Miksi käytän sykemittaria treeneissä?

Käytän sykemittaria treeneissä aina kun vaan pystyn. Syke-kelloihin ensimmäisen kerran tutustuin fudis-urallani. B- juniorista asti on syke-kello ollut ihan must omissa treeneissä. Alussa toki, ranteessa oleva mötikkä häiritsi, mutta nopeasti siihen tottui ja sille tielle olen jäänyt.

Miksi käytän syke-kelloa? – Fudiksessa alunperin ostin kellon sykealueiden seurantaan, tykkäsin seurata missä sykkeeni liikkui treenien aikana ja miten se reagoi erilaisiin harjoitteisiin ja palautumiseen. Kun olin tulossa kipeäksi, huomasin nopeasti sen esim. sykkeestäni treenin aikana. Jos olin treeannut liian kovalla intensiteetillä, liian kauan putkeen, senkin huomasin heti sykkeestäni. Syke kertoi hyvin, etten ollut oikeasti palautunut, kun se huiteli normaalia korkeammalla. Omat ehkä 5 pää-syytä sykekellon käyttöön ovat olleet:

 1. Haluan seurata syke- alueita harjoituksen aikana (maksimi- , keski- ja minimisykettä)
 2. Haluan katsoa palautusajan sykkeestä, en kellosta (sykkeen laskiessa tiettyyn pisteeseen jatkan treeniä)
 3. Koen kellon auttavan treenien sisällön suunnittelussa ja seurannassa
 4. Sykkeen lisäksi kello helpottaa treeniajan seurantaa, esim. intervall/crossfit/tabata/veto- tyylisissä treeneissä.
 5. Tykkään seurata viikoittaista aktiivisuuttani niin arkiaskeleissa kun treeneissä, jotta osaan myös suhteuttaa energiantarpeeni kulutukseen.

Vuosien aikana kellot ovat menneet hurjasti eteenpäin. Ensimmäinen kelloni näytti vain sykkeen ja kellonajan. Seuraavassa oli jo kalorinkulutus ja myöhemmin ovat tulleet: askeleet, gps-, korkeus-toiminnot sekä eri lajien erilaiset toiminnot. Kellot ovat nykyään vedenkestäviä sekä ulkonäöllisesti niin mageita, että niitä voi käyttää joka päivä. (– kyllä! myös juhlamekon kanssa tulee käytettyä!)

Pelkkä sykekello ei motivoi treenaamaan, mutta se antaa itselleni lisää sisältöä treeneihin. Tykkään seurata dataa treeneistä ja fiilistellä mitä vaikka edellisenä kuukautena on tullut tehtyä. Tällä hetkellä käytössäni niin arjessa kun treeneissä on Suunnon Spartan Sport Wrist HR Gold – sykekello, joka mittaa sykkeen joko suoraan ranteesta tai vaihtoehtoisesti joissain harjoitteissa käytän vyötä.  Lajeja löytyy kellosta yli 80 erilaista sekä lisäksi voin tallentaa reittejä GPS hyödyntäen sekä. Kello kestää vettä sekä hyvänä seuratamenetelmänä toimii Suunto Movescount, johon tallentuu omien harjoituksieni data sekä voin seurata myös muiden jakamia treenejä ja reittejä.

Tulen postailemaan vielä lisäää;  sykkeestä ja sykkeen seurannasta eri lajeissa… pysykäähän kuulolla 😉

Sporttista viikkoa kaikille! 

4 kommenttia

 1. Avatar

  Haaveilen juuri tuosta kellosta? tuo väri on ihan huippu! Niin magee, arkeen ja juhlaan!

 2. Avatar

  Millä perusteella arvioit palautumisajan sykkeestä? Raja johon asti annat sykkeen laskea on varmaan yksillöllinen, mut onko sulla mitään vinkkiä miten sen vois löytää? Vaihteleeko raja erilaisissa treeneissä?

  Mielenkiintoinen postaus ja lukisin mielelläni lisää sykkeen seurannasta, ja miten sitä vois hyödyntää enemmän 🙂

  • Avatar

   Heippa!

   Sykkeestä tulossa lisää postauksia, joka kk jotakin sykkeeseen ja sykkeen mittaamiseen liittyvää. 🙂
   Sykerajat ovat todella yksilöllisiä ja siitä juuri olen myös postaamassa, eli jokaisen olisi hyvä löytää oma maksimi- sekä leposyke, jolloin pystyy hyödyntämään eri alueita sykkeestä harjoituksen aikana, kun tietää omat ns. äärirajat.
   Itselläni on tietty syke treenistä ja sen tavoitteesta riippuen, mihin odotan sykkeen laskevan ennen kuin jatkan seuraavaan sarjaan. Riippuen todella paljon onko kyseessä sykettä nostava treeni vai ihan vaan perusvoimatreeni.
   Treenit, joissa syke nousee korkealle on helpoin katsoa palautukset sykkeen laskusta. Taas perusvoimassa, jossa itselläni ei syke edes hirveästi nouse on asia erikseen.

   Lisäksi tietyissä juoksutreeneissä havittelen tiettyä sykettä vastaamaan ajan kanssa. 🙂

   Kiitos viestistä ja hyvä kun postauksia toivotaan lisää! Sillä nyt niitä tulee! 😉

   Oona

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*