Hyvä valmentaja

Tällä hetkellä liikunta-ala on kovassa nosteessa ja keinolla millä hyvänsä hakeudutaan ammatin pariin. Olen aina ihmetellyt maksullisia kursseja ammatin pariin ilman, että soveltavuutta alalla katsotaan yhtään. Kouluissa yleensä on kuitenkin vankka pohjatiedon ja kokemuksien kerääminen sekä vielä pääsykokeet, jotka on läpäistävä. Tämä puutteellisuus tietenkin johtaa myös kiistatta vaihtelemaan tasoon alalla.

Valmentajia tarvitaan kuitenkin jokaiselle kohderyhmälle ja todella erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi, joten on hyvä olla jotain spesifiä osaamista. Omalla kohdallani jostain syystä pidän kokemusta aina vakuuttavana, jos joku on urheillut/kilpaurheillut koko elämänsä, valmentanut pitkään, opiskellut ja kehittänyt vielä omaa osaamista eikä tyssännyt sitä yhteen kurssiin niin arvostan ainakin itse henkilökohtiasesti tätä todella paljon.

Intohimo on kaiken avain! Valmentajan työtä ei voi tehdä jos ei ole suurta intohimoa joka päivä kehittää itseään lisää. Käsitykset terveydestä, terveellisistä asioista, harjoittelusta, yms.. muuttuvat ja mukautuvat jatkuvasti. Valmentajan on hyvä olla tietoinen erilaisista ruokavalioista ja harjoittelumenetelmistä.

Meidän on vastattava asiakkaan tavoitteisiin ja jos emme koe osaavamme juuri asiakkaan tavoite- aluetta on meidän velvollisuus auttaa henkilöä kuitenkin löytämään oikea valmentaja.

Minua on kuitenkin tässä taannoin järkyttänyt minkälaisista valmennussuhteista asiakkaani ovat lähteneet tai ovat olleet. Olen törmännyt moniin pettyneisiin, riutuneisiin ja väsymystä täynnä oleviin henkilöihin, joiden koko liikunnan ilo on lopahtanut valmennuksen aikana…siis mitä?! En ole voinut kuin pahoitella heitä, kun olen kuullut tarinoita siitä mihin laihdutus projekteihin normaalipainoiset asiakkaani ovat valmennuksissa joutuneet? Valmentajan vahtaamista, joka viikkoista viikko kirjettä siitä mikä ei ole mennyt ohjeiden mukaan.. miksi?

Vielä järkyttävempiin kokemuksiin olen törmännyt ”henkilökohtaisista” nettivalmennuksista. Eräs asiakkaani oli diabeetikkona saanut henkilökohtaisessa ravitsemuksessa paastopäiviä? Taas ryhmä nuoria ihan eri kokoisia tyttöjä olivat saaneet kaikki täysin saman henkilökohtaisen ravintosuunnitelman.. henkilökohtaisen? mistenhän se sana oli joutunut ohjelman tietoihin…

valkku

valkku1

valkku3

Kuvat: Julius Konttinen, Under Armour Gemini 2 lanseeraus

Valmentajat niin netti kuin kontakti… muutama sana kaikille teille!

Kun asiakas hakee apua, hänellä on jotain miksi hän luoksesi hakeutuu.. tavoite johonkin muutokseen! Liikunnan ilon löytäminen, parempi kestävyyskunto, lihaksisto, rasvanpoltto, kokonaisvaltainen hyvinvointi…. ihan mikä vain, mutta ongelma on se että valmentajalla on usein eri tavoite kuin asiakkaalla… mutta meidän tavoite on olla valmennettavan tukipilari, kertoa ja antaa oppeja siihen mitä hän tarvitsee, sekä vastata hänen tavoitteeseen niin hyvin kuin ikinä pystymme. Tottakai vastuu tekemisistä on meidän valmennettavilla, mutta jos asiakkaamme ei esim. koe tarvetta pudottaa painoa me emme silloin pakota häntä olemaan dietillä. Voimme kertoa terveydestä ja jos jokin olisi asiakkaalle hyväksi, mutta jos vahtaamme asiakasta ei projekti ole enää häntä varten vaan hän suorittaa viikkoja, vain pitääkseen meidät tyytyväisenä ja ainoa mitä me haluamme on, että asiakas löytää valmennuksessa omat voimavaransa. Kukaan ei jaksa piinaa, vahtaamista, vatvomista.. vaatia saa ja vähän potkia eteenpäin mutta hyvällä fiiliksellä ja asenteella!

Toivon, että jokainen valmentaja katsoo välillä peiliin ja kun vastaanottaa joka ikisen asiakkaan niin haluaa antaa tällä 100% huomion valmennushetkellä. Kuuntelet asiakasta hänen pulmia ja pyrit ratkomaan niitä. Jokainen asiakas on hyvin erilainen toinen tykkää kovasta rääkistä ja toinen taas haluaa keskittyä kehon kokonaisvaltaiseen toimintaan ja suorittaa liikkeet rauhallisesti. Lisäksi myös aina kemiat eivät välttämättä kohtaa, (harvinaista kylläkin) mutta asiakasta on siltä palveltava parhaan mukaan.

Tärkein asia on kuitenkin turvallisuus,  jokaisen valmentajan on osattava suoritustekniikoiden puhtaus ja oikea suoritustapa. Jos jotain et osaa niin silloin se on opeteltava ennen kuin laitat asiakastasi sitä tekemään. Vahinkoja sattuu mutta suurin riski loukkaantua on väärällä suoritustekniikalla ja vielä kovalla intensiteetillä suoritettu harjoitus. Usein asiakkaiden liikkuvuus, syvien lihasten hallinta ja kehon tuntemus ei riitä suorittamaan monia liikkeitä, ja tähän pitäisikin heti ensimmäisenä tarttua.

Jokaiselle valmentajalle vinkki! Nostakaa omaa tasoa levelillä ja haastakaa itseänne seuraaviin valmennuksiin. Ei mennä samalla kaavalla kuin aina ennen vain hankitaan jokin oppi lisää! Jos et koe tarvetta kehittyä ammatissasi niin olet ihan väärällä alalla. 😉

unspecified

kuva: Sami Siilin, Fitoona- Terve ja vahva minä!

Tsemppiä ja mukavaa keväistä viikkoa kaikille!

-O

10 kommenttia

 1. Avatar

  Valmennatko itse tällä hetkellä? Miten valmennukseen voisi hakeutua, minkätyyppisiä valmennuksia sinulla on ja hinnat jne? 🙂 Oot niin positiivinen persoona ja kokemusta ties mistä löytyy, olisit ihan mahtava koutsi!

 2. Avatar

  Nyt kirjoitit sellaista aiheesta, johon mun on pakko kommentoida että puhut täysin asiaa! Itse en uskaltaisi asiakkaana edes välttämättä mennä valmentajan tykö, jolla ei ole alan koulutusta vaan käynyt joitakin kursseja vain. Kahta eri nettivalmennusta olen kokeillut, mutta epäonnistuneella suorituksella koska koin vaikeaksi sen, etten saanut tarvittavaa tukea ja ”turvaa” mistään. Ei ollut ihmistä jonka puoleen kääntyä pelkästään, jos jokin asia painoi valmennuksen aikana.
  Nyt tämän vuoden alusta uskaltauduin ensiksi paikkaliseen liikuntakeskukseen ryhmäliikuntatunnille Attackiin, no se olikin koukkuun jäämistä ensit töikseen ja sitten rupesin tykkään jumpanvetäjän tyylistä jolla se sai tsempattua, jonka kautta sai tempausta itseensä lisää boostia vetää treeni loppuun täysillä. Salilla olen käynyt aikaisemminki ja olen sen kokenut omakseni, niin päätinkin yhden kauniin tunnin jälkeen mennä juttusille, josko hän haluais päivittää ihan kaikkisen vanhan ohjelmani ja otin sieltä kuntosaliohjelman.
  Kun hän sai valmiiksi sen, niin ensimmäiseksi tuli viestiä et olisi valmis ja suositteli heti, että ottaisin uutena asiakkaana ohjatun läpikäynnin, jotta hän saisi varmuuden et teen oikein liikkeet. Pelkästään tämä jo sytytti mussa sen, että hei, tää ihminen välittää oikeesti asiakkaistaan. Otinkin pariinki otteeseen häneltä ohjattuja, jossa käytiin ohjelmaa läpi. (Itse rakastan rääkkiä, joten sitä häneltä sainki kun pyysin). 😀 Jossakin vaiheessa sitten rupesin miettimään ruokavaliota, koska en jaksanut kunnolla tehdä treeniä ja väsytti muutenkin koko ajan. Hän lupasi heti tehdä, kun olen pitänyt hälle viikon ruokapäiväkirjaa ja tein työtä käskettyä.
  Mulla on nyt kolme viikkoa takana neljäs käynnissä ruokavaliolla ja tykkään todellakin hänen tyylistä välittää asiakkaista. Hän kyselee sillon tällön, kun nähdää et kuinka menee ja sujuuko treenit hyvin? Viimeksi puhuttiin mun nukkumisesta, joka parantunut ja hän oli ihan innoissaan tästä. Näin hänestä sen, että välittää ja häntä kiinnostaa oikeesti se miten asiakkaalla menee, joka on mulle tärkeetä. Mulla on ollut nyt kolme viikkoa se tuki ja ”turva”, johon kääntyä jos jokin tökkii ja apua saan.
  Luottamus valmentajaan on todella tärkeää ja itse tiedän, että voin luottaa omaani 110 % ja sen hän on saanut aikaan sillä, että on ollut tavallinen valmentaja jonka kanssa voi nauraa ja puhua muustakin kuin pelkästään salista, treenaamisesta tai syömisestä. Hauskaa on ollut joka kerta treeneissä ja viimeksi nauroin niin paljon, että tuli vatsalihaksetkin kipeeksi samalla kuin reidet ja takamus. 😀

  • Avatar

   Ihana kuulla että olet saanut oikeasti apua ja hyvän valmentajan!!! Ihan mahtava juttu!

   Tsemppiä projeksiisi ja yläfemmat valkkusi kanssa 😉 ♡

 3. Avatar

  Piti vain sanoa, että nää kuvat on niiiiiin hienoja! Aiai tota tuomionkirkkoa tuolla taustalla. Ai niin ja intohimo – you are so right girl!
  Lotta
  http://www.lottieslife.com

 4. Avatar

  Hei! Oon jostain instagramin kuvateksteistä lukenut, että sulla on joskus ollut jotain ongelmia polven kanssa ja oot saanut sen kuntoutettua? Mulla itellä on polvet ruvennut vaivaamaan syväkyykkyjen ja etenkin jalkaprässillä treenailujen jälkeen. Ajattelin, että parempi jättää nuo ainakin joksikin aikaa kokonaan pois ohjelmasta. Osaisitko neuvoa jotain polviystävällisiä jalkaliikkeitä? Entä olisko sulla jotain hyviä vinkkejä polvien kuntoutukseen? Mulla tää on tälläistä polvien särkyä ja kyykkyyn meneminen rasittaa, ei siis ole mitään leikkausta takana. Ihanaa jos vastaat!

  • Avatar

   Heippa!

   Olen aiheesta tainnut useimmin puhua postauksissani.
   Kuinka usein huollat kehoasi? Ihan lihasten kireyskin voi aiheuttaa kipua. Tai onko joku katsonut tarkkaan suoritustekniikan? Pienikin väärä rotaatio voi rasittaa?

   Vesi on ihan huikea elementti, eli vesijuoksemaan/uimaan. Ja tasapainoharjoittelu kehiin!

   Paljon tsemppiä!

 5. Avatar

  Mielestäni parin päivän viikonloppu ”Pt-koulutukset”jonne kuka tahansa voi mennä pitäisi kieltää. todistus kurssista/koulutuksesta ei kuitenkaan takaa sitä ammattitaitoa vaan nimenomaan kokemus jonka mainitsit. Liian harvoin valmentajat kyllä kuuntelee asiakasta ja häne toivettaan halutaan aina tehdä se mitä itse tuntuu asiakkaalle oikealta. Kuitenkin asiakas on se joka määrittää mitä tehdään. Oletko sitä mieltä että aina mennä asiakkaan toiveen ja tavoitteen mukaan, esim jos on todella ylipainoinen mutta ei halua laihduttaa, mutta olisi terveydelle välttämätöntä?

  • Avatar

   Juurikin näin, samaa mieltä! 🙂

   Lainaan lausetta tekstistä ”Tottakai vastuu tekemisistä on meidän valmennettavilla, mutta jos asiakkaamme ei esim. koe tarvetta pudottaa painoa me emme silloin pakota häntä olemaan dietillä. Voimme kertoa terveydestä ja jos jokin olisi asiakkaalle hyväksi, mutta jos vahtaamme asiakasta ei projekti ole enää häntä varten vaan hän suorittaa viikkoja, vain pitääkseen meidät tyytyväisenä…”

   Tällä juuri tarkoitan sitä mitä hait takaa eli tottakai jos asiakas on todella ylipainoinen pitää asiasta keskustella hänen terveys etusijalla. En ole urallani kohdannut yhtään ylipainoista joka ei halua että paino tippuu. Eli usein se myös lähtee heistä, meidän suurin tehtävä on kertoa terveyshaitoista ja hyödyistä 🙂

   Kiitos hyvästä kommentista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*