6 syytä aloittaa kamppailulaji!

fitnesstukkumagazine

Ennen joulua tehtiin Fitnesstukkumagazine- lehteen juttu kamppailulajeista ”fightOona”. Pääsin pitkästä aikaan muistelemaan omia hyviä kamppailuvuosiani Kauniaisten Karatessa.

Siitäkin on jo monta vuotta aikaa kun lopetin karaten… juuri ennen kuin fudiksessa alkoi piirijoukkue leirit oli pakko valita, että panostanko jalkapalloon vai karateen, sillä treenejä rupesi olemaan lähes joka päivä päällekkäin. Valinta ei tosissaan ollut helppo, koska pidin molemmista. Uskon että kallistuin jalkapalloon joukkueen takia. Nuorena monille joukkue tuo lisää fiilistä treenaamiseen, mutta jälkeen päin on kaduttanut, että miksi lopetin.

Ehdin suorittaa vyöt valkoisesta siniseen viidessä vuodessa. (valk. kelt. oranssi.vihreä. sininen. ruskea. musta + alle 18v natsat puolen vuoden välein.) Karatessa opin tietenkin tekniikoiden ja ottelemisen lisäksi erittäin paljon keskittymiskykyä ja kurinalaisuutta. Monille varsinkin nuorille lapsille erittäin hyvä treenimuoto harjoitella keskittymiskykyä  jos virtaa riittää. Varmaan myös tästä syystä äitini laittoi minut pikkulikkana peruskurssille, pääsin johonkin purkaamaan ylimääräistä energiaa. Fiksu mamma 😉 Lisäksi karatessa kehittyi monet ominaisuudet mistä on nykyäänkin salitreenissä ja monessa muussa hyötyä…

karatefitnesstukkumagazine

@Petri Mast

Kamppailulajit ovat mielestäni yksi parhaimpia harjoitusmuotoja, Tässä KUUSI syytä aloittaa kamppailulajin harrastus: 

 1. Fyysinen kunto ja lihaskunto paranee, Kamppailulajeissa pompitaan ja hypitään koko ajan, itsensä joutuu laittamaan likoon jokaisessa treenissä. Hetkessä jo huomaa miten paljon kunto kohenee sekä lihaskunto, sillä se on iso osa harjoituksia niin harjoitusten alussa kuin lopussa. Punnerruksia tulee tehtyä vähintään 100 yksissä treeneissä.
 2. Liikkuvuus paranee, Riippuen kamppailulajista, joko potkitaan paljon korkealle, tai sitten pitää päästä mitä ihmeellisimpiin asentoihin. Treenin ohella myös venytellään paljon, koska siitä on niin paljon lajissa hyötyä.
 3. Tasapaino ja kropan hallinta kehittyy, Hankalissa asennoissa joudutaan olemaan pitkään ja lisäksi ottelussa vastustaja koittaa jatkuvasti härnätä tasapainoasi, jolloin sekin kehittyy silmissä.
 4. Ketteryys kehittyy, Ottelussa ketteryydestä on hyötyä, liikkumista kehässä/tatamilla harjoitellaan jokaisessa ottelussa.
 5. Ryhmässä tekeminen, Monille kamppailulajit ovat ”yksilölajeja” sitä ne ovat kisatessa, mutta harjoitusmuotona olet aina tiimissä, missä on paljon muitakin. Porukassa on mukava treenata ja saat paljon lisä tsemppejä muilta.
 6. + isona plussana on itsepuolustus taidot… koskaan ei tiedä mihin tilanteeseen elämässä joutuu, joten kamppailulajeissa opitaan erittäin tärkeitä ja hyödyllisiä tapoja puolustaa itseään.

Kamppailulajit eivät todellakaan katso ikää! Meidänkin seurasta löytyi pikkulapsista jopa reippaasti yli 50 vuotiaisiin. Treenit tietenkin jaetaan myös tasojen mukaan, jokaiselle löytyy varmasti haastetta.

Välillä käy mielessä, että alottaisin uudestaan kamppailun, mutta ihan toisessa lajissa. Treenit kamppailulajeissa ovat niin monipuolisia, ettei niihin ikinä kyllästy. Tekniikan lisäksi on ottelua, kaatoja, heittoja, lihasrääkkiä, tasapainoa… ihan mitä vain valkut keksii.

Ei muuta kun kamppailulajia etsimään!

fitnesstukkumagazinemast

@Petri Mast

 

 

23 kommenttia

 1. Avatar

  Harmittaa kyllä kun tuli aikoinaan Han Moo Do lopetettua 🙁 Täällä pienessä kylässä vähän heikot harrastusmahdollisuudet. Parin kaverin kanssa aikoinaan aloitettiin ja kavereiden hyydyttyä loppui motivaatio itseltänikin. Suurin syy tähän ehkä se, että jäljelle jääneet harjoituskaverit olivat noin 40cm lyhempiä ja 50kg kevyempiä. 😀

 2. Avatar

  Itse olen kokeillut aikido ja jujutsua. Treenit oli kivoja ja pidin niiden monipuolisuudesta, mutta pidän enemmän yksilöharjoittelusta, joten niin tiivis ja läheinen toisen kanssa treenaaminen ei tuntunut ihan omalta jutulta. Mutta mukavia lajeja, kannattaa silti kokeilla 🙂

 3. Avatar

  miten valmistat noita munakkaita, tai missä rasvassa paistat. Kookosöljyssä? kuinka isossa maarässä öljyä ? tiiätkö muuten yhtään monta grammaa rasvoja saat pvä ? kun ilmeisesti aika rasvapainotteinen ruokavalio on sulla 🙂 pitäs nimittäin itekki uskaltaa lisäillä rasvoja…..

  • Avatar

   Pikku lusikka kookosöljyä riittää 🙂
   Tällä hetkellä rasvat aika alhaalla. Kannattaa käyttää laskureita kun tiedät tavoitteesi ja treenimääräri yms niin näät g/ateria tai päivä kuinla paljon tarvitset 🙂

 4. Avatar

  Itse harrastan brasilialaista jujutsua, ja muutaman kerran ehdin kisatakin ennen kuin tulin toistamiseen raskaaksi. Aivan mahtava laji, joka kehittää kokonaisvaltaisesti koko kroppaa ja mieltä. Suosittelen ehdottomasti kaikille vauvasta vaariin! Meidän seurassa nuorimmat ovat 6-vuotiaita ja vanhimmat 50+. Ikä eikä kuntotaso ole esteitä bjj:n aloittamiselle – rohkeasti vaan mukaan! Bjj:n myötä oon myös saanut paljon uusia ystäviä. 🙂

 5. Avatar

  Mulla on ollut jo pidemmän aikaan mielessä aloittaa joku kamppailulaji ja nyt olen melkeinpä päättäny että aloitan! Ongelmana on vaan lajien runsaus ja se, ettei tiedä minkä valitsisi 😀 osaisitko siis yhtään avata vähän vaikka yleisimpiä lajeja, taikka mitä suosittelisit? Oon pian 18-vuotias tyttö ja erityisesti nyrkkeily ja potkut kiinnostaa, liian tekniseksi ei saisi mennä. Kuntopohja mulla olis itsepuolustuslajeihin melko hyvä ja ketteryyttä ja napakkaa voimaa löytyy sekä salitaustaa. Kaipais todellakin jotain uutta tähän nykyiseen puurtamiseen ja erityisesti just tota muidenkin kanssa tekemistä.

  • Avatar

   Potkunyrkkeily tai thainyrkkeily? 🙂 jos lyönnit ja potkut innostaa!
   Aloita ihmeessä!

  • Avatar

   Itse olen kokeillut useitakin lajeja. Karateen käänkuin jämähdin, harrastusta takana jo kymmenisen vuotta, ja nyt valmennan seurassamme.
   Jokaisessa lajissa on puolensa. Melkeinpä suosittelisin valitsemaan sen ensimmäisen lajin ihan vaan treenipaikan sijainnin perusteella. Lähelle on helppo mennä. Muutama vuosi lajissa kuin lajissa antaa erinomaiset valmiudet omaksua itsepuolustustaitoja, ja mielikin kypsyy samalla. Lajia voi vaihtaa sitten, kun ”se oma” sattuu tulemaan kohdalle. Tärkeintä on ALOITTAA 🙂
   Hyviä treenejä!

 6. Avatar

  On kyllä käsittämätöntä miten karatessa jaetaan noita vöitä kuin nallekarkkeja. Vaikea kunnioittaa lajia joka myöntää mustia vöitä joillekin teineille.

  • Avatar

   Mustan vyön saa vain jos on täyttänyt 18 😉

  • Avatar

   No millaista tahtia niitä vöitä sitten pitäisi myöntää?? Mielestäni tuo viidessä vuodessa sinisen vyön suorittaminen ei todellakaan ole mikään äkkiä heitetty.. Ja mielenkiinnosta haluaisin tietää paljonko Laurin mielestä pitäisi kulua aikaa että saa itselleen sen maagisen mustan vyön?

  • Avatar

   Riippuu ihan seurasta ja lajista.
   Itselläni on vielä toistaiseksi 1.dan WSKF Shotokan karatessa. Samoin pojallani, joka on ”vasta 17”. Kun ottelen hänen kanssaan ei todellakaan jää epäselväksi kumpi vie ja kumpi vikisee. Hänen vyöarvoaan kunnioittaa noin 100 jäsenen seurassamme *jokainen*, päävalmentajaamme myöten.

   Kuten heti aluksi sanoin, nämä asiat riippuvat kovasti seurasta. Tietyissä piireissä näitä ”vyö-automaatti-seuroja” kutsutaan yleisnimityksellä McDojo: ei pikaruokaa, vaan pikavöitä…kunnioittakoon näitä arvoja sitten kukakin ihan tavallaan. Kuvittelisin Laurin viitanneen näihin seuroihin.

 7. Avatar

  Itse olen pitkään haaveillut potkunyrkkeilystä. Se vasta olisi hyvää treeniä! En tiedä mielletäänkö se kamppailulajiksi, mutta kuitenkin 🙂 tosi kiva oli tämä postaus ja upeat kuvat! 🙂
  http://veeramatilda.blogspot.fi/?m=1

 8. Avatar

  Mitä vierumäen pääsykokeissa täytyi tehdä ja millä perusteilla pääsee sisään :D?

 9. Avatar

  Mitä karatea harrastat? 🙂 itse harrastan kyokushin karatea

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*