Maastavedon yleisimmät tekniikkavirheet

Taka- ja askelkyykyn yleisimmät tekniikkavirheet- postaus (Täältä löydät kyykky-postauksen) sai huikean suosion ja toivoitte lisää samankaltaisia tekniikkapostauksia, joten seuraavaksi tuleekin maastaveto eli mave!

Vapaiden painojen kanssa treenaaminen vaatii hyvää liikkuvuutta ja tekniikkaa, varsinkin mitä enemmän nostamme painoja sitä tarkempi ja turvallisempi tekniikan on oltava. Tottakai monissa nosto-kisoissa näemme mitä erilaisia tekniikoita, sillä siellä halutaan vain kuorma ylös ja tämän postauksen tarkoituskin on parantaa teidän turvallisuutta, jotka haluatte treenata turvallisesti ja oikeaoppisesti salilla, mutta tavoitteenne ei välttämättä ole kisata painonnostossa tai voimamieskisoissa. 😉 Myös heidän oheisharjoittelussa pyritään viilaamaan turvallisuus kuntoon, mutta kilpaurheilutilanteessa se ei aina päde.

Aluksi on hyvä harjoitella tekniikoita kepeillä sekä ihan vain pelkällä tangolla. Kun liikerata rupeaa sujumaan, voi portaittain lisätä painoa, mutta turvallisuuden pitäisi kulkea aina edellä. Maastaveto on kokovartaloliike, mutta voimantuotto tapahtuu pääsääntöisesti jaloista.

Yleisimmät virheet:

Polvet eivät saisi ylittää ylikorostetusti tankoa, eivätkä kantapohjat nousta lattiasta. Jos nilkat ovat todella jäykät, täytyy niiden liikkuvuutta harjoittaa, mutta myös leveämpi asento voi helpottaa suoritusta. Lisäksi lonkkien on syytä olla auki.

Polvet eivätkä nilkat saisi taittua yhtään sisäänpäin. Painopiste tulisi siirtää enemmän pakaroille ja jopa enemmän puskea polvea ulospäin samaan linjaan varpaiden kanssa.

Asento ei saisi lähteä liian etunojasta, jolloin nostat painot selällä etkä jaloilla. Eikä myöskään kaatua liikaa eteen nostovaiheessa, vaan noston kuuluisi olla suoraviivainen suoraan ylöspäin.

Tulisi myös välttää painojen nostamista pyöreällä selällä, ja muutenkin kuten kuvasta huomaa: painojen nosto tapahtuu käsillä ja selällä, kun maastaveto täytyisi lähteä jaloista. Pyöreä selkä altistaa paineen selkärankaa ja voi aiheuttaa vakavampia ongelmia rankaan. (välilevyn pullistumat) Usein jos paino on liian iso, niin nosto saattaa näyttää enemmän tältä.

Yläasennossa ei myöskään kuulu korostaa alaselän lordoosia (=notkoa), jolloin kova paine kohdistuu alaselän nikamiin, eikä vatsalihakset tue seisomaasentoa. Lisäksi polvinivel olisi syytä pitää pehmeänä, ei lukossa, vaikka sitä ei kuvasta nyt näe. Eli älä missään nimessä vie liikettä niin pitkälle, että ojennat polvet lukkoon.

Oikeaoppinen MAVE:

Painopiste on enemmän kantapäillä, vartalo tangon ”takana”, mutta hartiat tangon tasolla, kuitenkin olkapäät takana ja lavat hiukan yhdessä. Tanko kulkee koko matkan jalkoja pitkin ylös. Keskivartalo on pidettävä liikkeen aikana tiukkana, selkä luonnollisella ”notkolla”, mutta älä ylikorosta notkoa. Noston aikana puhalla aina happi ulos. Lisäksi itse tykkään ottaa ristiotteen, jotta tanko pysyy hyvin käsissä, eikä tarvitse liikaa puristaa käsillä.

Erilaisia ”maveja”:

Paljon näkee myös eritavalla suoritettavia maastavetoja on: suorinjaloin maastaveto, sumomaastaveto ja maastaveto, jossa tanko kulkee jalkojen välistä. Kaikilla näillä voi tehostaa harjoittelua ja hankkia erilaista ärsykettä, mutta huomioi myös näissä turvallinen suoritustekniikka.

Hyviä mave-hetkiä! 😉

7 kommenttia

 1. Avatar

  Hei Oona!

  Hyvä postaus maastavedosta. Hyvin tuot esille että liike pitää suorittaa hyvällä tekniikalla, jotta välttyy loukkaantumisilta. Itse mietin vaan kannattaako liikettä tehdessä pitää kenkiä jalassa? Hyvää maaliskuun alkua sinulle!

 2. Avatar

  Moi Oona,

  Maastavedon ei ole tarkoitus olla kyykkymäinen liike. ”Oikeaoppinen” tekniikka on kyllä yllämainituista selkeästi paras tekniikka, mutta se on edelleen liian kyykkymäinen. Polvet ovat ala-asennossa liikaa tangon päällä, jolloin liike ei voi nousta suorassa linjassa ylöspäin, vaan noston aikana sinun täytyy kiertää polvet, jolloin tanko joutuu kauemmas massakeskipisteestä ja näin ollen liike tulee raskaammaksi ja loukkaantumisriski kasvaa. Tässä oikeastaan tulee esiin yksi hyvin hyvin yleinen virhe lisää: yritetään kyykätä maastavetokin.

  Tässä myös käy niin, että tanko ei irtoa lattiasta ennen kuin yläkeho on kääntynyt hieman eteenpäin, jolloin olkapäät ovat tangon yläpuolella. Vetäminen tuosta asennosta on oikeastaan todella vaikeaa.

  Oikeaoppisessa lähtöasennossa sääret pitäisi olla melko pystyssä, eikä niinkään tangon päällä.

  Sama juttu oikeastaan kuvan sumomaastavedossa. Kuvassa polvet ovat liikaa tangon päällä ja vedosta tulee vaikeampi kuin sen pitäisi olla.

  Jos em. selitys on liian pitkä, tässä tiivistys: Älkää yrittäkö kyykätä maastavetoa.

  • Avatar

   Hei!

   Hyvä kommentti ja tarkennukset 🙂 Mave ei tosissaa ole kyykky vaan jo lähtöasennossa nojataan ”taaksepäin” jolloin sääret suoristuvat ja mielummmin polvista käännetään ulospäin jotta pystytään suorittamaan vetomainen nostoliike. Juuri sen takia painopiste ja kroppa eivät saa tippua tangon päälle. Liikkeessä myös vahvasti osallistuu mukaan selkä ja lantiosta työntö, mitä kyykyssä taas ei 🙂

   ja juuri kuten sanoit ”älkää yrittäkö kyykytä maastavetoa” on ihan loistava lisäys!

 3. Avatar

  Jes, ihanan selkeä postaus ja virheet hyvin osoitettuna. Pitääpä itsekin olla taas ekstra tarkkana ensi kerran kun tekee mavea. 😉

 4. Avatar

  Moi!
  Miten saisi estettyä mustelmien tulemisen sääriin maven aikana? ?

 5. Avatar

  Isoin virhe noissa kuvissa on nuo kengät. Paraskaan tekniikka ei auta jos jalat pääsee muljuamaan ja seisotaan koko ajan epämääräisen joustavan klöntin päällä. Äkkiä selkä remontissa isommilla painoilla.

  Suosittelisin että tällaisia ohjeita ei kirjoitettaisi puhtaasti mututuntumalla vaan mieluummin sitten kun on oikeasti sen verran kokemusta että tuollaiset kenkämokat ei ole mahdollisia.

  • Avatar

   Hei!

   Kiitos viestistä 🙂 Kenkä asiaa miettii monet, mutta perustreenikengillä voi hyvin suorittaa maastavedon. Vaikka itse omistankin painonnostokengät en silti sano, että jokaisen treenaajan tarvitsee maven takia niitä hankkia. Tottakai jos haluaa treenata vain painonnostoa, niin silloin ne kannattaa olla, niin kuin futarillakin nappikset.

   Perustukevilla salikengillä pääsee pitkälle. Kengillä ei valitettavasti voi kuitenkaan yleisimpiä tekniikkavirheitä korjata, mutten silti suosittele sandaaleilla treenaamaan.

   Hyviä treenejä sinulle Timo!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*