Minäkuva

Minäkuva, itsetunto, itseluottamus… näihin aiheisiin törmäämme elämässä melkein joka päivä jollain tavalla. Voisin vaikka koko päivän jutella ja pohtia näitä sanoja, koska sanojen tarkoitus on niin laaja. Mutta nyt kuitenkin haluan tuoda esille näitä lyhyesti, koska nämä ovat vahva rakenne elämässämme, kuten harrastuksissa, sosiaalisessa elämässä, työelämässä jne… lista vain jatkuu ja jatkuu.

Myös tämän hetkisessä elämäntavassani minäkuva rakentaa vahvan pohjan sille onko toiminta kultaisen keskitien mukaista vai ei.

Olen meinannut kirjoittaa aiheesta moneen otteeseen, ja itse asiassa olen moneen tekstiin tuonut jotain vivahteita tähän liittyen, mutta nyt sitten pohdin asiaa tarkemmin.
Ja juuri sopivasti myös tänään uutisoitiin fitnessurheilusta ja siitä, että miten se soveltuu vain harvoille. Terveyshaittojen lisäksi mainittiin vääristynyt minäkuva.
Vääristynyt minäkuva voikin tulla tämän lajin myötä. Lavakunto ei siis todellakaan ole kunto jossa kuuluu olla sen kauempaa, ja sen tulisi jokainen kilpailija rustata muistiin. Mutta koska tarkoitus ei ole liittää kaikkea fitnesiin ja kisaamiseen niin haluan puhua aiheesta ihan yleisellä tasolla.

Kokemukset ja muistot elämässä kokoavat vahvasti oman minäkuvamme. Lapsuudessa tapahtuneilla positiivisilla ja negatiivisilla kokemuksilla on hyvin suuri vaikutus siihen, että millaisena itsemme näemmä.
Jos vanhempien kasvatus on ollut etäistä ja lapsi tuntee olevansa riittämätön, niin sellaisena useimmiten hän näkee itsensä myös myöhemmin elämässä. Taas jos vanhemmat ovat kehuneet hyvistä suorituksista ja kasvattaneet lapsen hyvin positiivisessa ilmapiirissä, näkyy sekin suoraan minäkuvassa.
Ja kun puhutaan itseluottamuksesta, niin se nousee minäkuvamme perusteella.

Jos minäkuvamme on vääristynyt. Kuvittelemme esimerkiksi itsemme riittämättömäksi niin ei silloin itseluottamuskaan voi kovin hyvä olla.. vai mitä olette mieltä?

Kukaan ei kuitenkaan voi valita, että millaisen kasvatuksen saa tai haluaa. Synnymme siihen perheeseen ja talouteen kun on määrätty. Vanhemmilta opimme paljon, niin positiivisia kuin negatiivisia asioita. Kuitenkin kasvaessamme meistä väistämättä välittyy muille se millaisen kasvatuksen olemme saaneet.
Onhan meitä persooniakin, on sosiaalisia, ujoja, vilkkaita, rauhallisia, meneviä… mutta aina jostain kuitenkin näkee ”mitä perheessä on opetettu.”

Mitä sitten tulisi tehdä kun kärsii hyvin vääristyneestä minäkuvasta ja huonosta itseluottamuksesta. Asia ei todellakaan ole yksinkertaista tai edes helppoa. Kerronkin tässä, mitä itse ajattelen asiasta eikä tähän ole yhtä oikeaa vastausta, vaan jokaisen on se itse löydettävä omalla kohdallaan.

Vanhan sanonnan mukaan: ”jokainen on oman onnensa seppä” ja itse voin samaistua tähän lauseeseen täysin. Vaikka kasvatuksesi olisi johtanut siihen, että minäkuvasi ja itseluottamuksesi olisivat hyvinkin negatiivisia, voit kuitenkin itse ottaa vastuun siitä, että miten lähdet rakentamaan ja muokkaamaan sitä paremmaksi. Kun jäät paikoilleen siihen minäkuvaan minkä olet itse itsellesi määrännyt, esimerkiksi pidät itseäsi riittämättömänä, ei suunta ole elämässä kuin alaspäin.
Se samainen minäkuva määrää myös sen mitä odotat itseltäsi elämässäsi. Tuskimpa kovinkaan suuria asioita jos minäkuva on negatiivinen.

Meillä ihmisillä on jotenkin tapana rajata itsemme johonkin tiettyyn rooliin… joka on todella väärin. Ei meillä pitäisi olla mitään roolia elämässä, mitä toteutamme. (enkä nyt puhu, etteikö tulevaisuudessa tule olemaan vanhempain roolia. Muistakaa maalaisjärki.)
Vähättelemme usein itseämme ja roolikin on usein hyvin vähäpätöinen, joten parempi jättää roolileikit väliin ja keskittyä elämään!

Itse usein pohdin, että mistä minun hyvä itseluottamus johtuu. Elämässäni on tapahtunut paljon hyvää ja paljon huonoa. On ollut ihan hillittömiä onnistumisia ja kauheaa epäonnea. Mutta olen oppinut kantapään sekä kokemuksien kautta, että on turha jäädä paikoilleen murehtimaan koska ei silloin elämä etene kun taas päästäessäni ratkaisuun ja positiiviseen mielentilaan alkaa elämänilon palaset loksahtaa taas kohdilleen. Tiedän, että olen saanut hyvän ja vahvan kasvatuksen ja se on yksi suuri syy ajatteluuni ja siihen millaisena itseni näen. Mutta kokemukset ovat opettaneet paljon, ja vielä erittäin tuoreena persoonana tulen kokemaan ja oppimaan miljoonia asioita itsestäni.

Ja se mitä haluan kertoa teille arvoisille lukijoilleni on, että itsensä on tunnettava, jotta myös itseluottamus ja minäkuva voivat olla positiivisia. On tunnettava omat heikkoudet ja osattava kääntää ne vahvuudeksi.
On ihan turha vaivata omaa päätä miettimällä asioita missä on tosi huono, käyttäkää aika miettien miten tehdä itsestä parempi niissä asioissa. Itseltä pitää vaatia enemmän, muttei liikaa.

 Sitten tullaan tähän muiden ihmisten vaikutukseen. On fakta, että ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat sinuun, positiivisesti sekä negatiivisesti. On paljon erittäin huonoitsetuntoisia ihmisiä, jotka purkavat omaa huonoa oloa ja negatiivistä minäkuvaansa muihin. Arvostelu, haukkuminen, kiusaaminen jne. Tähän väliin haluan sanoa, että en todellakaan pysty asettumaan kenenkään esim. kiusatun henkilön asemaan, koska itse en ole koskaan ollut kiusattu, mutta minua on arvosteltu aina, johtuen vahvasta persoonastani, sanavalmiudesta ja suorapuheisuudesta. Mutta mitä sitten ajattelen arvostelijoista. Niin suoraan sanoen, en voi ymmärtää miten jollain riittää edes aikaa keskittyä jonkun toisen arvosteluun kun se kertoo suoraa, että hänellä on itsensä kanssa paljon selvitettävää. Joten en vaivaudu edes vaivaamaan itseäni jonkun toisen huonon olon purkauksilla. Eikä kenenkään pitäisi. Tämäkään ei ole niin yksinkertaista vaikka sen tähän näin yksinkertaisesti kirjoitinkin.
Taas tullaan siihen, että olemme niin erilaisia ja välitämme sekä vastaanotamme tietoa hyvin eritavalla. Toiset kokevat arvostelun hyvinkin loukkaavana ja ottavat sen itseensä, kun taas toiset pystyvät suodattamaan kaiken saamansa negatiivisen arvostelun.
 Ei ole todellekaan helppo muuttaa sitä miten välittää tai vastaanottaa tietoa, mutta pikkuhiljaa jokainen pystyy rakentamaan itsestään vahvemman. Toisille lapsuus on voinut jättää vaikeammat arvet tai joillekin jokin äkillinen muutos elämässä, mutta kuka tahansa pystyy omalla asenteellaan muuttamaan elämän positiiviseksi.
Välillä olemme todellisuudessa uhreja ja meille voi tapahtua mitä tahansa ja juuri sen takia onkin turha tehdä itsestä uhria. Useimmiten asiat voisivat aina olla pahemmin! joten itsesäälissä rypeminen ei voi ikinä vaikuttaa positiivisesti elämään. Ja ehkä turhinta on keksiä tekosyitä asioille, niillä ei huijaa ketään muuta kuin itseään.. sen olen ainakin itse huomannut.
Minäkuva ei siis todellakaan muutu sormia napsauttamalla. Se voi olla jopa monien vuosien työ. Mutta pikkuhiljaa kun tutustut itseesi, tiedät asiat jotka väärentävät tai huonontavat minäkuvaasi, alat oppia sanomaan itsellesi ”Seis!” ajoissa. Rupeat tiedostamaan, että mitkä asiat johtavat siihen, että pidät itseäsi huonona ja alat hokemaan lausetta: ”en pysty” tätä kautta kykenet myös ennaltaehkäisemään kaikkea tätä mikä johtaa negatiivisiin ajatteluihin. Onnistumiset saavat sinut tajuamaan, että pystytkin taas johonkin mitä et ollut ennen uskonut ja mitä tästä seuraa… no se ihana oma itsetuntosi paranee! Askel askeleelta! vielä kun reseptiin lisäät uskoa niin tulet saavuttamaan sen mihin pyrit, eli hyvä itsetunto.
Tsemppiä kaikille ja upeaa viikkoa!

128 kommenttia

 1. lähetkö kahville mun kans? 🙂

 2. Osaanpa räpeltää tän laitteen kans taas… Hyvä juttu ja aihe varsinkin nuorempia ihmisiä silmällä pitäen 🙂 Hieman tietysti itsestään selvyyksiä mutta lukemalla ne tuntuu tärkeemmiltä, eli ei huono 🙂 Tsemppiä edelleen sulle 😀 -Marko-

 3. olitko kampin s marketissa sinä viikonloppuna kun oli iso jalkapallopeli hesassa? ostit miniporkkanoita? :p

 4. Olipas erittäin hyvin kirjoitettu tuosta aiheesta, ja totta joka sana! On surullista, miten nykyään niin moni nuori rypee huonossa minäkuvassaan eikä tee asialle mitään, mutta tekstisi oli kyllä erittäin innostava, kaikkien pitäisi lukea tuo! 🙂 Saanko vielä loppuun kysyä, että kauanko olet oikein harrastanut tätä Fitness urheilua ? Ja viitsisitkö vielä selittää, mitä se eroaa normaalista salilla käymisestä kun en oikein tiedä 😀 🙂

  • Kiitos paljon! 🙂 ja olen samaa mieltä.

   Fitnessurjeilia tekee tätä kilpaillakseen, kaikki on rutiinin omasta ihan missä lajissa tahansa kun tekee tosissaan. Normaalisti salilla kävijä ei treenaa kisatakseen.

 5. tosi kiva postaus! 🙂 ja sun kroppa on kyllä ihan mieletön!

 6. Kiitos tästä postauksesta, tää kosketti mua todella, nimittäin juuri tänään pohdin näitä itsetuntoasioita psykologin luona..:)olet ainutlaatuinen, ihan tosissaan, miten voi olla ulkoisesti noin täydellinen ja oot sen lisäksi osoittanut täällä blogissa ettet todellakaan ole mikään tyhjäpää- pehmeitä, terveitä arvoja ja maalaisjärkeä, olet todellinen esikuva nuorille! ps olet etäisesti minulle tuttu, ja olemme samaa ikäluokkaa, siksi eksyinkin aikoinaan blogiisi. 🙂

 7. Aivan mahtava teksi, opin jälleen kerran jotain järkevää :)<3 Kiitos :3

 8. Kirjoitustyylistä tulee kyllä mieleen joku kouluessee(jotenkin vähän väkinäisesti kirjoitettu, ehkä?) mutta fiksua tekstiä sisällöltään kyllä 🙂 oot kyllä ihan huippu mimmi!

 9. Ihan törkeen hyvä postaus ja motivaatiota sai taas niin paljon kiitos oona ! 🙂 tsemppiä viimesiin rutistuksiin ennen kisoja ! Ai nii ja sitä piti viel sanoo et nostan sulle hattuu ei pistäny silmää ykskään kirjotysvirhe 😉

 10. Ai kaikki negatiivinen kritiikki mitä sulle osoitetaan onkin jonkun toisen omaa selvitettävää itsessään 🙂 Huomaa kyllä mikä sulle on tärkeintä minä minä minä 🙂

  • mitä negatiivista palautetta oonalle pitäs OIKEESTI antaa? Mitä oona on tehny niille ihmisille jotka tuntee tarvetta tänne tulla inisee (yleensä vielä ihan mitättömistä asioista). Niitä negatiivisia kommentteja mitä oon täällä blogissa nähny niin 90% niistä on ollut ihan turhaa lässytystä ja 10% asiallista palautetta, esim viitaten oonan kirjotusvirheisiin, mikä tosin ei ole koskaan mua haitannu mut ymmärrän jos jollakin pistää semmonen silmään. Mä en halua olla mikään Oonan henkilökohtainen puolustaja, mutta ihan oikeasti, en vaan yksinkertasesti keksi mitään pahaa sanottavaa tästä naisesta, ja tekin jotka keksitte, miettikää miltä teistä tuntuisi jatkuva kritiikin saaminen. Kun meistä kukaan ei ole täydellinen!

  • Palaute ja turha arvostelu on ihan eri asia! Mielelläni otan palautetta vastaan mutta jos joku tänne tulee soitamaan suuta niin eipä se muuten kun hymyn huulille saa 🙂 palaute on aina tervetullutta!

  • Eli sun mielestä kaikki positiivinen on palautetta ja kaikki negatiivinen on suun soittoa 🙂

   Niin kai se on sulle parempi mitä enemmän sulla on lukijoita niin sitä enemmän saat rahaa sponsoreilta 🙂

  • Anonyymi rakas, onko susta suun soitto ja rakentava palaute sama asia? Musta tuntuu että Oona ottaa okeesti asiallisen rakentavan palautteen ihan mielellään vastaan, ja se on musta aivan eri asia kun ”turha suun soitto” jolla luultavasti tarkotetaan tahalleen ilkeilyks tarkotettua kommenttia

  • Juuri näin. Sama pätee treenaamisessa. Valmentajan antaessa rakentavaa palautetta eikä soittaessa suuta sen ottaa enemmän kun mielellään vastaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja palautteesta voi todellakin oppia ja parantaa.

  • Tarkoitan vain että myös suunsoitto on palautetta. Jostakinhan sekin johtuu. Siitäkin voi koittaa oppia ja parantaa vaikkei sitä mielellään otakaan vastaan.

  • Ei suunsoitto todellakaan ole aina palautetta. Toki se johtuu jostain mutta kyllä suun soittaminen ja palautteen antaminen on kaksi eri asiaa. Suuta soitetaan silloin kun toisten asiat silmittömästi itseään ärsyttää ja tekee mieli tehdä kärpäsestä härkänen, on siis yleensä negatiivista. Palautetta antaessa pyritään kehitykseen,palaute sitten taas voi olla negatiivista tai positiivista.

   Oonalle valtavat tsempit loppurutistukseen ja kisoihin,tikissä kunnossa oot kyllä!! 🙂

 11. Tuossa lajissa on varmaan paljon kampailemista ulkomuodon kannalta. Mun mielestä sulla on hyvä vartalo tuohon lajiin. Atleetttinen ja femininen vaikkakin lihakset tulee esiin. Niin sun olemus on sporttinien ja ei liian maskulininen. Pakko vielä kerran kysyä hehe. Mitä pidit siitä kuvasta minkä lähetin silloin sulle sitä manu kilpailua varten sun hotmailin? Olis kiinnostavaa saada palautettaXD

  • Joo ja haluankin olla naisellinen mutta samalla timmi ja kevyesti lihaksikas 🙂 laji vaatii paljon muitakin ominaisuuksia eikä mussa niitä kaikkea ole. Pikkuhiljaa parantamaan!
   Sain 150 kuvaa niin paha lähteä niitä sen enempää arvioimaan. 🙂

  • Niin kauan kuin on halua kehittyä niin kehittyy ainostaan paremmaksi;) Aijaa mä olisn luullu et niit tulee enemmänkin.=O En tiiä mä olin se 198cm. Olis vain itekin ollu kiinnostavaa saada sult krittiikkiä=D

 12. Semmonen kysymys tuli mieleen, että paljonko nukut? 😀 Siis yössä ja nukutko päikkäreitä. Ihan mielenkiinnosta vaan, koska itse en selviä alle 8h yöunilla 😀 vähäisen unen huomaa varsinkin treenissä.

 13. Aivan ihana postaus, kiitos 🙂 Itteä kiusattiin paljon koulussa ja sen lisäksi synnyin tyypilliseen lestadiolaiseen perheeseen. Menneisyyttä ei voi muuttaa mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa 😉

 14. Aivan mieletöntä nainen! Huippuu, just näin tää menee! 🙂 jokaisen elämässä tulee väistämättä vastaan myös negatiivisia asioita ja palautetta. Elämä satuttaa ja laittaa välillä tunteet todella kovaan koetukseen, mutta ihan jokainen on luotu selviämään ja selviämisen kyky on täysin itsestä kiinni! Kiitos kun kirjoitat näitä positiivisia postauksia, oma mieli vahvistuu aina vain enemmän :)) ja yks kysymys aiheesta poiketen: mitä mieltä oot täysjyväohrasta täysjyväriisin sijaan?? 🙂 onko yhtä hyvä? Energiaa suunnilleen saman verran, ohrassa vaan enemmän protskuu 🙂

 15. Oona oot niin upee ja mä ihailen sua tosi paljon 🙂 Oot todella positiivinen ja annat mulle motivaatioo lisää urheilemiseen! Toivon joskus näyttäväni samalta kuin sä oot! Todella paljon tsemii kisoihin ja muutenkin!

 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 17. mahtava postaus tärkeestä aiheesta! en oo kyllä ihan samaa mieltä tosta kasvatuksen merkityksestä itsetuntoon tai minäkuvaan sillä ite oon saanu loistavan kasvatuksen enkä koe saaneeni minkään näköstä negatiivista palautetta tai ole tuntenut itseäni riittämättömäksi mutta silti omistan surkean itsetunnon… toki niinku sanoitkin niin nä oli vaan sun mielipiteitä:) jokatapauksessa superisti tsemppiä treenailuihin!!:)

  • Joo ei se aina mene tietyn kaavan mukaan! Mutta jostai löytyy varmasti juuria kun tutkiskelet itseäsi. Esim ei kasvatus vain onko esim sinussa joku luonteenpiirre, joka sen aiheuttaa. Sama piirre voi olla vanhemmillasi tai isovanhemmilla 🙂

 18. Ihana postaus, pisti kyllä hymyn huuleen 🙂 Ite ehkä oon vielä projektivaiheessa ton minäkuvan kanssa, ei se itsetunto oikeasti tule mistään laihtumisesta/lihasten saannista/kauneusleikkauksista. Se tulee sisältä ja loistaa ulospäin! Sopivasti itsevarmat ihmiset on kauneimpia kaikista, kun ei ole tarvetta puskea muita alaspäin. Motivoit mua Oona ihan kauheesti, puhut tärkeestä aiheesta johon ei yleensä tartuta.

  PS. näille anoille jotka valittaa siitä että Oona puhuu itsestään. Eikai hän nyt teidän äideistäkään kirjottaisi? Itsestähän tässä blogataan, ja on totta että kehonmuokkausharrastuksessa omaa kuvaa tulee tarkkailtua paljon, mutta Oonalla mun mielestä täysin hyvissä määrin, ei oo noussut hattuun se että on hyvässä kunnossa. Ihana hymy ja eteenpäin mennään! HYVÄ OONA!

 19. kiitos tästä aivan mahtavasta postauksesta, itse kuulun niihin joiden itsetunto on pohjassa. Olen kyllä tiedostanut sen aina että tulevaisuuteen voi vaikuttaa ja että minun ei edes kuuluisi ajatella itsestäni niin negatiivisesti kuin ajattelen, menneisyys vaan tekee sen minulle. Nyt kun lukee ne asiat niin sen pystyy ajattelemaankin selkeämmin 🙂 oot ihan huippu, keep going! <3

 20. Hyvä kirjotus! Tossa korostui kuitenkin tosiaan aika paljon toi kasvatuksen merkitys itsetuntoon vaikka oikeestihan se minkälainen ihmisestä tulee on ympäristön (eli sen kasvatuksen) ja geenien eli ihmisen luonteen yhteissumma. Toiset lapset siis tarvitsevat muita enemmän läheisyyttä ja positiivista palautetta kun taas toiset eivät tykkää liiasta huomiosta ja halailusta ym. Ja tosiaan ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla myös kritiikkiin ja negatiiviseen palautteeseen. On hyvä oppia myös nauramaan itselleen. Eihän kukaan ole täydellinen! Mutta ihan hyvä että tulee ajateltua välillä näitäkin asioita.

  • Juuri näin! Muokkaudumme sisäisen persoonanmme lisäksi ympäristöstä!

  • En ole ylempi ano, mutta halusin vielä kommentoida tohon ympäristö-asiaan (lähinnä ylemmälle anolle), että ympäristö on muutakin kuin se vanhempien antama kasvatus – ympäristöä on myös päiväkoti, koulut, työ, harrastusmaailma jne. jne. ja nämä kaikki muokkaa kyllä sitä itsetuntoa, eli liikaa en lähtis vanhempia joko kiittämään/syyttelemään siitä, millaisen itsetunnon kukin on onnistunut itselleen kasvattamaan 😉 Toki vanhemmilla on tärkeä merkitys ja heiltähän se hvyän tai huonon itsetunnon siemen aluksi saadaan tai ollaan saamatta.

 21. Oon osaksi samaa mieltä sun kanssa. Mutta eiköhän ainakin nykyään medialla ole hyvinki suuri vaikutus siihen, kuinka riittäväksi ihminen itsensä tuntee. Lehdissä, telkkarissa ja netissä on koko ajan esillä vaihtelevat kauneusihanteet. Etenkin nuorille media luo ihan järkyttävät paineet siitä miltä kuuluis näyttää.

  • Jatkan tähän vielä, että hyvä teksi ja aihe siis! Mutta mun mielestä vähän suppeasti käsitelty, kun suurimmaksi osaksi korostat vaan lapsuuden ja kasvatuksen merikitystä minäkuvaan, itsetuntoon jne.

  • Niinkun sanoin, kirjoitin yhtä osa-alueesta. Sanat ovat jo niin laajoja, että niiden merkitystä voidaan tutkia todella monelta eri kantilta. Tämä yhtenä 🙂

 22. Kasvoista huomaa selvästi että oot hoikistunut 🙂

 23. tuntuuko susta, et tää kisadieetti on opettanu sua jollai tavalla? tarkotan siis, että kun jotkut löytävät itsestään paljon uutta kovalla dieetillä, ymmärtävät ja näkevät asioita eri tavalla.. vaikee selittää, mutta ymmärsitkö mitä tarkoitan? 🙂

  • Joo ymmärrän! Asenne ruokaa kohtaan on muuttunut. Kurinalanen elämä on aina ollut osa mua, mutta tässä just huomaa että ei se niin helppoa ole edes terveitä elämäntapoja noudattavalta rajoittaa näin paljon syömistä 🙂 kun edes terveellisiä ruokia ei saa aina kun haluaa.

  • :/ mutta eihän tuo enää kauaa kestä:) mä en vaan sitä oikee ymmärrä et kun kisaajat vetää hirveet mätöt niitten kisojen jälkeen.. tai siis ymmärrän sillei et tottakai tekee varmasti mieli herkkuja kun on ollut pitkään ilman niitä, mutta luulis et kroppakin menee ihan shokkiin sellasesta, et ensin on kovalla dieetillä ja sitten mättää hirveet määrät suklaata,karkkia,sipsejä jne.. voin olla väärässäkin, mutta näin itse luulisin.. ei toki voi yleistää et kaikki niin tekisivät, mutta ainakin suurin osa luulisin 🙂

  • Joo kohtuus kaikessa! Kisan jälkeen saa nauttia sen päivän, muttei mitään överimenoa. Sen jälkeen pitää taas ns ”jatkaa” diettiä. Ja pikkuhiljaa nostaa kaloreita. Harvalla riittää siihen itsekuri. Mutta kyllä jokainen kilpaurheilutaustan omaava ymmärtää sen ja pitää huolen. Kumpa kaikki tekisivät niin 🙂

 24. Missä koulussa opiskelet?

 25. Tosi hassua lukea semmosia ajatuksia jotka on ihan samanlaisia kun itellä tällä hetkellä 😀 Mulla on tällä hetkellä just sellanen vaihe elämässä, että oon päättäny jättää menneisyyden haamut taakse ja keskittyä tekemään asioita, joita en ennen olis uskaltanut tehdä. 🙂 Oon siis jo aiemminkin tehny tosi paljon psyykkistä työtä sen eteen, että pääsen esim noista vanhemmilta tulleista negatiivisista ajattelumalleista eroon, mutta nyt alan vihdoinkin myös toimia selättääkseni ne. Toi rooli-juttu on kans sellanen, jota oon miettiny tosi paljon, ja tosi osuvasti sanottu toi, että parempi jättää roolileikit väliin ja keskittyä elämään! Oot ihana tyttö <3

 26. Moi!

  Kysymys lihaksien esiin saamisesta: teen aamuaerobiset lenkit lähes poikkeuksetta päivittäin ja kerta viikkoon kova sykettä nostattava juoksutreeni (vetoja), plus sitten 4-5 kertaa viikossa salitreeni (jalat, kädet, vatsa, selkä). Ruokavalio ok. Pitääkö ruveta käyttää jotain rasvanpolttajaa, siis joitain kapseleita vai mitä lie litkua, että sais pakin ja haban kunnolla esiin? Minkä verran tämmöisillä vippaskonsteilla on osuutta asiaan?

 27. Voisitko tehdä kuva sarjan siitä miten mave tehdaan oikeaoppisesti?

 28. Jos tää blogi ois kaveri, ois tää just sellanen jonka kans hengailemisesta jää aina hyvä mieli 🙂 kirjoituksista välittyy ihan mahtava asenne ja tsemppi. Huippua loppukesää sulle!

 29. Hyvä teksti, mutta käännetty suoraan englanninkielisestä kirjoituksesta, olisit maininnut lähteen 🙂

 30. Nätillä tytöllä miehen kädet, liika on liikaa. Ja tää on mielipide ei kritisointia tai muuta psykologista potaskaa.

 31. vai että miehen kädet.. 😀 aika monilla miehillä on rimpulakädet. eikä nuo näytä sellasilta? 😀 hei olisko sulla oona antaa vinkkejä, oon yrittäny kovasti kasvattaa vähän lihasta mut yks asia mihin oon nii kyllästyny – nimittäin syöminen!! en jaksa syödä yhtään enempää ja tuntuu että lähinnä vaan pienenen kovan salitreenin myötä. olisko sulla antaa siis jotain terveellisiä mutta energiapitosia ruokavinkkejä et sais sen haban oikeesti kasvamaan?

  • Lisäravinteet ei täytä samalla lailla, ota ennen treeniä ja jälkeen 🙂 ja syö fiksusti. Paljon täysjyvää! Pakko jos haluat kasvaa 🙂 mutta älä kuuntele kun monet sanoo että bulkilla voi syödä mitä vaan ja vetää burgereita kokoajan… Eiii vaan terveellistä ruokaa mutta paljon! Ja puhdas hiilari on tärkeä. Bulkilla oot hiilaripöhössä et rasvakasassa

 32. jos olit poikaystäväsi kanssa 14vuotiaasta niin miten pääsit erosta yli ja miltä tuntuu elää sinkkuna kun oot niin kauan ollut parisuhteessA? poista jos on liian henkilökohtanen kysymys..

 33. Kiitos Oona <3 Olen juuri toipumassa vaikeasta anoreksia/bulimia kierteestä ja tämän postauksen lukemisen jälkeen sain todellakin toivoa lisää (: Kiitos että toimit terveellisenä esimerkkinä monelle nuorelle terveen minäkuvasi ja innostavine postauksinesi 🙂

 34. Hei mitä mun pitäis nyt tehdä. Oon yrittänyt ostaa nettitreeniltä ravinto- ja treeniohjelmaa mutta en saa niitä mitenkään maksettua. Oon yrittänyt viidellä koneella ja mikään ei pelitä. Mä oikeasti haluaisin/tarvitsisin ne joten kehen mun pitäis ottaa yhteyttä nyt, koska mä en saa maksettuu niitä verkossa mitenkään:(?

 35. Tosi tärkeä asia, jota täytyy jokasen pysähtyä välillä ajattelemaan!

  Olet upea tyttö 🙂

 36. Tuut varmaan näyttään tosi isolta kisoje jälkee kun dietti loppuu. Nyt jo aika miesmäinen.

 37. Hyvä teksti! Oot kyllä huikee mimmi 🙂 Kerroit aloittavasi opiskelut Vierumäellä. Meinaatko muuttaa sinne ja jatkaa treenailua siellä? Tsemppiä kisoihin!

 38. mua naurattaa aina nää kommentit missä puhutaan miesmäisyydestä. miettikää esim minna pajulahtea, jolla on paaaljon isommat lihakset kun oonalla, ja hän näyttää erittäin seksikkäältä ja naiselliselta silti:) oona on todella hyvässä kunnossa mutta ei hän mikään iso tyttö ole 🙂 ja vaikka olisikin tuosta vielä vähän isompi, olisi oona siltikin naisellinen. oon nähny paljon sellasia treenaavia naisia jotka eivät näytä enää naisilta ja uskokaa pois, sen saavuttaakseen tarvii vähän jotain muutakin kuin kaurapuuroa! niin ei käy ”tosta noin vaan”

 39. ootpa kyllä aivan mielettömän hyvässä kunnossa ! :)kauanko on kestänyt päästä tuohon kuntoon ? 🙂

 40. OOt kyllä kaunis nainen 🙂 t. ei niin kaunis nainen

 41. Erittäiin asia postaus! 🙂
  Ite oon vasta avannut nämä huonon itsetuntoni ja riittämättömyyden solmut porautumalla lapsuuteen ja siitä eteenpäin. Pirun rankkaa, mutta palkitsevaa. Itsetietoisuus on kaiken A ja O!

 42. Tiedätkö käytetäänkö fitness urheilussa doping aineita, niinkuin
  esim voimannostossa ja kehonrakennuksessa tehdään?

 43. Moikka! Miten sun kisavalmistelut etenee, ootko tyytyväinen kuntoos ja mitä kaikkea sun viimeistelyviikkoon kuuluu? 🙂 ei enää paljon jäljellä! <3 Kirkkaimman pystin saat satavarmana! Ootko kova stressaamaan yleensä tai ootko stressannut nyt paljon kun moni kilpailija tuntuu sitä tekevän?
  -Sarppa

  • Tässähän ne etenee, ei stressiä! 🙂 kireämpi voisi olla mutta mun kroppa toimii omalla tavalla ja tällä mennään mitä on 🙂 terveissä rajoissa on dietti mennyt enkä haluisi olla aliravitun näköinen koska arvoihini kuuluu terveet elämöntavat. Eikä siellä laihin voita vaan paras kokonaisuus. Lava tulee olemaan täynnä upeita tyttöjä! Ja itse yhtenä nuoremmista en nosta itselle kyllä mitään paineita. Ekat kisat ja mahtava kokemus tulee olemaan, on sijoitus sitten mikä vaan 🙂

   Kiitos kivasta viestistä!

 44. Oona turhaan aliarvioit itseäsi sanomalla että voisit olla kireämpi 🙂 Jos olisit tuosta kireämpi, en usko että se oli hyvä juttu ajatellen terveyttäsi. Ihanaa että menet terveyden ehdoilla. En usko, että kroppakaan näyttäisi enää siinä vaiheessa kauniilta, kun mennään överiksi ja niinkun itse sanoit, aliravitun näköiseksi. :/

 45. Mitä mieltä olet anu saagimin kommentista että rumat ihmiset pitäisi pakottaa kauneusleikkauksiin? Mitä olet itse mieltä kauneusleikkauksista? Ja tätä on kysytty varmasti aika usein, mutta oliko lajisi siis body fitness?

  • Miten joku voi edes sanoa noin… Olen sitä mieltä että jos on joutunut tapaturman/onnettomuuden uhriksi tai lääkäri suosittelee jostain syystä tai sairauden takia niin ne on enemmän kuin ok. Muuten kukaan ei tarvitse 🙂 joo bodyfitness nuoret!

 46. Millaisia harjoiteita nopeusvoiman kehittämiseen?

 47. Tää postaus opetti paljon.

 48. Loistava kirjoitus! Aina sillon kun koneelle kerkiää, eksyy ja muistaa lukee niin piristää aina! Motivaatio lisääntyy samalla sun kuvia katsellessa, kyllä kovaa työtä oot tehnyt noiden hartioiden ja olkapäiden eteen . Mikä auttaa muistamaan, että ei ne hetkessä kasva. Kritiikki on välttämätöntä, mutta et todellakaan näytä liian miehikkäältä. Ja lihaksiahan ne on, muokkaus onnistuu suuntaan kun toiseenkin!!! Ja 57kg vaikka oliskin pelkkää lihasta ja rasvaprosentti mitätön niin ei siltikään liian miehekäs;)!
  PS: Käy kattoon Pain&Gain leffoissa:)!

  • Kiitos paljon!’ 🙂 joo lihaserottuvuus saattaa joskus näyttää että lihas olis hillitön vaikka pikkunen olisikin 🙂

   Kävin katsomassa, ja petyin leffaan 🙂 ei ollut niin hyvä kun odotin.

 49. kuinka paljon syöt ”massakaudella” hiilareita päivässä? entäs dietillä?:)

 50. kuinka paljon syöt ”massakaudella” hiilareita päivässä? entäs dietillä?:)

 51. Moikka Oona! Jälleen hyvä postaus!! 🙂 haluisin kysyä et mikä on proteiinijauheen ja veden suhde tlisiinsa? Tai kuinka paljon jauhetta yleensä laitetaan? Kiitos vastauksesta jo etukäteen 🙂 muutkin asiastatietävät voi vastata =D=D

 52. Hui kun oot taas upee ja motivoiva! Sun juttujas ja kuvia on aina kiva kattoo koska oot aina niin ilonen ja tartutat sen heti muhunkin 😀

  Aloitin taas vuoden tauon jälkeen salilla käymisen ja aktiivisemman urheilun. Tavoitteena on pudottaa painoa ja rakentaa lihaksia. Ajattelin että osaisit vastata pariin kysymykseen 🙂
  1) Miten pitkät tauot toistojen/sarjojen välissä tulisi pitää? Esim jos teen 3×10 kyykkyä, miten pitkän tauon pidän ensimmäisen ja toisen sekä toisen ja kolmannen sarjan välissä?
  2) Miten pitkät tauot eri liikkeiden välissä tulee? Tai millaiset sinä pidät?
  3) Miten paljon aerobista liikuntaa harrastat?

  Itse käyn 2-3krt viikossa salilla. Yhtenä päivänä teen jalat, toisena yläkropan ja kolmantena keskivartalon. Lisäksi pyrin käymään reippailla kävelylenkeillä 3-4krt viikossa. Kuulostaako ihan hyvälle vai pitäisikö aerobisen osuutta lisätä? 🙂 Tavoitteena siis edelleen tiputtaa kiloja ja saada lihasta.

  – Anni, 18v.

  • Kiitos, mukava kuulla 🙂

   Itse en katso kellosta aikaa vaan menen tuntuman mukaan, mutta jos haluat niin 1-2 min sarjojen välissä ja 2-3 liikkeiden 🙂 välissä pieniä venytyksiä.
   Aerobisia on ihan sopivasti, 4 on hyvä määrä viikkoon jos sulla viel 3 punttia. Muista ainakin 1 lepo viikkoon 🙂

 53. 1) mitä eväitä/välipaloja suosittelet kouluun/töihin?
  2) tiedätkö mikä ”koiranpissi” liikkeen nimi on?
  3) mitkä jalka liikkeet ovat hyviä? Ei laitteilla vaan matolla tms
  4) mitä kaikkea kannattaa tehdä ja kuinka usein jos haluaa laihduttaa vähän ja kiinteyttää?
  5) kuinka usein kannattaisi käydä salilla?
  6) kuinka usein pitäisi syödä pastaa/riisiä/perunaa
  7) mitä kannattaa syödä aamupalaksi että jaksaa?
  8) voiko jotenkin aineenvaihduntaa nopeuttaa?
  9) mitä vinkkejä laihduttajalle?
  10) kuinka usein aerobista kuinka paljon salia laihduttajalle?

  • Hei ihan oikeesti 😀 Oona on ihana kun vastailee meille täällä blogissa mut kyllä voi tämmöset asiat selvittää itekin… osaan kysymyksistä saa vastauksen ihan itse kun käyttää sitä maalaisjärkeä vähäsen, mutta pastaa ja pottua kannattaapi syödä päivittäin ainakin yhdellä aterialla jos ei ole allerginen/yliherkkä ja hyvä aamupala on vaikka kaurapuuro marjoilla ja kananmuna, melkoista tähtitiedettä eikö….

  • Ehkä toiset haluavat kuulla oonan mielipiteen tai tiedon asioista? Oona kumminkin tietää paremmin kun oma järki tai internet
   – eri ano

 54. miten saan sisäreiden läskit poisss Xdddd

  • ………………. mitenhän läskin ylensääkin saa pois? ja jos ei sitä vielä joku tienny nii rasvaa ei voi polttaa paikallisesti

 55. Voisitko antaa joitakin vinkkejä kuinka saada vatsalihakset näkyviin, pitääkö salilla tehdä isoilla painoilla paljon toistoja vai kuinka? 🙂

  • Vastaan nyt ettei Oonan tarvitse vastata 100000 kertaa tähän samaan kysymykseen; Isoilla painoilla (siis yli 6kg >) treenaat kiertoja ja pumppauksia 10-15 3 sarjaa.

 56. Hi Oona. Have you ever though about writing in English? I’ve been attempting to read your blog but Google translate does a horrible job and it’s completely incoherent when translated to English.

 57. En tiedä tuletko ikinä lukemaan tätä kommenttia suuren inbox kommentti vyörysi takia.. Mutta tää postaus oli jotenkin mennyt multa ohi ja mä taistelen päivittäin itsetuntoni kanssa. Olisi mahtava kirjoittaa tästä asiasta näin avoimesti ,mutta pelkään muiden reaktioita. Kotona mun kasvatus on ollut ihanaa ja vanhemmat aina olleet rakastavaisia, mutta ikuinen koulukiusaus rumba jatkui ykköseltä kahdeksannelle luokalle, jonka jälkeen seurasi hurja painon pudotus ja oman ulkonäön muutos. Silloin tapahtui lisää kamalia asioita,joista tälläkin hetkellä käyn ulkopuolisille juttelemassa.

  Tää kesä on ollut raskas henkisesti. Suorituspaineet ovat kamalat, joista seurannut hyperventilointi kohtauksia. Painoa on pudonnut joka on saanut mut hyvälle mielelle ja oon löytänyt liikunnasta ihan uusia puolia, jotka vetävät mua kohti hyvää oloa. Oot mulle iso esimerkki ja tää sun kirjotus todella sai mut ajattelemaan. Kiitos ihana ♥

  xoxo oonae

 58. Vasta hetki sitten päädyin tänne sun blogiin (vaikka olen sua seurannut somessa) ja ihan ensimmäisenä suuret kiitokset, tätä on ilo lukea. Tämä postaus tuntui aiheuttavan niin paljon tunteita, että ajattelin tähän kommentoida, vaikka myöhässä olenkin. Jotenkin tämä aihe meni niin läheltä ja kirjoitit todella hyvin, että kyyneleet nousi silmiini. Noin kuusi vuotta sitten kadotin itseni kokonaan, olin kaikkien miellyttäjä ja mietin koko ajan mitä muut minusta ajattelevat. Tuolloin kilpailin lajissani vielä ammattimaisesti, mutta kadotin motivaationi aivan täysin. Koko elämäni oli suorittamista ja muiden miellyttämistä, enkä enää edes tiennyt mitä itse haluan. Ja, vaikka kuinka yritin niin aina sain vain negatiivista palautetta asiasta kuin asiasta, miltä taholta tahansa. Muutos henkisessä maailmassa alkoi näkyä myös fyysisesti. Syvimmillään kävin, kun tieto ”pakko” lopettamisesta tuli loukkaantumisen myötä. Kaikki mitä olin ollut, en ollut sitä enää. Eristäydyin kaikesta ja kerrytin lyhyessä ajassa +20kiloa, mikä on tällaiselle 160cm hukkapätkälle paljon.

  1,5 vuotta sitten tein pikkuhiljaa elämänmuutoksen, oikeastaan lähes huomaamatta. Nykyään elän taas liikunnan ilosta ja on lähes vaikea pitää pakolliset lepopäivät. Olen vihdoin löytänyt sen kenet kadotin ja olen ylpeä matkastani, jonka jouduin kulkemaan. Raskas, mutta erittäin opettava matka. Vieläkin olen puolitiessä, mutta suunta on vain eteenpäin. Henkinen muutos on ollut huima, eikä fyysinenkään muutos huono ole. 🙂 Jännä huomata, kun itseään oppii rakastamaan niin muutkin huomaavat sen.

  • Hienoa kuulla, että olet itse noin perillä tilanteestasi ja että olet taas löytänyt oman itsesi. Muita on turha miellyttää, jokaisen tulisi elää omaa elämää, tehdä asioita mistä itse tykkää ja mitkä tekevät sinut onnelliseksi. Vierelle kyllä löytyy ne ihmiset kenellä on samanlaiset mielenkiinnonkohteet ja arvot kuin sinulla!

   Toivon sinulle kaikkea hyvää!! JA upeaa joulun odotusta!

   stay strong! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*