Millä kengällä lenkille, millä salille!

nikekokoelma

Arjessa ei paljon näy muita kun tennareita! 🙂

Treenihullulla on tietenkin treenikengät joka lähtöön. Monia miellyttää kengissä väri ja pitää olla tietty malli, mutta suosittelen kuitenkin valitsemaan treeneihin kengät, jotka tukevat jalkaasi sekä istuvat sinulle parhaiten. Varsinkin kun juostaan tai treenataan kovaa on kuormitus jaloissa sekä koko kropassa niin suuri, että väärällä kenkäparilla voi onnistua helposti pilaamaan jalat. (kokemusta on.. )

Mennessäsi urheiluliikkeeseen voin vakuuttaa, että aika harvoin myyjät oikeasti tietävät mikä kenkä juuri sinulle sopii. Tottakai kaikista uusin ja kaillein myydän ensimmäisenä. En kuitenkaan lähde yleistämään, koska on myös myymälöitä joihin kenkäexpertit on palkattu ja huomaat kyllä heti, että he osaavat asiansa. 😉

Toisille pienestäkin rakenteellisesta viasta suositellaan heti kättelyyn kaikista tuetuimmat kengät, eikä ajatella että ehkäpä jalkaa olisi syytä vahvistaa ja tuottaa jalalle ihan erilaista ärsykettä ilman, että jalka on kengässä kun betoniin valettu.

Niin kuin tälläkin hetkellä taistelen polvivammani kanssa. Jo lähes 5 vuotta polvi on ollut parempi kuin ”ei leikattu” puoli, mutta taas tapaturmasta aiheutui päänvaivaa. Kengillä on ollut huomattava merkitys harjoitteluuni. Olen huomannut, että samoilla kengillä ei kannata aina juosta vaan jopa kahdetkin hyvin erilaiset juoksukengät ovat paremmat kuin yhdet sekä kuntosalille on hyvä tietenkin olla omat.

En suosittele tietenkään, että urheilun pitää olla pelkkää materiaalihamstrausta ja joka lajiin täytyisi hankkia omat kengät. Urheilla pystyy aika hyvin ihan muutamalla kenkä parilla niin lajia kuin lajiakin, mutta jos teet työksesi liikunnan ohjaamista sekä lisäksi itse liikut paljon, niin työvälineet on jokaisella hyvä olla työssä, sekä on tärkeä osata auttaa myös asiakkaita treenivälineiden hankinnassa.

Haluankin esitellä vähän omaa treenikenkävalikoimaa ja mitä kenkää käytän missäkin ja miksi. Ehkä tämä postaus auttaa sinua valitsemaan paremman kengän lenkkipolulle metsään tai salin juoksumatolle. 🙂

nikerosherun

Vaikka kyseessä on Nike Roshe run- malli, ei kenkä ole sopiva lenkeille. Eniten tulee itselläni käytettyä tätä mallia ihan arjessa, mutta olen myös huomannut mallin toimivan salilla. Todella kevyt ja Niken. kengistä ehkä kaikkein paras kenkä jalassa.

nikefree

Nike Free- malli on ihan lemppari salilla! Kevyet ja sopivat perus salitreeniin. Käytän kenkää myös ulkona lihaskuntoharjoittelussa tai circuit- treeneissä, todella monipuolinen treenikenkä. Monilla näkee lenkeillä kyseiset kengät jalassa, mutta en suosittele juoksemaan näillä pitkää matkaa. Kengässä ei ole tarpeeksi vaimennusta, joten jalat tulevat nopeasti kipeäksi ja aiheuttavat kyllä pidemmän päälle kovaa rasitusta.

voimannostokengät

Adidaksen Painonnostokengät toimivat hyvin, mukavat jalassa ja tuovat hyvän tuen kovimpiin painonnostotyylisiin treeneihin.

inowcrossfit

Inovin- treenikengässä on tukeva pohja ja hengittävä kangas. Sopii loistavasti toiminnallisempaan salitreeniin. Crossfit-tyylisessä treenaamisessa todella kätevä.

asics

Asics on tunnettu hyvistä juoksukengistä, hyvällä vaimennuksella. Enkä tätä kiellä, malli on myös itselleni hyvä ja näillä on monta lenkkiä juostu. Joskus kuitenkin mietin, että ei ole muita kenkiä juoksuun kuin Asics, mutta on pakko myöntää, että juoksukenkiä löytyy todella hyviä monilta muiltakin merkeiltä.

newbalance

New Balance on tällä hetkellä ehkä itselleni kaikista parhaimman tuntunen kenkä juoksuun. Myös heiltä löytyy monta eri mallia. On kevyempää ja rullaavampaa kenkää koville lenkeille ja taas veimennetumpaa ja tuetumpaa kenkää pitkille asvalttilenkeille. Vaihtelen usein juoksukenkää lenkistä riippuen.

suunnistusmaastojuoksu

Jukolan Viestin kautta tutuksi tuli suunnistuskengät nastoilla. Pakko myöntää, että oli aivan pirun hyvät metsässä juostessa. Aivan eri tarttuma pinta kallioon ja maastoon. En kyllä enää aijo tavallisilla lenkkareilla mennä metsään juoksemaan. Nämä kengät lisäsivat huimasti turvallisuutta. (Kunnosta huomaa, että Jukolassa tuli vedettyä täysillä)

reebokesterata
Reebookin  ”All Terrair Super” kenkä sopii todella hyvin esteradoille, ja saman tyylisiin olosuhteisiin. Niiden avulla on helpompi kiivetä ja jos joutuu rämpimään vedessä, poistuu vesi myös helposti kengistä.

sisäpelikengätnike

Sisäpelit taittuu itseltäni vanhoilla peliajoilla ostetuilla Niken Futsal kengillä. Samoilla kengillä menee sähly, lentopallo ja muu sisäliikunta. 😉

adidasfudis

Viimeisenä tietenkin Fudiskengät, jotka olivat vielä peliaikanani käytössä, ainoat enää jäljellä olevat. Edelleen jos tulee tehtyä esim. Vetoja tekonurmikentällä tai mentyä pelaamaan fudista, niin nämä laitan jalkaani. 🙂 Näissä on paaaljon tunnearvoa!!

Perus treenaajalle vinkiksi! 

1. 2-3 kenkäparia olisi sopiva määrä jos sinulla tulee liikuttua sekä sisällä, että ulkona. 2 erilaiset lenkkeilykengät ja 1 sali/sisäliikunta kengät

2. Valitse kengät niin, että ihan kuin mitään ei olisi edes jalassa.

3. Liian pienet kengät aiheuttavat pysyviä vammoja jalkapöytään ja varpaisiin, useimmiten kynnet lähtevät ensimmäisenä. Joten vältä ostamasta liian pieniä kenkiä ja huomioi, että juostessa jalka kerää nestettä ja turpoaa.

4. Huolehti kenkien kunnosta, mutta älä heitä liimattuja juoksukenkiä pesukoneeseen äläkä laita kuivauskaappiin pitkäksi aikaa. Usein materiaaliin tapahtuu isoja muutoksia.

5. Liikkua voi aina, mutta oikeat kengät lisäävät turvallisuutta! 😉 

Tsemppiä treeneihin!

22 kommenttia

 1. Avatar
  Pasi Haapiainen

  New Balance on itsellenikin aivan loistava kenkä! Ja mitä tulee noihin suunnistusnastareihin,niin ei äkkiseltään uskoisi,että ne nastarit ovat älyttömän hyvät kallioillakin,ja toki sammaleisimillakin kallioilla. Ja mitä tulee Jukolaan,niin todella hyvin kyllä kipitit siellä kallioilla noilla kengilläsi! Askel oli kyllä lennokas,ja sitä ei huonoilla kengillä pysty tekemään. Ja lopussa vähän sitten jäinkin sulle,mutta vain pari minuuttia….. 🙂

  • Avatar

   New balance on tosi hyvä! 🙂

   • Avatar
    Pasi Haapiainen

    Onko muuten sun Jukola-tossuilla ollut suunnistushommissa käyttöä Jukolan jälkeen…? Itse olen melko ahkerasti (n.kolmesti viikossa)pyrkinyt käymään rasteilla. Kivaa hommaa! Ja ensi kesän Lappeenrannan Jukola mielessä…! 🙂

 2. Avatar

  Ihmettelen itse kuinka lenkkarit nykyään myydään et tää käy kaikkeen. Niin ulos kuin sisälle. Olen vissiin niin vanhanaikainen kun mun mielestä erikseen on sisä kengät ja ulos muuta. Nykyään jumppa sali kengät mainitaan nimellä ’treenikengät’ eli ei erikseen mainita mihin tarkalleen. Ota näistä selvä sitten. Ennen oli minun mielestä selkeesti ilmoitettu että nämä on aerobic ja salikengät nyt kahlaat kenkäviidakossa 🙁

  • Avatar

   Hei!

   Hyvä on olla erikseen sekä sisä, että ulkokengät mutta on monia tennareita jotka soveltuvat molempiin. 🙂
   Aerobic/tanssi kengät ovat taas ihan oma treenikenkä. Salille usein käy erittäin moni malli.

 3. Avatar

  Heii, mitkä nuo valkoiset tossut tuossa ensimmäisessä kuvassa on? Tosi söpöt 🙂

 4. Avatar

  Hei!

  Oletko koskaan kokeillut minkäänlaisia piikkinastakenkiä lenkkeillessä? Itsellä olisi sellaiset mietinnässä talveksi kun täällä maalla nuita teitä ei hiekoitella joten lumi- ja jääpolanne on hyvin yleinen.

 5. Avatar

  Hei!

  Mitä mieltä olet / ollut liikunnanohjaaja AMK:sta ? Oletko ollut tyytyväinen valintaasi, mitkä on ollut hyviä / huonoja puolia koulussa jne.. ? 🙂 ( itsellä olisi yhtenä vaihtoehtona )

  • Avatar

   Halusin kyseisen tutkinnon, mutta ongelma on ”sisäoppilaitos” meiniki. Eli joutuu viikot asumaan siellä tai lahdessa ja omalla kohdalla se on työelämän kanssa ristiriidassa.
   Myös opetussuunnitelma on muutunut. Enää ei käydä lajeja läpi vaan ohjataan ja toteutetaan suoraan projekteja työelämään.

   Paljon on vielä koulutuksessa kehittämistä juuri siitä, että se tukisi jokaisen työnahdollisuuksia myöskin. Paras olisi jos oppilaitos siirtyisi kampukselta isompaan kaupunkiin.

 6. Avatar

  Hei olen käynyt lenkillä satunnaisesti mutta nyt lnekkarini ovat jääneet pieneksi j uuden osto on edessä. Haluaisin juosta nike free 5.0, onko ne hyvät lenkkeilijän harrastajalle? myös nike free 4.0 on mielessä. Olisi kiva jos saisin vastauksen:)

  • Avatar

   En suosittele nikefree kenkiä pitkään juoksulenkkeilyyn. 2.kenkänä käyvät mutta jos juuri lenkille haluat niin suosittelen kunnolla vaimennettuja kenkiä. 🙂

 7. Avatar

  Onks toi asuminen siellä ihan välttämätöntä ? Itellä ois matkaa tunti ajella Vierumäelle kouluun ja olisin kyl ite valmis siihen. Menny aikasemminki julkisilla melkee tunti kouluun.. Eli onko toi pakollista, vai oma päätös ? 🙂

 8. Avatar

  Kengät joka lajin mukaan tottakai! Hyvä postaus ja olit miettinyt hyvin eri vaihtoehtoja treenin mukaan, mutta noista futsalkengistä en itse lähtisi vääntämään sähly/lentopallokenkää varsinkaan jos yhtään enempää tulee pelattua. Alkaa pitemmässä juoksussa kyllä tulemaan vahinkoa. Oikeanlaiset kengät sinne alueelle myös!

  • Avatar

   Hei!

   Mukava kuulla 🙂
   Sen verran vähemmälle jää ne lajit että hyvin on pystynyt samoilla kengillä pelaamaan 🙂 Jos enemmän tulisi pelattua niin sitten tottakai!

 9. Avatar

  Hei, haluaisitko myydä mulle jotkut loppuun käytetyt treenikengät? Ois siistii. Voisin maksaa mitä sovitaan. 🙂 Laita viestiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*