Pihlajalinna Dextran vakioasiakas

Ei ole saavutus olla tuttu kasvo lääkärikeskuksessa, mutta on hienoa kun palvelu on hyvää ja asiakkaat oikeasti muistetaan. Olen pikkutytöstä asti käynyt Munkkivuoren Dextrassa, nykyisessä Pihlajalinna Dextrassa. Kun lääkärikeskuksessa on aiemmin hoitunut niin flunssan hoidot kuin urheiluklinikalla polvivamma, ei ole ollut mitään syytä vaihtaa lääkäriasemaa. Ja tietenkin on hyvä, että lääkärit näkevät suoraan tiedoistasi käynti-historian.

Jos ihmettelette nimimuutosta niin, lyhyesti: Pihlajalinna on kotimainen yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja, jonka asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset, vakuutusyhtiöt sekä julkisyhteisöt. Ja Pihlajalinna tekee myös vahvaa yhteistyötä kunnille ja kuntayhtymille, johon Pihlajalinna tuottaa julkisten palveluiden piirissä olevia sosiaali-ja terveyspalveluja. Nyt kaikki Dextrat sekä myös monet yksittäiset lääkärikeskukset ympäri Suomea ovat vaihtaneet nimensä Pihlajalinnoiksi. Joten Pihlajalinnan lääkärikeskuksia tulet näkemään varmasti lähiympäristössäsi ja niissä monessa toimii myös urheiluklinikka. Kuulin myös, että tällaisia isoja lääkärikeskuksia, joissa on lääkärikeskus ja sairaala on tulossa alkuvuodesta myös Turkuun, Ouluun ja Seinäjoelle.

Lisätietoa uudistuneesta Pihlajalinnasta, voitte lukaista lisää: TÄÄLTÄ.

Vammoja ei toki toivoisi kenellekään ja vain lääkäri voi toivottaa hyvin mielin, että: ”toivottavasti ei enää nähdä näissä merkeissä”. Omalla kohdallani huono tuuri kuitenkin kävi ja tällä kertaa vasen polvi sai hittiä. Jo 15 vuotiaana jouduin ensimmäiseen polvileikkaukseen, kun eturistiside meni poikki ja kierukka repesi. Nyt samat vammat seurasivat vasenta polvea. Tälläkin kertaa polvi operoitiin Pihlajalinna Dextrassa, Munkkivuoressa, mutta ensimmäistä kertaa sain ortopedikseni Mikko Kirjavaisen.

Kirjavaisesta olen kuullut paljon hyvää ja häntä suositeltiin minulle monen eri tahon kautta. Luotto olikin täysin Mikon puolella. Ensimmäisen lääkärin vastaanoton jälkeen pääsin suoraan röntgen- ja magneettikuvaukseen, jonka jälkeen menin Mikon vastaanotolle, tuomiona: leikkaus. Leikkaukseen pääsin heti viikon päästä, joka ei ole todellakaan mikään itsestäänselvyys ja siitä olenkin todella kiitollinen. Liikunnanohjaajana ei mielellään kauaa odota leikkausta, jotta pääsee pian takaisin työkuntoon.

Leikkaus sujui hyvin, lopulta polven eturistiside korjattiin takareiden siirteellä sekä kierukka liitettiin kasaan, joka tarkoittaa, että seuraavat neljä viikkoa onkin käveltävä kepeillä eikä saa lainkaan varata tai koukistaa polvea yli 90 asteen.

Seuraavat viikot menevätkin toipuessa. Sängyn ja kotisohvan väli on tullut hyvin tutuksi. Jokainen päivä on kivuiltaan lievempi, mutta liikkuminen on edelleen todella haasteellista. Leikkaushaavojen niitit aiheuttavat kovaa kipua polven alueelle ja vaikeuttavat jalan liikuttamista. Game Ready– kylmäkompressio laitteesta on ollut paljon hyötyä niin turvotukseen kuin kipuun, niin ennen- kuin jälkeenkin leikkauksen. Game Ready- laitteen voi myös vuokrata leikkauksen jälkeen suoraan Pihlajalinna Dextrasta ja lokakuun lopulla päivystyksen puolelta, jo ennen leikkausta.( Täältä näet, mistä voit vuokrata laitteen itsellesi.)

Palautuminen leikkauksesta sekä kuntoutus vaativat todella pitkää pinnaa, jota itselläni ei oikeastaan ole, mutta kun kyseessä on oma terveys ja paluu töihin sekä pelikentille teen kaikkeni, että tulen mahdollisimman nopeasti kuntoon. Ei ole helppo maata kotona, kun on tottunut jatkuvasti olemaan liikenteessä. Olenkin sanonut, että jos töistä ei malta pitää lomaa voi seurata pakollista sairaslomaa…!

Tulen postailemaan lisää kuntoutuksesta, kun pääsen kunnolla vauhtiin!

Terkut kotisohvalta, jos jotain hyvää; niin olen välttynyt hyvin sadekeleiltä!

22 kommenttia

 1. Avatar

  Ikävä kuulla, että sama vamma seurasi toista polvea myöskin! 🙁
  Tuo vamman kuntoutusaika on vaan niin kamala, paitsi nyt kun itselläni lopussa niin ajattelen jo, että menipäs se äkkiä. Missään vaiheessa tämä ei helppoa ollut, kun futistreenit ja matsit jouduit seuraamaan kentän laidalta.

  Tsemppiä kovasti paranemiseen!

  • Avatar

   Heippa!
   Kuntoutusaika tuntuu todella pitkältä, mutta se on niin tärkeä pelaamisen kannalta. Myös se, että kun saat luvan kentille on hyvä aloittaa ihan muutamasta peliminuutista ja nostaa minuutteja progressiivisesti, jotta keho tottuu pikkuhiljaa pelitahtiin. Näin vältetään uudet loukkaantumiset. Tsemppiä todella paljon loppu rutistukseen 🙂

   • Avatar

    Kiitos paljon, kyllä se tästä ja luottamus polveen kasvanut hurjasti verrattuna siihen mitä oli alkuun.
    Itselläni on vain nyt harmittava ongelma leikatun jalan kanssa, koska oikea jalkani on ollut aina vahvempi niin nyt mikäli teen kyykkyjä niin kilpauran lantiosta sen verran etten käytäkään vasenta jalkaa vaan teen isomman työn oikealla. 🙁

    • Avatar

     Koita korjata jatkuvasti lantiota liikkeissä sekä vahvista jalkoja liikkeissä missä teet aina 1- jalan kerrallaan (prässi, ojennukset, koukistukset, kyykyt), jotta et pääse kompeinsoimaan vahvemmalla jalalla!

 2. Avatar

  Moikka! Hyvä kirjoitus. Itseäni ko. aihe koskee myös, sillä oma eturistisiteeni meni puolisen vuotta sitten. Minua kiinnostaisi tietää, tuliko lääkäriltäsi suoraan leikkausmääräys vai oliko vaihtoehtona myös pelkästään kuntoutus? Olen itse saanut hyvin ristiriitaisia diagnooseja eri lääkäreiltä, varsinkin kun tarkoitus on kilpaurheilla.

  • Avatar

   Heippa Roosa!
   Ikävä kuulla että, kamppailet myös eturistiside-vamman kanssa. Lääkärit pyrkivät yleensä suosimaan kuntoutusta aina kun se on mahdollinen ja leikataan vain jos on pakko, eli riippuu paljolti myös vamman laadusta. Omassa tapauksessani ei ollut edes vaihtoehtona pelkkä kuntoutus on eturistiside oli kokonaan poikki ja pois paikaltaan sekä kierukka kahdessa osassa ja toinen osa luiskahtanut huonoon paikkaan polvessa. Suosittelen aina ortopedia joka on erikoistunut polviin sekä tekee työtä kilpaurheilijoiden kanssa. 🙂
   Paljon tsemppiä!

 3. Avatar

  Jännästi vaihtelee ohjeet kuntoutuksesta. Itselläni sama vamma ja kaksi viikkoa koukistuskielto + kepit viikosta kahteen.

  Nyt kun leikkauksesta vajaa 5 viikkoa niin saa jo tehdä askelkyykkyjä ja paljon muutakin. Kaikki aika menee jumpatessa.

  Tsemppiä toipumiseen ja laiskotteluun 🙂

  • Avatar

   Heippa!
   Usein on pienestä kiinni mitä polvelle tehdään, jos eturistisiteen lisäksi kierukan palanen olisi putsattu pois, olisi sama tahti ollut kuntoutuksessa, mutta kierukan liitäntä aiheuttaa pidemmän ajan keppien sekä koukistuksen kanssa. Minulla on ollut molemmat aiemmin sekä kierukan liitäntä ja putsaaminen, ja kun kierukkaa putsattiin sain kävellä leikkauksesta kotiin ja heti ruveta kuntouttamaan, mutta kierukan liitäntä on tehty molempiin polviin eri ortopedin toimesta ja molemmilla kerroilla en saanut kuukauteen varata lainkaan. 🙂

   Tsemppiä paljon kuntoutukseen! 🙂

 4. Avatar

  Tsemppiä Oona!! 🙂

  Itse jouduin odottmaan polven eturistisideleikkausta 7 kuukautta vaikka kävin yksityisellä klinikalla.. 🙁
  Nyt pian vuosi leikkauksesta, mutta kuntouttaa pitää vielä.. Tuntuu vaikealta saada lihakset takasin leikattuun jalkaan mutta kyllä se siitä! 🙂

  Paranemisia!

  • Avatar

   Hei!
   Ompa ikävää, tiedätkö syytä odotusaikaan?
   Kuntoutus on todella pitkä prosessi ja tukilihasten vahvistaminen seuraa mukana läpi elämän. Kova työ niin, tulosta tulee varmasti! Paljon tsemppiä sinulle Linda!

   • Avatar

    Kiitos 🙂
    No oli kuulemma liian jäykkä ja liikkuvuus liian huono. En saanut polvea ihan suoraksi ja sitten kun olin kuntouttanut sitä niin en saanut sitä koukkuun tarpeeksi hyvin(!?) Syksyllä viime vuonna vaihdoin klinikkaa ja silloin sain heti vihreän valon leikkaukseen. Välillä ottaa päähän kun olin niin sinisilmäinen ja en ottanut toista mielipidettä heti, mutta sitä on turhan jossitella näin jälkeen päin 🙂

    • Avatar

     Hei!
     Alussa katsotaankin polven tilanne ja ennen leikkausta se olisi hyvä saada liikkumaan hyvin koukkuun ja suoraksi, mutta yleensä ihan maksimissaan kuukauden päästä pitäisi pystyä leikkaamaan. Hyvä kun leikkaus onnistui muualla. Paljon tsemppiä kuntoutukseen! 🙂

 5. Avatar

  Moi! Kun sulla silloin nuorena ekan kerran leikattiin polvi niin miten keräsit luottamuksen polveen takasin että uskalsit taas lähteä rajuunkin liikuntaan? Itsellä kierukat ommeltu molemmista polvista puolen vuoden sisällä ja kamppailen sen kanssa että pystynkö jatkamaan lajiani kilpacheerleadingia vai jääkö pelko polvien rikkoutumisesta esteeksi?

  • Avatar

   Heippa!
   Kierukat ovat onneksi pieni juttu polvessa ja saat varmasti molemmat ihan täysin kuntoon oikealla ja nousujohteisella kuntoutuksella. Onneksi ristisiteet pysyivät sinulla kunnossa. Olethan saanut ammattilaisten apua kuntoutuksessa? 🙂
   Itselläni oli alkuun fysioterapeutti ja sama jatkui vielä jalkapallon puolella, lisäksi käytin itse tosi paljon aikaa kuntoutukseen.
   Paljon tsemppiä, tulet varmasti kuntoon ja pääset lajisi pariin!!

   • Avatar

    Kiitos ihanan kannustavasta vastauksesta! 🙂 Käyn joo fysioterapeutilla ja kuntoutan parhaani mukaan mutta on vähän uskon puutetta sen luottamuksen kanssa kun pelkään kokoajan että teen jonkun väärän liikkeen ja menee taas rikki :/ että miten saisi päähän iskostettua sen että ne on taas kunnossa ja ei tarvi varoa?

    • Avatar

     Ymmärrän täysin mitä tarkoitat ja luottamus tulee ajan kanssa. Itselläni meni myös aikaa että uskalsin mennä samankaltaisiin tilanteisiin peleissä kun missä ensimmäinen polvivammani tuli. Mutta kun huomaat ajanmyötä että jalka kestää niin se tuo varmuutta. Projekti vaatii todella paljon kärsivällisyyttä! Tsemppiä <3

 6. Avatar

  Moikka!
  Sattumalta törmäsin sun kuvaan instagramissa missä myös Kirjavaisen Mikko poseeraa. Hauska sattuma sinänsä sillä olin ollut vasemman polven kanssa Mikon käsittelyssä viikko ennen sinua ? Mulla jalasta siis revennyt eturistiside, molemmat kierrukat ja myös sivuside vaurioitui. Munkkivuoren dextrasta ei ole kyllä muuta kun Hyvää sanottavaa.
  Yhden päivän aikana sai onnistumaan kaikki magneettikuvasta tuloksien saamiseen asti! Itse en ikinä ole joutunut olemaan omasta kilpaurheilustani sivussa ja tällä hetkellä tuntuukin että tämä loukkaantuminen on hankalampaa päälle kuin tuolle jalalle.
  Tsemppiä kuitenkin sun kuntoutukseen!

  • Avatar

   Hei Jatta!
   Todella ikävä kuulla polvestasi, mutta onneksi pääsit hyviin käsiin, minulle jäi Pihlajalinnasta ihan sama fiilis ja kaikki asiat hoitui moitteettomasti.

   Urheilijoille kaikki takapakki, ovat päälle todella raskaita. Muista myös oman ensimmäisen leikkauksen, miten raskaasti otin sen. Nyt kun tämä on jo vähän liian tuttua osaa toki asennoitua eri tavalla ja tietää mitä tuleman pitää, mutta ei tämä silti helppoa ole, kun palo kentille on niin kova. Jos jotain voin sanoa sinulle niin pitkäjänteisyyttä, vaikka välillä tuntuu että nopeempaa tekisi mieli kuntoutua ja tehdä kaikkea niin en suosittele tekemään ettei tule takapakkia. Paljon tsemppiä kuntoutukseen ja pääset varmasti takaisin hyvään kuntoon! 🙂

 7. Avatar

  Hei! Olisko mahdollista saada postausta polvien hyvinvoinnin ylläpidosta ja ehkä kuntoutuksesta? Kuinka jatkossa pitää mahdollisimman hyvin huolta polvien kunnosta, millä liikkeillä vahvistaa polvien tukilihaksia yms. Jos sait tästä kiinni mitä tarkoitan? 😀 itsellä edessä nimittäin eturistisiteen leikkaus ja jatkossa toki kiinnostaa millä tavalla näitäkin voisi ehkäistä.

  • Avatar

   Heippa Rosku!

   Tulee paljonkin kuntoutukseen liittyvää tekstiä nyt samalla kun taas kuntouttelen omaa polvea 🙂 Juuri näitä asioita tulen käsittelemään. Kiva kun laitoit viestiä ja tsemppiä kuntoutukseen!

 8. Avatar
  Enkerro äläkysy

  Mikko pelasti aikoinaan minun jalan. Olin pahassa liikenneonnettomuudessa. Aluksi tilanne näytti pahalta ja lääkärit eivät olleet varmoja pystynkä juoksemaan saati kävellä normaalisti enään.

  Onneksi minut siirrettiin Mikon huostaan. Hän teki ihmeitään, ja tänään minä pystyn juoksemaan, kävelemään, kiipeämään etc. aivan kuten ennenkin!

  Kiitos Mikko 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*