Tarvitseeko naiset bulkkia?

Ciaoo! Kirjoittelin joskus kyseisen artikkelin Fitnesstukku magazineen, mutta jos ei lehti ole sinulle asti tullut niin tässä vielä kyseinen artikkeli pohjaten aihetta: ”Tarvitseeko naiset bulkkia” Artikkeli sopii kyllä myös yhtälailla miehille 😉

bulkkilehtii

10991358_10153079127594933_6107592156232567058_n

Mitä “bulkkaaminen” tarkoittaa? Jonotusta Mcdonaldsinn autokaistalla ja sosiaalisen median päivittely bigmac-ateriasta tupla ranskalaisilla, kokiksella sekä jälkkärinä vielä tuplajuustohampurilainen, kuvan alla kuvatekstinä lukee: “bulkilla”. Tätäkö on tämä kuuluisa “bulkki” No ei nyt aivan… “Bulkilla”, eli plussakaloridietillä on tarkoitus kasvattaa lihasmassaa syömällä enemmän kuin kuluttaa. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin se kuulostaa. Olemme kaikki eri puista veistettyjä, elimistömme toimii ja reagoi eri asioihin eri tavalla.

Bulkki on yleensä ensimmäisenä mielessä kun lihasta halutaan kasvattaa, aina se ei kuitenkaan ole oikea tie unelmakroppaa kohti. Kehonrakennus ja fitness-lajit ovat aina asia erikseen, lajin mukana pyritään myös kehittyä optimaalisessa ajassa mahdollisimman nopeasti ja tietenkin plussakaloridietti tuo mukanaan parannusta treenin intensiteettiin ja tuloksiin sekä auttaa palautumaan rankoista harjoituksista.

Jos tavoite on pysyä hyvässä kunnossa vuodenajasta riippuen, sekä muokata kroppaa ei bulkki välttämättä ole naisilla tarpeellista. Ainoastaan sanoisin, että jos ruumiinrakenne on kevyt ja tuntuu ettei lihas kasva millään, uskoisin että silloin plussakaloridietti on mahdollisesti oikea ratkaisu. Muuten lihas kyllä kasvaa kun muistaa syödä tarpeeksi, harjoitella kunnolla ja levätä. Usein varsinkin naisille käy treenien lisääntyessä niin, että syöminen jää miinuskaloreille. Ei ymmärretä miten paljon kulutus nousee rankkojen treenien ohella, ja polttoaineen tarve kasvaa huimasti. Jokainen tietää, että miinuskaloreilla ei pidemmän päälle jaksa treenata, kuormat laskevat, väsyttää eikä kroppa palaudu treenistä. Turhat raskaat dieetit kannattaa jättää pois, jos tavoite ei ole kisalavat.

Kuten alussa jo annoin vähän radikaaleja ja ironisia esimerkkejä ei bulkki siis todellakaan ole pelkkää ruoan ahmimista, välittämättä ruuan ravintoarvoista ja määristä. Plussakaloridietti on suunniteltava ihan yhtä hyvin kuin miinuskaloridiettikin.

1546228_10153079127779933_2085503154786740589_n

Plussakaloridietillä omalla kohdallani on noussut enemmän hiilareiden kuin proteiinin määrä, taas miinuskaloridietillä proteiinin määrä on korostunut. Kun hiilareita lisätään ruokavalioon tulee useimmiten “hiilaripöhö” olo. Tuntuu, että koko kroppa on yhtä pöhöä ja turvotusta. Plussakaloridietillä ei kuitenkaan tarvitse olla ikuisuutta, varsinkin naisilla lyhyempi 3-6 viikon jakso riittää ihan hyvin. Jos taas päättää kaloreita lisätä ruokavalioon proteiinista voi proteiinin määrä moninkertaistua tarpeeseen nähden eikä kroppa suodata sitä, tämä voi jopa johtaa maksa-arvojen kohoamiseen. Kultainen keskitie olisi myös tässä hyvä muistaa. Turha muuttaa liikaa omaa ruokavaliota, mitä on ennenkin noudattanut, lisää vaan määrää noin. 200-500 kaloria päivään, yli päivittäisen kulutuksen tietenkin oman tavoitteen mukaisesti. Kalorit olisi siis hyvä nostaa hiilareista pääsääntöisesti ja hiukan myös proteiinista ja rasvoista, mutta välttäisin turhaa rasvojen nostamista. Liika lihominen ei ole koskaan terveellistä ja varsinkin jos haluat heti laihduttaa perään. Jojoilua kannattaa viimeiseen asti välttää, se on hyvin raskasta koko elimistön toiminnalle.

Yhteenvetona koko tekstilleni, suosittelen naisille järkevää bulkkia, jos tavoitteena on kisalavat tai muuten on niin kevyt rakenteinen ettei lihas meinaa tarttua millään. Loppu peleissä kuitenkin kaikki selviää itse kokeilemalla ja omaan kroppaan tutustumalla. Toisilla bulkkaaminen toimii todella hyvin, lihasta kertyy luiden ympärille taas toisilla kertyy enemmänkin rasvaa ja lihoaa. Täydellistä yhtä tapaa lihasten nopeaan kasvuun ei ole olemassa, jos pitää kasvun luonnollisissa rajoissa!

10577007_10153079127559933_600060768060211099_n 5 neuvoani naisille “bulkkiin” / miksei miehillekin? :

 1. Aseta selkeä tavoite, mitä haluat?
 2. Mieti aluksi, että vaatiiko tavoitteesi plussakaloridiettiä.
 3. Suunnittele “bulkki” tavoitteiden mukaisesti
 4. Älä suosi liian pitkää bulkkia. Noin 3-6 viikkoa olisi sopiva
 5. Syö puhdasta ruokaa bulkin ajan, ettet kerää turhaa rasvaa kroppaan. Diettaaminen takaisin ihannepainoon ei välttämättä olekaan niin helppoa.

(huom. kisaajat asia erikseen)

Mukavaa viikkoa!

8 kommenttia

 1. Avatar

  Hei! Mulla on mahdollisesti lauantaina mun ihka ensimmäiset urheilulliset valokuvaukset, joten miten niihin oikein kuuluu valmistautua ettei olis ihan turvoksissa mutta kuitenkin lihakset sais näyttävästi esille? Toivottavasti kerkeisit vastata pian!! Kiiitos jo etukäteen <3

  • Avatar

   Mitään isompaa muutosta ei kannata tehdä ettei sitten kroppa reakoi ja pöhöty nesteestä. Voit edellisenä iltana käydä saunassa ja rajottaa veden juontia hiukan ja ennen kuvausta syöt kevyesti 🙂 tsemppiä kuviin!

 2. Avatar

  Hei! Tehetkö saliohjelmia semmoisille jotka asuvat kauempana eikä heitä ole mahollisuutta tavata? Jos tehet, paljon ohjelmasi maksaa?

 3. Avatar

  Haluaisin päästä ujoudestani pois, ja tulla sellaiseksi kun oikeasti haluaisin. Olisiko sinulla muutamaa vinkkiä miten pääsisin ”projektissani” alkuun tai tehdä jonkinlaisen aiheeseen liittyvän postauksen.
  Olet Oona todella kaunis ja ihana esikuva. Hehkut niin paljon tervettä itsevarmuutta ja positiivista asennetta! Jatka samaan malliin ja ole itsestäsi ylpeä 🙂

  • Avatar

   Heippa!

   Ujoudessa ei ole mitään hävettävää 🙂 me olemmma kaikki juuri sellaisia kuin olemme. Usko itseesi, luota siihen mitä teet ja mitä olet. Rohkaise itseäsi menemlle sellaisiin tilanteisiin mitä yleensä voisit vieraksua. Varmasti ajan myötä pääset ujoudesta pois, mutta se tulee vaatimaan itseltäsi paljon hetkiä myös epämukavuusalueellasi, mutta kun maaliin pääset niin mikään ei ole siistimpää kuin miettiä sitä muutosta mikä on tapahtunut!! Paljon tsemppiä! upean rohkea kommentti, juuri siitä muutos lähtee, että uskaltaa olla avoin.

   Laitan postausaiheen ylös! kiitos vinkistä! Ja kiitos paljon viestistäsi, tulipas hyvä fiiilis :))

 4. Avatar

  Hei!
  Kysymykseni ei ehkä liity bulkkaukseen, mutta ravintoon kuitenkin.
  Olen 60 kg ja haluaisin pudottaa 2-3 kiloa eli tiukentaa kroppaa.
  Olen perillä siitä, että protskuja olisi hyvä syödä 2-2,5 g painokiloa kohti, mutta kuinka monta grammaa hiilareita ja rasvoja tulisi syödä painokiloa kohti? Pyrkimyksenä pudottaa painoa rauhallisesti, n. puoli kiloa viikossa.

  Kiitos 🙂

  • Avatar

   En lähtisi laskemaan noin grammalleen laskemaan 🙂 parhaiten saat tulosta kun otat kaiken ns ”turhan” pois.
   Vähennät hiukan rasvoja. Hiilari kannattaa olla vielä korkealla että jaksat treenata. Ja sitten vielä tarpeeksi vettä päivään.
   Aamulenkeillä ja sarjamuutoksille salitreeniin saat myös aineenvaihduntaan buustia.
   Hyvä periaate on, että syöt niin puhtaasti ja treenaat ettei liikaa tarvitsisi vähentää ruokaa joka aiheuttaa uupumusta. 🙂

   Tsemppiä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*