Mikä ruokavalio on oikea?

580519_10152720036239933_8518250609601820340_nKiitos paljon kaikille kysymyksistä, toivottavasti askarruttaviin asioihin saitte vastauksia ja lisä selkoa. Haluan vielä muistuttaa kaikkia, että ruokavaliossa, treeniohjelmassa ja melkein kaikissa elämän/hyvinvoinnin osa-alueissa olemme kaikki omia yksilöitämme. Toisella toimii loistavasti joku treeni tai ruokavalio ja toiselle samanen tapa ei taas sovi lainkaan. Kun luette tietoa netistä, käytte luennoilla yms… ja saatte paljon tietoa vaikkapa ruokavaliosta, niin muistakaa aina suhtautua kaikkeen varauksella. Mikään yksittäinen tieto ei ole fakta kaikille, sinisilmäisenä ei kannata lukea ja imeä netistä tietoa. Paljon löytyy vain omiin kokemuksiin perustuneita kirjoituksia, joista on usein paljon hyötyä, mutta sekin hyöty selviää vain kokeilemalla. Olkaa uteliaita ja kokeilkaa erilaisia ruokavalioita, treeniohjelmia, niin pikkuhiljaa löydätte sen teille sopivan tavan toimia.

Olen huomannut tässä parin vuoden aikana, kun olen perehtynyt paljon ruokavalioihin, että miten paljon ”tutkimukset” vaihtelevat missäkin lähteissä. Toisten mielestä, sekä joidenkin tutkimuksien mukaan juuri esimerkiksi: meidän suomalaisten suurkuluttama maito ei sovi lainkaan ruokavalioon ja taas monien tieteellisten tutkimusten, ravintosuositusten, sekä tenttimateriaalien ravintokirjoissa taas puhutaan maidosta yhtenä ravintorikkaimpana elintarvikkeena.

vauvakuva

Tälle neidille maistu vauvana kaikki ruokavaliot 😉

Viikonloppuna pt-kurssilla ravintoluennon luennoitsija toimi, liikuntaravitsemuksen asiantuntija Olli Ilander. Oli kiva seurata ja kuunnella luentoa, missä luento pysyi uusimpien ravintosuositusten rajoissa, sekä tutkimustuloksien mukaisina.  Ilander painotti ruokavalion monipuolisuutta eikä vain yhtä ainoaa suuntausta miten tulisi syödä.

Tällä hetkellä media on pullollaan erilaisia diettejä ja ruokavalioita, jotka sekoittavat ihmisten pää, eikä mikään ihme. Paljon tulee kysymyksiä, että miten pitää syödä kun joku kirjoittaa toista ja toinen puhuu toista. Omalla kohdallani olen ruvennut kokeilemaan erilaisia terveellisiä rokavalioita. Tasan vuosi sitten rupesin puoleksi vuodeksi paleolle, huomasin sen toimivan, mutta kuitenkin joulun aikoihin monipuolistin sitä. Keväällä kokeilin vaihtelevasti vähä rasvaista versus. vähä hiilarista diettiä, ja niiden sopivuutta kovaa treenaavalle urheilijalle. Pikkuhiljaa oma polku syömiseen on löytynyt. Rajoitteita on tullut mukaan tai joitain ruoka-aineita mitä vältän, mutta avoin olen silti kaikelle uudella ja haluan testata ennen lyttäämistä tai hehkuttamista.

Ruokavaliopostauksia pyydettiin, joten koitan saada aikaan. Mitä haluaisitte postauksen sisältävän, nyt voi vielä ehdottaa ja vaikuttaa? 🙂

Mukavaa tiistaita!

33 kommenttia

 1. Avatar

  Vaikka erilaisia proteiininlähteitä, hiilareita ja rasvoja jotka vois olla hyviä, ja sun ruokia päivän mukaan, sillä ite oisin kiinnostunu maidottomasta ruokavaliosta.

  Vaikka esimerkki päivä maidottoman ruoista!

  Vitamiinit ja hivenaineet, lisäravinteet ja kaikista niistä että milloin kannattaa ottaa mitäkin. 🙂

  Jos on normaalipainoinen, kulutus noin 2000kcal, timmi joka haluaa pysyä kiinteänä mutta kasvattaa lihasta, niin miten kuuluisi syödä ja mitä kaikkea!

  Sellainen tosi laaja ja monipuolinen postaus, että siitä saa todellakin moni apua 🙂

 2. Avatar
  hiilarithukassa

  Hiilarit! kannattaako syödä? milloin? ja kuinka paljon? Olen ollut vähähiilarisella dietillä viimeset 6kk, huomaan nyt että lihakset ei vaan kasva, ja olen siis aloittanut taas riisin ja perunan syömisen!

 3. Avatar

  Ruokapostauskin on kiva, sitä odotellessa. Mutta minulla on olisi myös yksi postausehdotus: miten rentoudut? 🙂 Onko se lepopäivä kotona peiton alla lempisarjaas katsoen, poltatko kynttilöitä ja joogaat, käyt kävelemässä luonnossa, näet kavereita ja syöt hyvin, juot teetä? Itselleni lepopäivät ovat hyvin tärkeitä ja rauhoittavat mieltä, varsinkin jos on vapaapäivä töistä. Mukavaa syksyä, kiva että olet parantunut! 🙂

 4. Avatar

  Hei!

  Kiva kun teet toivepostauksia. Ne pitkät postaukset oli myös kivoja mitä joskus ennen teit, vink 😉

  Ruokavaliopostauksessa olis kiva olla jotain eri käyttötapoja lihalle ja kanalle sekä terveellisiä jälkkäreitä. Myös jotain juttua palkkarista, mikä on paras maku whey 100? Ja mitkä boosterit yms on hyviä lihaksen kasvatuksessa kaverina vai onko ne humpuukia?

  Kiitos 🙂

 5. Avatar

  Onko hyvä syödä puuroa aamulla proteiinin kanssa, 40g kaurahiutale + 20g prodejauhe? (Tavoitteena pysyä kiinteänä mutta saada myös lihaserottuvuutta) 165cm ja 51kg.

  Mitä muuta kannattaa syödä?

  Tommosia perus juttuja 🙂

 6. Avatar

  Sinun tämän hetken treeniviikkoa, ja treenien sisältöä olisi kiva nähdä! ja ruokapäiväkirjaa kuten joku edellä mainitsikin 🙂 sitten unelmista, kuten häistä, lapsista, lapsien nimistä, kaikesta vähän ”hömpästä” olisi kiva joskus lukea juttuja! 🙂 ja kauneudenhoidostasi, esim. oletko värjännyt hiuksia, kulmia, ripsiä jne..

  Ihanaa ja positiivista syksyä!

  • Avatar

   Kiitos vinkeistä, noista saa monta postausta aikaan 🙂
   Yksityiselämääni en aijo hirveesti avata täällä sivuilla, lapsia haluan ja naimisiin kun aika on oikea 😉

   Erittäin mukavaa syksyä sinulle! 🙂

 7. Avatar

  Hei! Voisitko kertoa tarkalleen tämän hetkisestä ruokavaliosta , mitä esim syöt aina aamupalaksi? 🙂 ja miten kannattaisi laihduttajan syödä 😀

  • Avatar

   Ruokavalioni on hyvin monipuolinen enkä syö aina samoja aterioita, mutta voin yleisesti avata miten olisi hyvä syödä ja miten itse tykkään syödä 🙂

 8. Avatar
  Atro Niiniluoto

  Proteiininlähteitä tunnen hyvin, myös hedelmät ovat hyviä.

 9. Avatar

  Moikka.

  Miten syöt ennen treeniä?

  entäs treenipäivän aamupala?

  • Avatar

   Vastaan näihin nyt jo, ennen treeniä joku kevyt ateria kanaa/kasviksia niin että ei ole nälkä treenatessa. Aamupala on joko puuro tai munakas 🙂

 10. Avatar

  Voisit ruokapostaukseen laittaa kuvat kaikista syömistäsi aterioista päivän mittaan. Niin on helpompi arvioida annoskokoja ja mitä ne sisältää. 🙂

 11. Avatar

  Moi!

  Osa jo toivonutkin lihasmassan kasvatukselle sopivaa ruokavaliota, josta varmasti saatkin aikaan laajan ja hyvän postauksen, mutta jos sulla on tietämysä/näkemystä niin toivoisin myös tällaiselle tapaukselle, joka ei halua enää kasvattaa lihasmassaa! Olen lopettanut jo muutama vuosi sitten oman lajini & kilpaurheilun ja olen sen myötä jo melko harteikas ym, ja viime vuodet olenkin harrastanut lähinnä kuntosalia ja tarkoitukseni olikin lihasmassan kasvatus! Siinä onnistuinkin ja nyt tuntuu, että ensinnäkin kyllästytti salilla käynti ja en myöskään enää halunnut lihasta lisää kasvattaa. Olen siis siirtynyt erilaiseen treenimuotoon, mutta osaisitko antaa vinkkejä ruokavaliolle, jos ei enää lihasta halua suuremmin kasvattaa? Jostain kun lukee, sanotaan, että kannattaa hillitysti syödä protskua, mutta kuitenkin jos haluan ”pienentyä” / vähän laihtuakin, eikös se niin ole että kannattaa olla melko vähillä hiilareilla.. jos osaat tällaiseenkin antaa neuvoa niin ois kiva:) ja tosiaan yleisestikin niistä hiilareista, itse kun liikun niin paljon, ja välillä kun on koittanut olla tosi vähillä hiilareilla heti huomaa treeneissä kuinka on puhti poissa! joten jos vielä omasta kokemuksestasikin kerrot, kuinka paljon syöt hiilaria?

  • Avatar

   Ei missään nimessä hiilaria pois kokonaan tai edes minimiin muuten et palaudu 🙂 , syö sen verran kuin kulutat. suurin merkitys on treenilläsi, jos teet voimatreeniä niin lihaksesi kasvavat kyllä.

 12. Avatar

  Lisäravinteista minäkin toivoisin postausta! Mikä pussi sieltä kaupan hyllyltä olis paras ja tärkein ja sisältääkö ne jotain huonoja lisäaineita, tätä aina pohdin 🙂

 13. Avatar

  Voi kun sulla on niin mahtava asenne. Jokainen on yksilö ja just noinhan se menee, että pitää kokeilla. Itse kannatan tosi paljon myös postausta maidottomasta päivästä! En ole oikein keksinyt hyviä maitotuotteiden korvikkeita, jotka olisi yhtä halpoja, helppoja ja ”hyviä”. Maitoa pidän kuitenkin jokseenkin epäterveellisenä, eikä se oikein itselleni sovi. Olin reilun kuukauden ihan vegaanisella ruokavaliolla, mutta mielikuvitus loppui sitten kesken. Varsinkin nuo välipalat tuottaa vähän ongelmia, vanha kunnon maitorahka on niin helppo eväs.

 14. Avatar
  rasitusastmaatikko

  Hei!

  Olisi mielenkiintoista lukea siitä, miten erilaisten ruokavalioiden vaikutusta erilaisiin sairauksiin on tutkittu ja onko löydetty jotain merkittäviä erilaisuuksia täysin terveen ja vaikka nyt astmaatikon välillä. (Tähän postaukseen joutuisi tekemään jonkilaista researchia mikäli ei ennestään ole jo tietoa tästä.)

  Itse olen astmaatikko ja minulle on suositeltu täysin maidotonta ruokavaliota, ja kerrottu sen vähentävän astmaatikolle tyypillistä limaneritystä ja hengenahdistusta liikkuessa. Itse olen huomannut, että maidoton ruokavalio todella toimisi ja varsinkin limaneritys olisi vähentynyt (mikä taas vaikuttaa hengityksen helpottumiseen liikkuessa).
  Tähän liittyen olisi myös mukava lukea vinkkejä maidottomista ja proteiinipitoisista aterioista (aamiainen, välipala, iltapala).

  Ihanaa syksyä ! 🙂

  • Avatar

   Heippa! Kiitos ideasta, hyvin mielenkiintoinen aihe.
   Saman neuvon olisin sanonut sinulle alustavasti eli maidoton voisi auttaa 🙂
   Tässä olisi hyvä aihe ihan omana postauksena.

 15. Avatar

  Kriittisyys on hyvästä. Kun julkaistaan ja luetaan tutkimuksia milloin minkin ravintoaineen hyödyllisyydestä/hyödyttömyydestä on hyvä tsekata, kuka koko tutkimuksen/kyselyn/kokeilun on rahoittanut. Leipää ja viljoja hehkuttavissa tutkimuksissa taustalla on usein leipäteollisuus, maitotuotteissa taas Valiot ja meijeriteollisuus. Luonnollisesti niitä ei voi pitää täysin puolueettomina tutkimuksina. MUn mielestä kukin syököön tavallaan, annetaan kaikkien ruokailla just niinku he ite parhaaks näkevät 🙂

 16. Avatar

  Hej!

  Itse lopetin kaksi vuotta sitten jalkapallossa kilpaurheilun ja eri elämäntilanteiden koettelemana painoa tullut lisää. Olen 168cm pitkä ja painoa reilu 70kg olen aina ollut urheilullinen, enkä mikään luuviulu, mutta en kuitenkaan häiritsevän lihava. Nyt kuitenkin itseäni häiritsee reisiin ja takapuoleen kertynyt ylimääräinen läski sekä vatsan seudulle. Mikä olisi sun paras tapa saada tätä exfutaria back in shapeen? 😀 Kiinteet reidet ja peppu sekä vatsa olisi tavoitteena, mutta en tiedä mistä kunnolla päästä alkuun…:o
  Oisko sulla jotain treenivinkkiä ja ruokavaliopuolta valaisevaa neuvoa heittää?:)

  Ihanaa treenin täyteistä syksyä sulle!

  • Avatar

   Moikka!

   Jos kiinteytyä haluat niin aamuaerobisten lisäksi punttia. 🙂 mutta aamuaerobisille on hyvinkin merkityksellinen merkitys aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen jo aamusta, joten lähtisin niistä liikenteeseen.
   Ruokavalio postauksia on tulossa piakoin, joissa käyn läpi terveelistä puhdasta ruokavalio, mitä itsen noudatan 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*