Viikkoa vaille 5 kuukautta polvileikkauksesta

Kohta on viisi kuukautta takana leikkauksesta, enkä olisi ikinä uskonut, että aika menee näin nopeasti.  Motivaatio on vain kasvanut pelaamiseen ja ehkä vaikeinta onkin kun (7-) kausi alkaa likoilla reilun parin viikon päästä eikä itsellä sinne ole vielä mitään asiaa. Kuntoutus on muuttunut paljon tässä kymmenen vuoden aikana. Jouduin ensimmäistä kertaa täysin samaan polvileikkaukseen, kun olin 15 vuotias, mutta silloin kyseessä oli oikea polvi. Kuutta kuukautta pidettiin sopivana aikana kuntoutukselle, jonka jälkeen palattiin jo aika nopeasti takaisin kentille. Nyt, jo kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa suosittelee kuntoutukseen 8-11 kuukautta. Selvästi liian nopea paluu kentille on tuonut liian monille urheilijoille takapakkia. Jälkiviisastelut eivät paljoa auta, jos loukkaantuminen uusiutuu.

Kuntoutuminen on edennyt kovaa vauhtia ja lihasten välinen puoliero rupeaa pikku hiljaa tasoittumaan. Reisien välinen ero on jo kaventunut 1-1,5 cm kun leikkauksen jälkeen se huiteli reilun 5 cm kohdilla. Tällä hetkellä isoimpia haasteita aiheuttaa leikatun jalan kireys. Takareiden siirre- kohta on todella kireä ja oikeastaan koko reiden alue. Paras apu on ollut ihan perinteinen hieronta, sekä foamrullaus. Venytykset ovat olleet hankalia, koska polvi ei kunnolla taivu joka asentoon. Hitaasti hyvä tulee..

Kuntoutus viikkoihin olen aikatauluttanut kaksi voimatreeniä jaloille, kaksi voimatreeniä yläkroppa/keskivartalo-alueelle, kaksi koordinaatio/tasapaino/pomppu- treeniä jaloille sekä lisäksi vielä 3-2 krt/vk:  pyöräilyä/uintia/crossaria/soutua. Nyt juoksua voi alkaa asteittain nostamaan yli 10 minuuttiin ja mukaan otan kiihdyttäviä juoksuja sekä spurtteja. Lisäksi kaikki treenit pitävät sisällään liikkuvuutta ja kehonhuoltoa, siitä ei kannata tinkiä! Keskeisintä kuntoutuksessa on tarkka keskittyminen tekemiseen. Yhtään toistoa tai liikettä ei voi tehdä puolivaloilla vaan jokainen liike ja alastulo pitää olla hallittu sekä stabiili.

Maltillinen ja positiivinen asenne kuntoutukseen on ollut helpompi kuin koskaan aiemmin, silti on hirveä palo takaisin täyteen toimintaan. Elämässä on onneksi muutakin ja tällä hetkellä käytän kaiken ylimääräisen energian niihin asioihin, missä ei polvi jarruta. Yllättävän nopeasti aika kuluu ja tämänkin on vain pieni hetki elämästä!

Tsemppiä kaikki kohtalotoverit! 🙂

6 kommenttia

 1. Avatar

  Moikka!
  Täällä sama, muutama.päivä yli 5kk ja takareisi on todella tiukka. Jalan koukistaminen seisten on lähes mahdotonta koska kramppaaminen alkaa heti. Venyttelyä ja rullailua olen tehnyt joka päivä muttei tunnu etenevän. Lukenut hurjia juttuja että vuosia leikkauksen jälkeen on edelleen jäykkä. Hierontaan ei oikein ole varaa. Minkälaisia venytyksiä olet tehnyt tai kokenut parhaaksi?

  • Avatar

   Heippa!

   Nyt on kyllä hyvä saada takareisi elastisemmaksi. Voit esim selinmaaten napata käsillä polvitaipeesta kiinni ja vetää reittä kohti vatsaa ja samalla suoristaa jalkaa. Suorita pumppaavana venytysliikkeenä.
   Se takareisi pitää saada toimimaan, ettei jää heikoksi.

   Tsemppiä!

 2. Avatar

  Moi Oona!

  Vaikuttaa että pelikentillä nähdään uusi ja entistä ehompi Oona. Maltti on valttia myös kuntoutuksessa, kuten sanoit. Tuon pienen viisauden kun muistaisi. Onko talven liukkaus uhannut leikattua polveasi? Tsemppiä kuntoutumiseen!

  • Avatar

   Heippa!

   Toivotaan, työtä ainakin tehdään sen eteen! Alussa vähän, mutta ei oikeastaan enää, tarkkaavaisuutta vain ;)!

   Kiitos paljon Matti!

 3. Avatar

  Heissan,
  Olipa kiva katsella kuntoutusvideoitasi instagramissa ja pääyin sieltä tänne blogiinkin lueskelemaan. 🙂 Mulla on meneillään toinen viikko leikkauksen jälkeen ja matka on vasta alussa. Oon jo toisella kierroksella näiden polvileikkausten kanssa, kun oikeaan polveen tehtiin uus eturistiside päälle neljä vuotta sitten. Sun videoiden fiiliksistä pääsin taas palaamaan siihen miten innoissaan on kaikista edistysaskeleista (esim hyppiminen) kuntoutuksen aikana ja paluu oman lajin harjoituksiin tapahtuu nopeemmin kuin huomaakaan. Viimeks pääsin just siinä kuuden kuukauden kohdalla takas cheertreeneihin, vaikka ihan täyspainoisesti en tietenkään pystynyt heti treenaamaan. Kiitos inspiraatiosta ja tsemppiä! 🙂

  • Avatar

   Heippa!

   Tsemppiä paljon kuntoutukseen, pitkä matka on edessä, mutta tulet varmasti kovalla työllä takaisin huippu kuntoon. Toivottavasti videoista ja teksteistä on sulle apua ja inspiraatiota! 🙂

   Oona

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*