m.ravinne: Proteiini

Ja sitten seuraavan makroravinteen vuoro, eli se tän hetken ”buumi ravinneaine” PROTEIINI. Tuntuu olevan monille vaikea ymmärtää kuinka paljon proteiinia tarvitaan ja mistä ja milloin, kun elintarviketeollisuus tunkee nykyään jokaisen jugurttiin ja rahkaan lisää proteiinia. Niin kuin hiilarinkin myös proteiinin määrä riippuu hyvin paljon lajista mitä harrastat, kuinka paljon harjoittelet ja mikä on tavoitteesi, sekä tietenkin siitä, että oletko mies vai nainen ja minkä kokoinen olet. Joten jokaisen olisi hyvä oppia itse ymmärtämään oman tarpeen mukainen määrä ja jakaa proteiinia jokaiselle aterilla sopivasti.

munakaskalkkuna

Munakas on ihan sairaan hyvä aamupala, välipala tai iltapala!

Proteiini on erittäin tärkeä kaikille ja varsinkin urheilijoille, lihasten rakennusaineena. Proteiini  lisäksi parantaa suorituskykyä ja vastustuskykyä sekä edistää palautumista. Urheilijan proteiinin tarve riippuu niin paljon lajista, kuten ylempänä jo kerroinkin, mutta se menee yleisesti 1,2-3g painokiloa kohti. Omalla kohdallani olen laskenut sen suoraan tuolla 3g painokiloa kohti, johtuen siitä, että harrastan voimalajia ja kertoja tulee paljon viikkoon.

Pakko vielä palata näihin elintarvikkeiden proteiinibuumiin! Vaikka tuote sisältäisi kuinka paljon tahansa proteiinia, kannattaa aina katsoa sisältö tarkemmin. Todella monet näistä tuotteista sisältää paljon sokeria. Eli paljon parempana vaihtoehtona tässä tapauksessa toimii se ihan maustamaton rahka tai jugurtti ja sitten itse lisäät siihen makua marjoista, hedelmistä, hunajasta, jne…

Liika proteiinin saantikaan ei ole hyväksi, nimittäin ylimääräinen proteiini mitä elimistö ei kykene hyödyntämään varastoituu elimistöön rasvaksi ja lisäksi kun  maksa ei kykene sitä hajoittamaan, voi tämä johtaa kohonneisiin maksa-arvoihin. Eli liika proteiini-innostus ei olekaan niin hyvästä.

Mistä proteiini?

 • Liha
 • Kana,kalkkuna
 • Kala
 • Kananmuna (valkuaiset hyvä! keltuaisia kohtuullisesti, ettei nosta kolesterolia.)
 • Maitovalmisteet, rahka, jugurtti, raejuusto

Kasvissyöjälle proteiinin saanti voi jäädä helposti vajaaksi, eli jos et syö mitään eläinkunnan tuotteita, myös näissä on proteiinia, ei kuitenkaan yhtä paljon kuin eläinkunnantuotteissa. Vegaanin kannattaa olla erityisen tarkkana ruokavalion suhteen, ettei synny puutostiloja.

 • palkokasvit
 • pähkinät
 • soija
 • siemenet
 • vilja

eriprodeja

Proteiinilisä on tästä syystä myös tärkeä, sillä kaikille proteiinin saanti ei täyty, joten helppona lisänä toimii ihan proteiinijauhe (hera/whey) lisäksi riisi-, hamppu- ja herneproteiinit ovat loistavia esimerkiksi smoothien sekaan. Varmasti proteiinia saadaan tarpeeksi ihan ruuastakin kun järkevästi miettii ateriakokonaisuutta ja syö tarpeeksi aterioita päivää kohden. Ja nyrkkisääntönä olisi hyvä, että proteiinia olisi ihan jokaisella aterialla ja välipalalla hillitysti. Tällä kertaa tän verran proteiineista, ateriakokonaisuus-postauksessa käyn vielä läpi kuvien muodossa, mistä itse proteiinia saan. 🙂

 

Ja ihan asiasta toiseen! Fitnesstukku on järjestänyt Workshopin Body- ja bikinifitnesskisoista kiinnostuneille. Päivän aikana saatte tietoa treenaamisesta, kisaamisesta sekä lisäksi sekä poseeraus, että salitreenit. Tukku myös lahjoittaa kaikille hyvän tuotepaketin. Mukana päivässä ovat: oma valmentajani Tiina Kasvi, lisäksi Mari Valosaari, Mikä Nyyssölä ja meitsi. Kannattaa ilmottautua ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti. Ilmotttaudu tästä!

fitnesstukkuworkshop

20 kommenttia

 1. Avatar

  Ketä tohon workshopiin voi osallistuu? 🙂 tai onks jtn vaatimuksii vai voiks kuka vaa tulla? 🙂

 2. Avatar

  kuka tonne workshoppii voi osallistuu? tai siis onks jtn vaatimuksii jos toi on kilpailemisest kiinnostuneille :D?

 3. Avatar

  Tää ei liity mitenkään aiheeseen, mutta mitkä on sun lemppari farkut jos ei oteta mukaan näitä ”peppuhousuja” eli freddyjä? Tuntuu että mitkään farkut ei näytä pepun kohalta hyvälle vaikka kyykkäiltyä ja reenailtua onkin 😀

 4. Avatar

  Hei! Montako kananmunankeltuaista voi syödä päivässä? Kuinka haitallisia keltuaiset ovat ihmiselle? Tietääkseni uusi tutkimus on osoittanut että kolesteroli nousee vain hetkeksi ja laskee myöhemmin eli ei aiheuta sydän ja verisuonitauteja. Entiedä olenko väärässä.

 5. Avatar
  Jasmin Kristiina

  Ilmoitetaanko tuolta Fitnesstukulta sitten jos sinne ei enää mahdu mukaan ? Kun ilmoittauduin äsken. Ja siis otetaanko sinne mukaan salivaatteet ? Kiitos jos vastaat ja toivottavasti nähään siellä ! 🙂

 6. Avatar

  Kun luin nyt ekaa kertaa sun blogia niin hämmästyin kuin paljo täällä on juttua ruokavaliosta. Itse juoksentelen noin 100km viikossa ja aloin miettimään että kuinka tärkeää tuo oikea ruokavalio on?

 7. Avatar

  Hei!
  Kannattaako laihduttajan syödä aamulla puuroa vai rahkaa mieluummin? 🙂 ja kannattaako laihduttajan syödä paljon proteiinia? (monta purkkia maitorahkaa päivässä?)

 8. Avatar

  Mikä on maximi mitä protskupatukoissa saa olla sokeria tai rasvaa? Miten valitset ns. terveellisen protskupatukan? 🙂

 9. Avatar

  Harrastan motocrossia ja olen alkanut tekemään lihastreenejä joka päivä, mutta onko joka päivä hyväksi (lihaksille)? Moni on ehdottanut syömään maca jauhoa mutta mihin se auttaa?:D

  • Avatar

   En ihan joka päivä treenaisi, että myös palaudut 🙂 maca on terveellinen ravintolisä mitä voit laittaa esim puuron, smoothien, rahkan sekaan.

 10. Avatar

  Käytätkö itse millaisia ravintolisiä? Entä salitreenin jälkeen palkkaria?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*