Mihin tarvitset personal traineria?

_I0B3124-Edit

@Petri Masti, Mua: Keikumakeup, Fitnesstukkumagazine

Personal trainerin eli PT.n Ammatti on noussut lähivuosina suosioon myös Suomen puolella ”treeni buumin” myötä. Ennen ammattia harjoitettiin enemmän vain Jenkeissä ja Ausseissa. Joidenkin mielestä pt on ihan välttämätön apu harjoittelussa ja tasapainoisen elämäntavan löytämisessä, toisten mielestä taas ihan liian kallis eikä apua tarvita/haluta.

Hinnoille suurin syy on verotussysteemimme ja muutama muu mihin laskutetusta summasta rahaa menee. Yrittäjiänä Pt.llä ole muuta mahdollisuutta kuin pitää hinnat siellä missä ne ovat, jos jotain haluaa ”leivän päälle”.

Monesti kannattaa myös miettiä mihin investoida, omaan hyvinvointiin vai sitten esimerkiksi hillittömään shoppailuun, ulkona käymiseen, rakennekynsiin tai mihin ikinä rahaa käytätkään. Loppupeleissä jos löydät oikean pt.n itsellesi, saat asianmukaista opastusta ja fiilis paranee, olet varmasti investoinut oikeaan asiaan, ”Oman terveyden takuuseen”. 😉

”Meitä on moneen junaan” ,tuttu sanonta, mutta niin on myös treinereitä. On hyviä ja huonoja, sekä eri lajeihin ja liikuntamuotoihin suuntautuneita. Liikunta-alalla on todella tärkeää ettet koskaan turru siihen, että olet käynyt jonkun koulutuksen vaan olet jatkuvasti ajan hermoilla, ja haluat edelleen kehittää itseäsi. Liikunta- ja ravintosuositukset muuttuvat kokoajan. Uusia liikuntamuotoja kehitetään, kaikkea tapahtuu jatkuvasti, liikunta-alanammattilaisen vastuulla on ottaa selvää asioista ja opiskella lisää. Maksettu ja käyty pt- koulutus ei kerro vielä osaamisestasi mitään. Tässä onkin suurin ongelma, koska ammatti on tällä hetkellä niin suosittu, että sitä lähee monet opiskelemaan ja koska mitään pääsykokeita tai kriteerejä ei oikeastaan ole, voi kuka vaan käydä opiskelemassa ammattiin. Ongelmaksi syntyy juuri se ammattitaidon ja kokemuksen puute.

Hyviä treinereitä on paljon! Mutta muistakaa kriittisesti etsiä teille sopiva ammattilainen apuun. Treinerin tulisi tehdä aina teille henkilökohtainen ohjaus tai suunnitelma. Huomaat kyllä heti antaako treineri sinulle 100% vai EI. Jos tiedät että saat vastineen rahoillesi tulet olemaan varmasti erittäin tyytyväinen päätökseesi ottaa avuksi oma henkilökohtainen valmentaja.

Tässä vielä SYITÄ, MIKSI PERSONAL TRAINING?

 • Traineriltä saat tukea arjen hyvinvointiin sekä elämäntavan muutokseen
 • Palvelu kehitetään omien tavoitteden mukaan, saat henkilökohtaista apua haluamaasi tavoitteeseen.
 • Mahdollisuus oppia uutta sekä liikunnasta, että itsestäsi. Yhteistyön jälkeen pystyt varmasti jatkamaan treenaamista myös itsenäisesti.
 • Sitoudut treenaamaan, sillä sovit ajoittain yhteisiä treeniaikoja. (Treenit eivät jää perinteisesti väliin, kun investoit niihin.)
 • Treinerin kanssa on helpompi päästä maaliin, omissa tavoitteissa!!

Ylempänä muutama syy miksi valita valmentaja. Isojen elämäntapamuutosten tekeminen ei todellakaan ole kenellekkään helppoa, sen takia suunnittelu ja kaikki ylimääräinen stressin aihe kannattaa jättää treinerille ja paras olisi keskittyä tekemisen meininkiin. Ehkä tärkeintä projektissa on tuki, jonka valmentajalta saat, niin psyykkinen kuin fyysinenkin. Treineri sitoutuu siinuun 100% ja myös luottaa, että sinä sitoudut yhteiseen projektiin 100% niin tuloksia tulee varmasti. Muuten kaikki on yhtä tyhjää!

Älä pelkää pyytää treinerin apua, mutta ymmärrä myös, että ansaitset arvoisesi valmentajan 😉

Mukavaa keskiviikkoa!

14 kommenttia

 1. Avatar

  Pt:tä valittaessa treineriltä kannattaa aina myös kysyä MIKSI, hyvän pt:n tunnistaa kun hän osaa perustella monipuolisesti miksi näin kuuluu tehdä ja mitä hyötyä siitä on eikä vain vastata ”no kun näin se nyt kuuluu vain tehdä” (näitäkin löytyy paljon) Kannattaa myös tutkiskella kuinka henkilökohtaisesti hän ohjelmia tekee vai antaako saman ohjelman melkein kaikille, kaikilla kun ei samat ohjelmat pure. Onko hän valmis kuuntelemaan myös sinun tuntemuksiasi treenistä (hyviä ja huonoja) ja kuinka treenit muuttuvat valmennuksen edetessä kun asiakas ja asiakkaan kropan toiminta opitaan tuntemaan jotta kehittyminen olisi taattu. Ruokavalioiden laatiminenkin on hyvin yksilöllistä, jotkut pystyvät syömään mielettömiä määriä hiilareita ja kaloreita yleensäkin keräämättä hirveästi ylimääräistä ympärillä kun joidenkin vartalo taas tähän reagoi voimakkaammin. Mielestäni kaikki kannattaa aina kyseenalaistaa ja kysyä miksi ja miten jotta tehdään oikein ja ei vain siksi ettei muka luotettaisi valnentajaan vaan myös siksi että opitaan itse eikä vain tehdä niinkuin pt sanoo tietämättä itse yhtään mikä tarkoitus kyseisellä treeni muodolla on ja mitä yritetään saada aikaan. Myös ainakin itselle on tärkeää näiden lisäksi se kuinka pt:n saa kiinni, kuinka hän auttaa tsemppaamaan ja jatkamaan myös vaikeissa tilanteissa. Ei ole kiva yrittää tavoittaa treineriä viikkoja jonkun asian tiimoilta ja kunnes vihdoin saa kiinni niin asian on jo selvittänyt muuta kautta. Pt:n olisi hyvä olla kiinnostanut jokaisesta valmennettavasta oikeasti ja valmis vastaamaan yhteydenottoihin nopeammin kuin parinviikon viiveellä 😀 Tässä muutamia omia mielipiteitä kirjoituksesi lisäksi. Mutta hyvä postaus Oona, näitä on aina ilo lukea! Olet motivoiva, aidonoloinen persoona! 🙂

  • Avatar

   Hei!

   Juurikin näin, olet aivan oikeassa. Liikaa on mielipiteitä ilman perusteita, jostain on luettu vaan miten pitää tehdä, mutta syytä ei ole tai perusteluita.
   Jokaisen ammattilaisen ammattitaitoon kuuluu tiedon perustelu ja perusteellinen osaaminen, jotta pystyt seisomaan jokaisen ohjeesi takana ja perustella myös miksi näin tehdään. Liikunnan alalla on myös turha olla liian ehdoton, sillä tieto muuttuu koko ajan sekä jokaiselle ihmiselle on pyrittävä löytää se oikea treeni, ruokavalio, fyysinen ja psyykkinen motivaatio.
   Turha valmiita muotteja on tehdä 🙂

   Kiitos paljon, mukava kuulla! Erittäin hyvää alkanutta viikkoa!

 2. Avatar

  Hei taas Oona 🙂

  Kirjoituksesi oli jälleen erittäin hyvä ja totta jokainen sana. Se on erittäin totta, että nykyään PT:itä on moneen junaan. Itselläni ei ainakaan herätä luottamus PT:seen, jos hän on itse ulkoisesti huonossa kunnossa. Mielestäni se ei motivoi kovinkaan paljon, jos PT:n elämäntavat ovat huonot ja liikkuu sen verran, että kävelee kotoa salille. Hyvä PT on mielestäni motivoiva, käyttää aikaa ja ajatuksia sinun hyvinvointisi eteen. Sekä pitää omasta kunnostaan huolta, keho on PT:n henkilökohtainen työkalu. Monista varmasti tuntuu ettei tarvitse PT:tä, että osaa jo kaiken. Useammin se vain on vääristynyt kuva, esimerkiksi itse en välttämättä tarvitse PT:tä tekemään treeniohjelmaa minulle, koska tunnen siihen pystyväni itsekkin. Mutta voin myöntää, että välillä on hyvä olla se toinen katsomassa vieressä, että tuleeko liikkeet tehtyä oikein ja oikeassa ryhdissä. Vääristyneitä liikeratoja syntyy helposti, jos toistaa sitä samaa kuvioita vuodesta toiseen. Hetki sitten tuli otettua 1 PT tunti, vain sen takia että on joku, joka katsoo liikeratani. Sen lisäksi sai vielä pari hyvää uutta liikettäkin, jotka otin välittömästi mukaan treeneihin.

  Joten PT:stä on hyötyä niin kokeneemmallekkin harrastajalle, kuin aloittelijoille.

  • Avatar

   Mielestäni pt:n työkaluksi ei voi sanoa sen kroppaa. Pikemminkin työkaluna on hänen tietotaitonsa. Kroppaa voisi verrata ennemmin työautoon tai muuhun, joka on työllä ansaittu. Katsotaan vaikka Uusitalon Aria. Ei varmana tule jokaisella mieleen et ”vitsi tuo kundi on tikissä”. Hänen tietotaitonsa taas on aivan eri sfääreissä ja näin ollen on maan parhaita treinereitä.

   • Avatar

    Suoranaisesti ei kroppaan tarvitse verrata, mutta totta on että jos terveys/hyvinvointialan ammattilainen puuskuttaa vieressä rappusten jälkeen ja vetäsee lihiksen kurkkuun sen jälkeen, niin hänen avustusta ja konsultointia terveellisistä elämäntavoista olisi vaikea ottaa tosissaa.

    Arvostan ihmisiä ketkä seisoo sanojen takana ja opettaa niin kuin elävät. (ei tarkoita että äärimmäisyyksiin tarvitsee mennä) 🙂
    Mutta tämä ei tarkoita että täytyisi kreikanjumalalta näyttää 🙂

  • Avatar

   Hei!

   Kiitos viestistäsi, on hienoa että aihe herättää keskustelua. Olen samaa mieltä siitä että jokaisen tulisi edustaa sitä mitä myykin. Pt.nä oleminen ei vaadi suosnistoa näkyviin ja jäätäviä haubereita, mutta se että syöt itse terveellisesti ja liikut on ehdottoman tärkeää jos kyseisiä asioita haluat myös muille konsultoida. Jokaisella pt.llä on oma asiakasryhmänsä, yleensä äärimmäisen kovassa kunnossa olevat treinerit myös valmentaa kovempia urheilijoita ja taas hyvinvoinnista kiinnostuneet ja perushyvässä kunnossa olevat treinerit taas auttaa niitä mihin itsellä löytyy sopivasti ammattitaitoa.

   Ja totta on että, välillä on hyvä käydä jonkun toisen treenattavana aina oppii jotain uutta ja saa erilaista ärsykettä. Ikinä ei ole tarpeeksi hyvä ettei kenenkään muun neuvot auttaisi omaa treeniä tai toisi mitään lisää 🙂 Ehkä parasta on välillä ollakin jonkun muun rääkättävänä, voi heittää ajatukset ihan muualle ja tehdä täysiä toisen suunnittelemaa treeniä.

   Mukavaa viikkoa! 🙂

 3. Avatar

  Hieno ja opettavainen teksti 🙂 minulla on jo pitkään ollut pt harkinnassa, mutta ikävä kyllä taloudellinen tilanne ei ihan anna vielä periksi 🙂 joku päivä kyllä varmasti!
  http://veeramatilda.blogspot.fi/2015/01/kuvaus.html?m=1

 4. Avatar

  Hei oona! 🙂

  Olen miettinyt, että kannattaako treenailla käsiä, jos toisessa ranteessa on pysyvä vamma?
  Tietty olen jotain pientä tehnyt, mutta osaisitko suositella jotain hyvää ja tehokasta liikettä käsille, jossa paino ei kohdistuisi ranteelle ?
  vielä toinen kysymys 🙂
  mitä kannattaa jättää ruokavaliosta vex, jos haluaa rasvaa sixpackin päältä pois ? 😀

  • Avatar

   Hei!

   Treenaa vamman mukaan, Mitään ei kannata tehdä mikä tuntuu pahalta ja sattuu. On hyviä remmejä, jota saat kiinni forkkuihin (ranteita ylemmäs) kiristettyö jolloin pystyt niiden avulla tehdä esimerkiksi taljassaliikkeitä, ilman että ranteeseen kohdistuu painetta.

   Rasva ei koskaan pala vain paikallisesti yhdestä kohdasta kehoa, vaan ihan pikkuhiljaa joka puolelta. Perus terveellinen ruokavalio tietenkin auttaa siihen että kehosi rasva% vähenee ja tietenkin kroppasi tiivistyy, jolloin myös vatsalihakset tulevat paremmin esille. 🙂

   Tsemppiä!

 5. Avatar

  Moi! Oot ihan mun suosikki tyyppi, aina kun tän blogin avaa niin tulee ihanan energinen ja hyvä fiilis, kiitos siitä! 😀

  Ajattelin kysyä sun mielipidettä näihin rasvanpolttajiin, käytätkö joskus näitä itse vai onko ihan nou-nou? Katselin ihan mielenkiinnosta fitnesstukun sivuja ja silmiin osui Chained Nutritionin Synephrine Hardcore -rasvanpolttaja, jossa on puhdasta synefriiniä (kehuttiin tehokkaaksi blabla). Treenaan 3-5 kertaa viikossa ja pidän muutenkin itsestäni huolta liikkumalla ja syömällä hyvin, eikä varsinaisesti mitään ”ylimääräistä” ole, mitä nyt muutama kilo olisi tarkoitus kiristää.. En käytä mitään lisäravinteita vitamiinien ja sinkin lisäksi, tosin ajattelin nyt treenin ohelle ostaa kreatiinia jos vaan saan aikaiseksi. Tämä rasvanpolttaja alkoi (kumma kyllä) kiinnostamaan mutta vähän tuli semmonen kutina ettei ehkä ole keholle kovin ”terveellistä”. Onko siis järkeä edes kokeilla ?

  • Avatar

   Hei!

   Kiitos mukava kuulla 🙂
   Rasvanpolttajia voi käyttää kuurina joskus ja me kyllä saavat aineenvaihdunnan rullaamaan. Jos otat niitä ohjeen mukaan ei ne vaarallisia kropalle ole. Huomioi kuitenkin kofeiini määrä, usein rasvanpolttajissa on paljon kofeiinia.
   Vihreällä teellä saat myös aineenvaihduntaan kiihdyttävää vaikutusta!

   Mukavaa viikkoa! 🙂

 6. Avatar
  veera lahtinen

  Ei oikein liity asiaan mut paljonko nostat mavesta?:)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*