairauksista. Ja juuri tästä syystä jokaisen pitää soveltaa niistä itselleen sopivaksi. En kuitenkaan lähtisi rajoittamaan omaa syömistä ja tekisi itselleni väkisin ”allergiaa” jos sellaista ei ole. 
Olen myös kokeillut montaa erilaista ruokavaliota ja esim. maidotonta ja viljatonta, vähähiilihydraattista jne.. ihan testimielessä on ollut mielenkiintoista seurata kehon toiminnassa muutoksia. Mutta silti, en ole allerginen millekään ravintoaineelle enkä ole päätynyt jättämään mitään kokonaan pois. Olen pikemminkin pyrkinyt löytämään kokeilun kautta, mitkä tuotteet sopivat itselleni parhaiten ja rakentanut oman ruokavalion niiden ympärille.

Tuntuu, että tällä hetkellä on niin paljon täydellisyyden tavoittelua ja sitä kautta tullutta stressiä ilmassa, että moni ohittaa stressin aiheuttamat oireet ja perustelee huonon vointinsa vaikkapa maidon juonnilla. Osalle voi maidon vähentäminen tuoda todella paljon apua erilaisiin oireisiin, mutta se ei tarkoita, että se toimisi kaikilla samalla tavalla. Ja tästä syystä on hyvä muistaa, että vaikka kuinka se sun suosituin tyyppi paasaa miten maito tai leipä tai mikä tahansa ravintoaine on pahasta niin se ei välttämättä ole koko totuus. Hänen kohdallaan on voinut joku tuote tai juuri se stressi aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, mutta välttämättä omalla kohdallasi et havaitse mitään muutosta. 

Muistakaa tulkita itse omaa kehoa, ja perustaa ruokavaliolliset päätökset siihen, että miltä teistä itsestä tuntuu parhaimmalta. 
Välttäkää hätäisiä diettejä, jotka voi entistä enemmän saada kropan ja varsinkin esim. naisilla hormoonitoiminnan ihan sekaisin. Kannattaa pyytää ammattilaisten apua, jos kokee, että omassa syömisessä on jotain pielessä, etkä yksinkertaisesti tiedä, että mitä. 

Ravinnosta ei kuitenkaan kannata kokoajan hössöttää, elämä ei pidä pyöriä pelkästään oman syömisen ympärillä. Tarvitsemme hyvää ravintoa, jotta voimme hyvin ja olemme terveitä ja tottakai on tärkeä, että nautimme siitä mitä syömme. Makuaistia voi totutella ja myös niistä omista inhokeista saattaa joku päivä tulla sitä suurinta herkkua. 
Tärkeintä olisi kuitenkin panostaa siihen, että: syödä tarpeeksi, pidetään ruokavalio monipuolisena, syödään ravinnerikasta ruokaa ja nauttia siitä mitä syödään. Herkut kuuluu ihan yhtälailla elämään, mutta niistäkään ei kannata tehdä numeroa. Panostaa siihen, että arkiruoka on tarpeeksi ravinnerikasta niin vapaapäivinä voi joskus herkutella, ilman sen isompaa stressiä! En myöskään suosittele, että otatte käyttään ”cheatmeal”- ahmimispäivää, jolloin tukotatte suoliston kaikella sillä, mitä normaalisti vältätte, ei ihme jos olo on huono.

Olen itsekin ihan mielenkiinnosta, joskus syönyt tarkemmin, mutta mitä enemmän olen opiskellut jo kokeillut erilaisia ruokavalioita – sen enemmän olen päätynyt vaan syömään mahdollisimman normaaleita asioita. Koen tärkeimmäksi ravinnossa rennon otteen, mutta haluan panostaa ravinnerikkaaseen ja puhtaaseen ruokaan. Painotan ravinnon hyvinkin paljon kasvisten, marjojen ja hedelmien ympärille, lisäksi syön kanamunia, kalkkunaa, kanaa ja kalaa sekä hiilihydraateista ehkä eniten bataattia, quinoaa, kuskusia, bulguria, riisitä ja pastaa. En juo maitoa, mutta syön esimerkiksi turkkilaista jogurttia ja raejuustoa. Kaurahieutaleista olen tykästynyt gluteenittomiin, mutta syön myös ruisleipää. 

Mun arkinen syöminen näyttää pitkälti tältä…

Tähän voisin vielä lisätä satunnaisesti eväänä olevat proteiinipatukat, shaket, pähkinät, hedelmät ja jos herkuttelen niin jäde on mun ihan lemppari!!

Pyrin syömään tarpeeksi. Ehkä oma isoin kompastuskivi on se, että töissä en kerkiä syömään tarpeeksi, joten joudun panostamaan aamun sekä illan ruokiin ja pitämään silloin annoskoot isompina.
En punnitse itseäni enkä ruokia, enkä laske kaloreita. Nälkä ja oma vireystila ovat itselle ehkä parhaita mittareita kertomaan, syönkö tarpeeksi.

Toivottavasti dietit ja turhat ruokarajoitteet ovat pikkuhiljaa mennen talven lumia ja ruvetaan panostamaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin stressaamatta liikaa asioista, millä ei ole mitään väliä!

Ihanaa viikonloppua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*