Polven kuntoutuksen ehdoton ykkönen

Polven kuntoutuksen aloitin heti päästyäni sairaalasta kotiin. Alku fiilikset polvesta olivat jesarilla teipattu pallo, joka ei todellakaan liikkunut mihinkään. Päivä päivältä kuitenkin liikkuvuus on parantunut ja koko ajan pystyy tekemään enemmän.  Motivaatiota olisi lähteä jo lenkille, varsinkin kun upeat syys-säät ovat suosineet, mutta vielä pitää malttaa, kunhan ekana pystyisi edes kävelemään ilman apua. 😉

Kuvan housut

Paljon on tullut yhteydenottoja muilta polvi- ”potilailta” ja pyyntöä kuntoutus/vahvistus ohjeista, joten nyt on hyvä kirjoitella vaihe vaiheelta miten tästä edetään kohti koviin ja kuormittaviin treeneihin.

Ensimmäiset askeleet kuntoutuksessa: 

1. Jalan koukistus- ojennus. Mahdollisimman nopeasti kivun rajoissaa kannattaa aloittaa liikkuvuuden hankkiminen. (kuminauhan lisääminen mukaan)

2. Jalan nostot eri kulmista suorana- suoran reisilihaksen harjoittelu (etureisi). Lihaskato leikkauksen jälkeen on ihan jäätävä, joten suosittelen pumppailemaan niin paljon kun vain jaksat suoraa jalkaa etureiden voimalla ylös, jotta lihastasapaino jalkojen välillä ei heikentyisi.

3. Heti kun saat lääkärin/fyssarin luvan niin painonsiirtoa leikatulle jalalle. Usein terveen jalan lihakset kuormittuvat leikkauksen jälkeen todella paljon kun paino on jatkuvasti samalla puolella kroppaa.

4. Kevyt kuntopyöräily. Ei vastusta ja penkki niin korkealla aluksi, ettei polvea tarvitse pitää liian koukussa. Liikettä polveen rauhallisesti.

5. Ja ehkä paras tapa aloittaa polven vahvistus ja aerobinen harjoittelu on uinti/vesijuoksu. Uinti ei kuormita polvea, mutta samalla saa todella hyvän ja vahvistavan treenin tehtyä. Vedessä liikkuminen on paljon helpompaa. Suosittelen kuntoutuksen aikana ihan 1-3krt/vk käymään altaassa.

Itselleni ehdottoman tärkeää on veteen meno, aluksi vesijuoksua ja käsiuintia ja heti kun pystyn niin ihan normaalia uintia ja potkuja. Uinnissa saa tekemisen meininkiä joka on taas se treenaamisen tärkein arvo minulle. Jokaisen treenin haluan tehdä mahdollisimman tehokkaasti, jotta ajasta saan mahdollisimman paljon irti. Tehokkuus ei aina tarkoita täysillä tekemistä vaan kokonaisvaltaista harjoittelua mahdollisimman laadukkaasti. Ja kun laatu on kunnossa voi tempoa nostaa. 😉

 Oli ihan pakko ostaa uudet sporttibikinit joilla kehtaa hallin puolelle mennä, vanha 152cm- kokoisille suunnattu Tyr.in uimapuku ei ehkä enää mene niin sutjakasti päälle kuin viime kuntoutuksen aikana vuonna 2012 🙂

Kuitenkaan mikään ei kuntoutuksessa auta jos ei asenne ole kohdillaan! (ei edes uudet bikinit) 😉

14 kommenttia

 1. Avatar

  Moi! olet kyllä Huippu Mimmi:) kun hymy on herkässä vaikka jalka on operoitu..Semppiä kuntoutukseen! Toi sportamore on hyvä ja toimiva paikka ostella kaikkea kivaa!:)

 2. Avatar
  Katri Ruuskanen

  Mikä koko sulla on noista housuista? 🙂 Itse kun tässä mietin kahden koon välillä…

 3. Avatar

  ootko cheekin musiikkivideolla jossu?

 4. Avatar

  Futistaustan omaavana ja kolme eturistisideleikkausta läpikäyneenä ei polvi ole kyllä enää entisensä ja joskus on ihan hyvä palata vähän taaksepäin ja keskittyä just liikkuvuuteen ja ihan puhtaasti kehonhuoltoon – pääsee ihan liian helposti unohtumaan vaikkei onneksi nyt mitään leikkaustarvetta olekaan.

  Sulla on kyllä ihan uskomaton asenne tekemiseen, oot huikee esimerkki kyllä kaikille!

  • Avatar

   Hei! Kiitos viestistsi ja paljon tsemppiä. Entinen polvi ei varmasti ole, mutta vahvan siitä saa. 🙂 Toivottavasti et joudu enää leikkauspöydälle, ei tämä kivaa ole.

   Mukavaa syksyä sinulle ja kiitos <3

 5. Avatar

  Täällä kirjottelee lumpion kiristysleikkauksesta toipuva! Kiitos postauksesta, tuli hyviä vinkkejä ja sulta saa motivaatiota kuntoutukseen 🙂 sain nyt 6 viikon jälkeen alkaa astua jalalla, huh kyllä on kova kuntoutus edessä! Täytyykin mennä ite kanssa kokeileen tota uimista ?

  • Avatar

   Paljon tsemppiä ja kärsivällisyyttä! Ei ole helppo homma, mutta sellainen matka mikä opettaa. 😉 veteen sinun kannattaa mennä aina kun pystyt! ♡

 6. Avatar

  Missä vaiheessa kuntoutusta olet uskaltanut lähteä polkemaan fillarilla? Itsellä rakennettiin eturistiside uudestaan ja poltot olis jo kovat lähteä kuntopyörän sijaan pyöräilemään 🙂

  • Avatar

   Hei!

   Oletko jutellut fyssarin kanssa? Lähin itse silloin kun pystyin jo kävelemään hyvin. Vaarallista on jos et saa vielä varata painoa ja esim. Kaadut pyörällä.

   Tsemppiä kuntoutukseen! 🙂

 7. Avatar

  Moi Oona, sorry myöhäinen kommentti, mutta jatkossa.. Ootko tutustunut Game Readyyn ( http://www.grhealth.fi ) ? Oli Unbroken kisassa meillä fittaajille käytössä ja todella hyvin toimii palautukseen. Sopii erinomaisesti myös kuntoutukseen kun poistaa turvotusta ja kipua joita taatusti tulee liikeharjotteiden aikana. Olis kiva kuulla sunkin kommentit siitä laitteesta…:) Tsemppiä hangille.
  Eki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*