Polvi kuntoon

Lääkärikäynneistä, vatsaflunssasta ja upeista häistä palattu arkeeen!

mrantaMuutama viikko sitten sattui ohjauksen/harjoituksen aikana pieni muljahdus aijemmin leikattuun polveeni, polvi turposi ja kipeytyi., Ajattelin tietenkin, että ihan normaali hitti vaan ja turvotus sekä kipu katoisivat muutaman päivän aikana.

Jatkoin aluksi ihan normaalisti töitä ja treenasin yläkroppaa, sekä pyöräilin. Pystyin kuitenkin kävelemään, mutta polvea en millään saanut suoraksi ja kipujahan oli…

Pikkuhiljaa rupesin ihmettelemään, kun ei mitään muutosta muutaman päivän aikana sekä jalan suoristaminen tuntui siltä, että joku joka kerta iskisi puukolla sisäsivusta sisään.

Parempi oli ehkä käydä lääkärillä. Oikea polvi ei ollut edes paljoa löysempi kuin vasen terve polvi, mutta joku sisällä kinnasi vastaan. Lähete magneettiin ja odottelemaan tuloksia…

Tottakai toivoin, että vain jotain pientä olisi käynyt sillä olihan näitä kuntoutuksia jo takana ihan tarpeeksi. Viimeisin tähystys, kyllä vasta viiden vuoden takaa.

Magneetista tuli vastaukset: Ehjä jäljellä oleva kierukka revennyt ja eturistiside muutamasta säikeestä kiinni. Lääkärin tuomiona tähystys edessä. Suuresti kuitenkin ihmettelin miten hyvin pystyin liikkumaan, vaikka eturistiside oli lähestulkoon poikki. Kuulemma tukilihaksiston kunnon merkityksellä on todella iso vaikutus. Ja tämän takia en edes tajunnut, että tähystys olisi edessä.

Tukilihasten treenaaminen ja niistä huolehtiminen korostuu vammojen ehkäisyssä sekä vamman aikana. Onneksi niihin olen aina paneutunut, joten tilanteessa selvisin pienimmällä vammalla. Nyt jos sinulla on edessä iso operaatio tai olet jo sellaisessa käynyt niin todella painavalla sanalla haluankin sanoa, että kuntoutus on kaikista tärkein! Jos kuntoutuksen hoitaa puoliteholla, näkyy se aina liikkumisessa.

1. Tukilihakset ovat saatava kuntoon. 🙂 

2. Älä anna nivelten liikaa rasittua harjoittelussa. Monilla huomaa usein, että varsinkin toiminnalliset avaavat liikkeet tapahtuu nivelissä ei lihaksessa ja tämä altistaa jo rasitukselle. 

3. Järki päässä, pätee hyvin kohdallani! Aina ei pääedellä tarvitse sukeltaa suohon. 

4. Kuntoutuksen laatu eikä määrä.

5. Maltti on valtti. 

Tähystysaikaa odotellessa… selkeämmät toimenpiteet selviävät vasta kuulemma leikkauspöydällä….! Nyt pää ylös ja katse eteenpäin, monet suunnitelmat menivät uusiksi, mutta aina silti voi treenata jollakin tavalla 😉

Kivaa alkanutta viikkoa!

12 kommenttia

 1. Avatar
  Pasi Haapiainen

  Harmi juttu,tuollaiset takapakit! Mutta toivottavasti saat polven kuntoon,ja pääset toteuttamaan suunnitelmiasi! Ja sit,kun polvi kunnossa,niin otat pieneksi tavoitteeksi sitten ensi kesän suunnistuksen Jukolan Viestin…. 🙂 Tsemppiä operaatioon ja kuntoutukseen!

 2. Avatar

  Itse koin samanlaisen tilanteen polveni kanssa 2012. Lääkärin mukaan vain venähdys tapahtunut polvessa, joten kuntoutusta kuminauhalla ja takas treeneihin.

  Melkein 3kk treenasin kahta lajia, jääkiekkoa ja amerikkalaista jalkapalloa. Jääkiekossa nopeat suunnanmiutokset ja jarrutukset oli yhtä tuskaa, jefussa treenattiin tuolloin off-seosonilla lajimme lajitaitoja, kuten nopeus, ketteryys, suunnanmuutokset, lihaskunto jne. Itkuhan se aina pääsi kun polvi ”tippu alta” silloin kun tukilihakset ei ollu jännitteessä.

  Lopulta omasta niskasta kiinni, asiantuntevalle ortopedille ja mangneettikuviin. En jaksanu enää kipua ja sitä tunnetta, etten muka pysty treenaa. Kaikista eniten omassa päässä tuntu pahalle, jos alisuoriuduin tai valmentaja laittoi vaihtoon / lepäämään.

  Tuomiona ortopediltä polven vammana eturistiside kokonaan poikki, nivelsiteet venähtäny ja kierrukkahan oli operoitu jo 7vuotta sitten ringeten parissa. Lääkäri kertoi, että ainut syy miksi olen pystynyt treenaamaan jenkkifutista, oli tukilihasteni vahvuus ja niiden ylläpitäminen. Kuntoutusta ennen leikkausta ei tarvittu ja seuraavalla viikolla operaatioon.

  ”Tuomion” jälkeen oma keho rauhottu. Syytökset itseäni kohtaan huonosta treenista ja hitaudesta yms olivat aivan turhia. Tajusin, etten pystynyt parempaan ”rikkonaisen” jalan kanssa.

  Mitä tästä opin; Lääkäriin meno on aina ollut minulle iso kynnys. Koen epäonnistuneeni (ihme ajattelu mulla) ja olevani heikko. Pelkään meneväni lääkäriin turhaan ja olevani heikko. Nyt kuitenkin olen pikkuhiljaa (20vuotta urheiltuani) oppinut tunnistamaan eron kivun ja säryn välillä. Enää en pelkää mennä lääkäriin ja olen ymmärtänyt, että pitämällä huolta tukilihaksistani ja vahvistamalla niitä, ehkäisen vammoja ja nyrjähdyksiä. Mahtavaa, että puhut aiheesta Oona!

  • Avatar

   Voi kiitos huikeasta kommentista!
   Kohdallani ihan samoja ongelmia. Polvea operoitu jo muutamaan otteeseen, viimeksi noin. 5 vuotta sitten, enkä lääkäriin meinaa millään mennä.

   Sama kävi tässäkin, vakuutusyhtiö ilmoitti aluksi että kyseessä venähdys ja magneettia ei korvata, onneksi kuitenkin jääräpäänä magneettiin menin ja sain vaivoille oikean syyn!

   Tsemppiä! 🙂

 3. Avatar

  Oi että! Mielettömästi tsemppiä!! Minkälaisessa tilanteessa polvi nyt meni? Harvoin kuulee, että salitreenissä eturistiside repeäisi.

  • Avatar

   Heippa!

   Kiitos paljon, ikävästi ohjaustilanteessa lopullinen niitti jalalle.
   Eturistiside voi mennä todella mitättömissä tilanteissa, ihan pienestä kiinni. 🙂

 4. Avatar

  Moikka. Melkosamanlainen keissi itsellä tässä menossa.. Juoksukoulun tekniikkatreeniä ohjatessa tikkasimme sivuristiaskellusta oikea kylki menosuuntaan (ketteryys harjoite), tsekkailin asiakkaiden tekniikkaa ja itse horjahdin/kompastuin ja polvi naksahti/muljahti. Pistävä kipu, pieni turvotus. Päivän odotin mutta koska polvi ei suoristunut miullakaan kunnolla ja oli kipeä menin lääkäriin. Itse vahvasti epäilin magneettiin asti kierukkaa (epävakaa, ei ojennu, pistävä kipu). Vakuutusyhtiön mielestä vammamekanismi ei ole riittävä rikkomaan polven rakenteita (en siis kaatunut painollani esim polven päälle). Magneetista tuli tulos: eturistiside osittain revennyt.. Tässä nut odotellaan ja tapellaan kuka maksaa mitäkin.. Yrittäjänä oon kyllä kiukkunen kalliista tapaturma ja hoitokulu vakuutuksesta jos korvaus jää saamatta, tapaturmana polvi kuitenkin meni rikki! ?

  • Avatar

   Heippa!

   Eli lähestulkoon täysin sama tilanne sinulla. Aivan käsittämätöntä touhua. Toivottavasti saat asian selvitettyä, itsellä valitusta juuri työstetään. Sillä myöskään sopimuksessa ei lue ”emme korvaa oikeaan polveesi aiheutuneita vammoja”. Yrittäjiltä nyhdetään kyllä jokainen lantti ja turva pois.

   Tsemppiä! Taistellaan oikeuksiemme puolesta! 🙂

 5. Avatar

  Oli pakkoa selata tätä sun huippublogia läpi sillä itselläni ensimmäinen polvivamma sattunut. Pelaan säbää ja siinä ikävästi juoksussa pääsi polvi taittumaan sisäänpäin ja kaaduin suoraan laitaan. Pystyin kuitenkin aika hyvin tapahtuneen jälkeen varamaan jalalle painoa enkä kuullut mitään poksahdus ääntä tai vastaavaa joten en yhtään osannut sanoa menikö polvi pahasti. Seuraavana päivänä kävin näyttämässä polvea lääkärissä ja tuomio oli: sisäsivusiteen revähdys ja huokaisin helpotuksesta että onneksi vähällä selvisin. Neljä päivää kävelin kepeillä jonka jälkeen niistä luovuin.

  Viime vkl kuitenkin polvessa tuntui ikävää kipua kävellessä ja sunnuntai iltana polvi sitten meinasi pettää pari kertaa alta ja sitä vihloi. Eilen soittelin vakuutusyhtiöön että miten toimia, mihin mennä jne ja tänään sitten kävin Omasairaalassa jossa ortopedi ekan ”kiskaisun” jälkeen sanoi sen pahimman, eturistiside mitä varmimmin poikki. Eikun magneettiin ja kuvissa varmistui: eturistiside poikki ja takaristisiteessä pieni repeämä.

  Käytiin pitkä keskustelu lääkärin kanssa,että mitä nyt sitten. Leikkaus on vaihtoehto mutta lääkäri kertoi mulle Ruotsissa olevasta pilottihankkeesta jonka kuuntelin mielenkiinnolla ja päätin,että jos mun vakuutus kattaa sen niin osallistun siihen. Onneksi vakuutukseni kattaa tämän eli nyt sitten odotan fysioterapiaan pääsyä jotta päästään aloittamaan kuntoutus. Tämän avulla on tarkoitus kuntouttaa polvi niin,ettei leikkausta tarvittaisi joten innolla jään odottamaan tätä ja miten se omalla kohdalla tulee sujumaan vai kutsuuko leikkaus kuitenkin.

  Lääkäri sanoi,että mulla on hyvät lähtökohdat tähän pilottihankkeeseen koska tukilihaksisto on hyvässä kunnossa joten kuntoutus voidaan aloittaa mahdollisimman pian 🙂

  On se vaan jännä miten polvi voikaan mennä niinkin helposti :/ On kyllä mahtava lukeaa näitä sun postauksia näistä jutuista (vaikka toki ikävää että sulle on sattunut noita vammoja useampi),saa itse vähän tietoa ja toivoa paranemisen suhteen kun tämä on mulle ensimmäinen polvivamma.

  • Avatar

   Hei kiitos kun tulit jakamaan tänne tarinasi. 🙂
   Todella harmillista kuulla, että myös sinä joudut polven kuntoutuksen kanssa taistelemaan. Haluaisitko kertoa tästä pilottihankkeesta lisää, olisi todella mielenkiintoista tietää mitä tälläinen kuntoutus pitää sisällään.
   Ristiside vammoista jotkut ovat selvinneet ilman leikkausta mutta itse päätin sen myös järkeväksi koska halusin jatkossaki treenata 100 % ja kovilla kuormilla. 🙂
   Mutta jos leikkauksilta pystytään välttymään se olisi huikeeta!

   • Avatar

    Voin kertoa pilottihankkeesta lisää kun pääsen sen aloittamaan 🙂
    Ruotsissa kyseinen hanke on ollut jo käynnissä muutamia vuosia ja siellä jotkut ovat saaneet niin hyviä tuloksia aikaan että ovat pystyneet jatkamaan esim. jalkapallon pelaamista divaritasolla 🙂 joten toivoa on ! Nyt kuulemma haluttaisiin saada näille vammoille sellainen suunta,että leikkauksia pystyttäisiin vähentämään. Toki ihan huippu-urheilijat eivät pysty ilman leikkauksia jatkamaan uraansa mutta me tälläiset ”tavalliset” liikkujat voidaan pystyä siihen 🙂
    Mä saan siis edelleen treenata nyt jo salilla ihan normaalisti ja pitääkin, jotta lihaksisto lähtee vahvistumaan. Tämä oli helpottava kuulla sillä ensimmäisenähän sitä mielessä tietenkin oli, että liikkuminen rajoittuu. Toki multa on nyt kiellossa kaikki pallolajit jne, mutta kuntosalilla saan treenata normaalisti, kävellä, uida, polkea kuntopyörää ja juostakkin jos se tuntuu hyvältä 🙂 kävin aika pitkän keskustelun lääkärin kanssa sillä mulla oli niin miljoona kysymystä liittyen kaikkeen ja lisää kysymyksiä varmaan herää kunhan pääsen fyssarilla käymään 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*