Tarvitsenko lisäproteiinia?

Monesti on hyvin epäselvää tarvitaanko proteiini-palkkaria treenien jälkeen tai missä vaiheessa tulisi proteiinilisä ottaa käyttöön, niin vähän avaan asiaa. Ja lisäksi kuinka paljon ja mitä lisäproteiineja on…

Mikä on ylipäätään proteiinin tehtävä?

1. Proteiinin (valkuaisaineen) tärkein tehtävä on kudosten muodostaminen: lihas- ja sidekudokset, luut sekä sisäelimet.

2. Proteiini koostuu tärkeistä välttämättömistä aminohapoista, joita elimistömme ei pysty valmistamaan ja sen takia tarvitsemme niitä. Nämä aminohapot toimivat kudosten rakennusaineena. (uuden lihaskudoksen muodostus ja korvaus)

3. Proteiinit ovat tärkeä ravintoaine jotka lisäävät kylläisyyden tunnetta. Jos ruuassa ei ole proteiinia tulee melkein heti uudestaan nälkä. Reilusti proteiinia sisältävä ruokavalio edistää kiinteytymistä/kehonkoostumusta.(huom! hiilihydraateilla ja rasvalla on myös oma tärkeä tehtävänsä eikä niitä saa jättää pois)

4.Proteiinit tukevat vastustuskykyä. 

5. Proteiini nopeuttaa palautumista. Heti harjoitusten jälkeen pitäisi varastoida lihaksiin pääsääntöisesti proteiinia ja lisänä hiilaria. 

Proteiinin saanti suositus normaalisti:

1.1-1.3 g/kg/vrk

Proteiinin saanti urheilijoilla:

1.4-2.0 g/kg/vrk

Mitä voimapainotteisempaa harjoittelu on ja mitä enemmän tulee harjoiteltua sitä suurempi on proteiinin tarve. Ja tästä syystä urheilijoilla on proteiinilisä käytössä, jotta proteiinin tarve tulee helposti täytettyä. Lisäksi kovaa treenaaville suositellaan proteiinia harjoitusten jälkeen jotta se korjaisi harjoitusten aiheuttamia lihassoluvaurioita ja tukisi palautumista.

munakaskalkkuna

Suurin osa tietää mistä proteiinia saadaan: Liha, kana, kala, kananmunat, maitotuottet, soija, pavut, herneet, linssit, pähkinät/siemenet, viljat.

Mutta proteiinilisät ovat hiukan tuntemattomimpia. 

Oma henk.kohtanen suosikki on Hera, vaikka se onkin maitoproteiini, enkä muuten käytä lainkaan maitotuotteita on se silti ollut sopiva vatsalleni ja imeytyy nopeasti. (Ero Whey80 ja Whey100 on se, että 80- on enemmän hiilihydraattia ja 100- enemmän proteiinia.)

Pitkävaikutteisempi maitoproteiini on kaseiini, mutta se ei imeydy lainkaan niin nopeasti kuin hera.

Lihaproteiini on laadukkuudeltaan erittäin hyvää, mutta hiukan kalliimpaa kuin muut proteiinit.

Kasviproteiinin on puhuttu olevan teholtaan heikempi verrattuna eläinperäiseen proteiiniin sillä siinä on vähemmän välttämättömia aminohappoja. Mutta kasviperäistä proteiinia olisi hyvä syödä eläinperäisten lisäksi. (palkokasvit/siemenet/pähkinät/vilja) Kasviperäisiä proteiini lisiä on esimerkiksi Soija-, hamppu- ja riisiproteiini. Jos on kasvisruokavalio tai vatsa ei kestä maitotuotteita nämä ovat mainio vaihtoehto siihen. Itse olen käyttänyt näitä paljon leivonnassa ja smoothieissa. 🙂

Batman

Asiakkaani kysyvät usein, ”Tarvitsenko proteiinilisää?” Oma mielipiteeni on, että jos syö monipuolisesti proteiinirikkaita tuotteita jokaisella aterialla, ei tavallinen hyvinvoinnista huolehtiva terveysliikkuja välttämättä tarvitse proteiinilisää. Kuitenkin se on hyvä olla kaiken varalta, jos esim. haluaa helposti lisätä proteiinia smoothieisiin, puuroihin tai muihin ruokiin. Ei siitä haittaakaan ole, mutta tarve kasvaa harjoitusmäärien ja intensiteetin perusteella.

Jos tuntuu, ettei palaudu tarpeeksi kovien harjoitusten jälkeen, niin voi hyvin kokeilla hyvin imeytyvän proteiinin juontia heti harjoitusten jälkeen yhdessä hiilarin kanssa. Paras tapa testata toimivuus on itse kokeilemalla. 😉

Vielä tänään on mahdollista koodilla: OONA20 saada Fitnesstukun verkkokaupasta kaikki;

-Star Nutrition

-Star Nutrition Hers

– Chained Nutrition

tuotesarjojen tuotteet -20% alennuksella!

5 kommenttia

 1. Avatar

  Tosi hyvä postaus! Tällaisia ohjeita oonkin kaivannut, kiitos paljon selkeistä faktoista!

 2. Avatar

  Moi Oona!
  Ei nyt liity aiheeseen, mut halusin kysyy sun mielipidettä yhteen asiaan 🙂
  Onko sun mielestä parempi painonhallinan/pienen laihtumisen kannalta että pitää yhden herkuttelupäivän 3-4viikon välein, jolloin siis yhden päivän aikana syö niin paljon herkkuja kun huvittaa, vai että syö nuo herkut pienemmissä erissä ja vähän useemmin? Oon jostain lukenut et jos kauheest vetää plussakaloreille yhen päivän aikana niin siitä ei voi millään kaikki imeytyy rasvaksi vaan et osa suodattuu pois kun keho ei pysty kaikkee varastoimaan? Onko tässä mitään perää 😀 muuten meen ehkä hitusen miinuskaloreilla (2000-2200kaloria päivässä), urheilen paljon noin. 10 tuntii voima ja kestävyysharjottelua viikossa. Onks tämmöset mättöpäivät siis kauheen pahaksi vai ihan ok? Tarkotus ois kuitenkin ehkä ihan pari kiloo kiristellä kroppaa, ei ainakaan yhtään lihota 😀

  • Avatar

   Hei!

   Suosittelen perus terveelliseen arkeen, jolloin arkena syöt puhtaasi, mutta tottakai välillä pitää myös herkutella ja juuri vaikka viikonloppuisin kuin muutenkin rentoutuu. En suosittele mitään totaali eitä herkuille ja sitten jonain päivänä vetäsee kunnon överit vaan järkevää tasapainoista syömistä mihin kuuluu myös silloin tällöin herkuttelu.

   Jos pitkään on herkuttelematta ja yhtäkkiä syökin paljon vaikka hiilaria niin kyllä se aineenvaihduntaa buustaa mutta tuskin sinulle on siihen tarvetta jos kuitenkin pyrit vain pieneen laihtumiseen ja muuten haluat edistää hyvinvointia 🙂

   Tsemppiä!

 3. Avatar

  Onko fitnessgurun tuotteet terveellisiä tai saattaako niistä tulla mitään haittavaikutuksia? Onko ne kuinka yleisiä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*