Talviväsymyksen nurjetaminen

Pimeää, väsyttää ja flunssakausi meinaa iskeä, aina ei ole helppo saada vireystilaa nostettua. Tähän synkimpään aikaan terveiden elintapojen tärkeys korostuu. Kaikki puurtaminen kannattaa stopata samantien ja keskittyä kohottamaan pienillä asioilla omaa vireystilaa. Työ- tai koulukiireet, jouluvalmistelut, perhe-arki ja tähän lisäski stressi siitä ehtiikö liikkua voi vetää kropan krooniseen väsymystilaan. Väsynyttä kroppaa ei kannata stressata yhtään enempää. Jos tuntuu, että hyvä kun jaksaa arkea pyörittää olisi hyvä mietti, millä saisi omaa energiatasoa nostettua. Niin kuin jokainen tietää stressi pahentaa jaksamista ja jos käynnissä on esimerkiksi elämäntapamuutos, ei stressillä saa muutettua mitään ainakaan parempaan suuntaan. Kaikkea ei kukaan voi jaksaa ja välillä pitää jostain luopua, jottei omat pyörät lopeta kokonaan pyörimästä.

Joskus huomaan yrittäjänä, että tulee vahingossakin tehtyä töitä arkipäivien lisäksi viikonloppuisin ja vielä tuntimäärät ovat melkein tuplasti suuremmat kuin normaalissa päivätyössä..  silloin harvemmin jaksaa tehdä mitään ylimääräistä. Kotona tatti kasvaa otsaan jo pienemmästäkin jutusta- ”ei hyvä!” Jokainen tunne-skaala niin positiivinen kuin negatiivinen tarttuu niihin lähi ihmisiin kenen kanssa elät ja esimerkiksi työskentelet. Mielestäni pahinta on tartuttaa omaa väsymystä muihin, silloin on syytä katsoa peiliin. Ja tässä välissä on hyvä oppia nauramaan itselleen, nauru jos joku piristää fiilistä.

Asiat johon itse kiinnitän huomiota tähän aikaan vuodesta:

 • Panostan nukkumiseen ja siihen, että menen ajoissa nukkumaan, jotta unta tulee oikeasti tarpeeksi. Jos on mahdollista yritän aloittaa päivän vähän myöhemmin, jolloin ehtisin nähdä päivän aikana myös valoisaa aikaa. Jos menen todella aikaisin töihin ja lähden illalla, ei tule paljoa oltua valoisaan aikaan ulkona ja tuntuu, ettei elimistö herää ollenkaan.
 • Vältän energiavajeen korjaamista herkuilla ja panostan kunnolliseen ruokaan. Kun väsyttää tekee mieli syödä överisti herkkuja tai napostella.
 • Lisään vitamiinien käyttöä, koska olen huomannut sillä ennaltaehkäisevän flunssariskiä. (varsinkin d- ja c- vitamiinien).
 • Kuuntelen kroppaa ja treenaan kovaa kun vireystila on huipussa ja kevennän kun tuntuu, että kroppa tarvitsee sitä. Monipuolinen treenaaminen ja eri lajien kokeilu piristää ihan älyttömän paljon. Nyt toki polvileikkaus on laittanut tarkat raamit kaiken sen ympärille mitä pystyn tekemään, mutta tällä hetkellä jo ihan kuntoutuksen eteneminen ajallaan piristää pimeää arkea.
 • Panostan pieniin piristäviin asioihin, joista tykkään kuten; brunssit ystävien/perheen kanssa, joka ilta kynttilöitä, iltaglögit, hyvää fiilistä nostattava musiikki ja sauna.

Mukavaa viikonloppua!

2 kommenttia

 1. Avatar

  Sterssi on hyvä tietyyn pisteeseen asti, mutta jos on ollut kipeänä, tai loukkaantumisen takia poissa normaaleista arkikuvioista. Nin silloin yleensä stressitaso nousee liiaksi, varsinkin, jos yrittää ottaa ”menetytetyn ajan kiinni, liian nopeasti”, Ihmisen pitää olla tavoitteelinen, mutta samalla armollinen itselleen. Aina ei voi saada kaikkea samaan aikaan, mutta jos haluaa päästä tavoitteeseensa, niin ensimmäiseksi kotiasitakuntoon.

  Kaikilla meillä on sama ongelma, helpointa on purkaa omaa pahaa oloaan lähimmäisimppin. No, siksihän he ovat olemassa, niin myötä, kuin vasta mäessäkin. Tosin pitaa itsekkin oppia ymmärtämään, että lähimmäisillä on omat hounot päivänsä, ja olla vastaan ottamaan heidän puheet, niin hyvässä
  , kuin pahassakin.

  Herkuttelun himo on normaalia, parasta on tehdä itsensä kansa sopimus, vaikka kahdesta herkkupäivästä viikossa, tai tietty kalorimäärä viikossa/kuukausi. Eikä kaikki herkut ole edes epäterveellisä, kakku palojakin on moneen lähtöön.

  Tärkeintä on kuitenkin elämässä, olla itselleen armollinen, ja toivoa, että lähimmäiset ovat ymmärtäväisiä, kuten itse on ymmärtäväinen lähimmäisiä kohtaan.

  Elämä ei ole lyhyt kilpailu, vaan pitkä polkujuoksu.

  • Avatar

   Erittäin hyvin muotoiltu kommentti Pertti, olen täysin samaa mieltä kanssasi! Kiitos kun täydensit tällä sanomaa 🙂

   Huippua joulun odotusta sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*