Hullut ruokarajoitukset!

On mahtava vastailla teidän kysymyksiin liittyen ruokavalioon, treenaamiseen ja kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Välillä kuitenkin meinaa nousta karvat pystyyn. Enkä nyt todellakaan tarkoita teidän kysymyksiä, sillä tyhmä ei kysy! Ja jos haluaa jostain tietää, niin aina pitää kysyä. Se, minkä takia karvat nousevat pystyyn, ärsyttää ja ihmetyttää ovat ne ”lähteet” mistä olette kuulleet hulluja juttuja esim. vaikka ruokavalioon liittyen. Varsinkaan jos niillä ei ole minkäänlaisia perusteita.

Tässä muutama esimerkki: Hedelmiä ei voi syödä, koska niissä on paljon sokeria… Kanat paistetaan vedessä eikä öljyssä, jotta öljyn voi lisätä vasta paistamisen jälkeen… Hiilari lihottaaa.. Jos haluaa olla hyvässä kunnossa ei saa koskaan herkutella.. Kaikki mikä menee suusta alas pitää punnita… jne.. voisin jatkaa tätä listaa pitkään.

Ottamatta kantaan syvemmin näihin aiheisiin haluan korostaa, että esim. fitnesskisoihin valmistuvat henkilöt eivät syö terveellisesti vaan heidän tarkoitus on tiputtaa painoa ja syödä liian vähän. Eli ruokavalio on suppea ja sillä halutaankin valmistautua kisoihin ei terveyteen. Kukaan ei syö normaalisti niin, vaan se on vain kisaruokavalio. Lisäksi ihan muillakin urheilijoilla on tavan terveysliikkujia tarkempi ruokavalio, kun tiettyihin kisoihin valmistaudutaan tai halutaan harjoituskausista saada mahdollisimman paljon irti, silloin ruokavalio on myös tarkempi kuin normaalisti.

Kenenkään ei pitäisi kuitenkaan ”kytätä” ruokailua. Terveelliset elämäntavat, eivät vaadi: puntaria, samanlaista ruokaa joka päivä, eivätkä varsinkaan herkkulakkoa. Älkää ihmeessä luulko, että hyvä kunto vaatii näitä. ”Salaisuus” hyvälle ja terveelle kunnolle on: monipuolinen ja ravinnerikas ruokavalio, säännöllinen ruokailurytmi, tarpeeksi ravintoa kulutukseen nähden sekä rento suhtautuminen syömiseen, unohtamatta liikuntaa ja hyvää unta.

Terveellinen ruokavalio ei saa olla liian yks’toikkosta eikä stressaavaa! Ja mitä tulee herkutteluun- niin kohtuus kaikessa, muttei tarvitse kaikkea poiskaan jättää. Myös minä syön herkkuja lähes joka viikonloppu ja hedelmiä joka päivä! En laske kaloreita enkä varsinkaan punnitse ruokia. Toki tiedän paljon elintarvikkeista ja mitä saan mistäkin ja kuinka paljon, mutta en siltä vahdi omaa syömistäni. Ruoka on polttoaine mutta yhtälailla myös nautinto.

Ei ole myöskään olemassa yhtä ainoaa ruokavaliota, jonka voimme kaikki ladata netistä ja elää sillä loppu elämän, vaan jokaisella meistä on ennemminkin oma ruokamatka. Tutustumme ruokiin, mitkä toimivat meillä ja mistä tykkäämme ja sitä kautta löydämme parhaiten meille sopivat ruuat ja ruokarytmin. Hyvä on pitää mielessä, että kannattaa syödä sitä mikä tekee itselle oikeasti hyvää! 

Mitä haluan korostaa teistä jokaiselle on: Älkää uskoko kaikkiin hulluuksiin, mitä kuulette, näette ja luette! 😉 Terveyttä ei ole jatkuva laihduttaminen ja niukka syöminen vaan tasapainon löytäminen herkkujen ja normaalin ruuan välille. Ei kitkuttelua tai ahmimista vaan nälkään syömistä, vireystilan ylläpitoa sekä nauttimista!  AVOT!

6 kommenttia

 1. Avatar

  Hei, osaisitkohan vastata kysymykseeni? Olen aloitellut kuntosaliharjoittelun ja ”vaivanani” on oikean olkapään napsuminen. Erityisesti edestä-taakse suuntautuvissa liikkeissä esim.alataljassa. Kipeä se ei ole ikinä, mutta mietin, teenköhän hallaa olkapäälleni. Olen yrittänyt lämmitellä olkapäät hyvin ja tehdä liikket teknisesti mahdollisimman oikein, mutta silti napsuminen jatkuu.

  • Avatar

   Heippa!

   Onko olkapää naksunut/rutissut aina vai vasta yhtäkkiä alkanut? Jos kipua ei tule niin silloin yleensä mitään suurempaa hätää ei pitäisi olla, mutta on vaikea näin kun en nää yhtään missä ja miten se tulee. Paras on toki käydä lääkärillä/osteopaatilla varmistamassa ettei siellä ole mitään. 🙂

   Oona

 2. Avatar

  Samaa mieltä, varsinki tuo kisadiettiruokavalio. Ei normaalisyöminen ole päivästä toiseen punnitsemista, minigrippusseja ja laskemista. Tätä ei vain ymmärretä. Ajatellaan olevan epäterveellisiä ja laiskoja jos syödään mummon lihapullia ja muusia.Tosin joillekin voi sopia kurinalainen ruokavalio, johon ei kuulu einekset ja ns. normaali kotiruoka. Jos ei maistu, kuten minulle. Tuo hedelmien rajoittaminen/sokeripitoisuus on kyllä mennyt yli. Herkkujen suhteen tuntuu monien sallivan vain ns terveysherkut eli raakasuklaata mielummin kun fazerin sinistä ja proteiinilettuja mieluummin kuin tavallisia. Millaisia herkkuja syöt? Terveys vai normaaleja?

  • Avatar

   Heippa!

   Juurikin niin 🙂 Syön vähän mitä sattuu herkkuja, mitä nyt tekee mieli. 🙂 Tummasuklaa/raakasuklaa ihan lemppareita sekä esim. kunnon muromysli ja turkkilainen jogurtti tai jäätelö 🙂 Tai pähkinät/kuivahedelmät!

 3. Avatar

  Nykyään kun kattelee sosiaalista mediaa niin kaikki näyttää samalta. Kaikki on niin laitettuja ja se päällimmäinen tarkoitus ei ole urheilu (vaikka niin väitetään) vaan itsensä esittely. Onneksi on tuollaisia luonnonkauniita ja freesejä ihmisiä niinkuin sinä! Jotenkin tuntuu että tuo urheilu on monelle pelkkää ulkonäköä, mutta susta näkee että nautit sisäisesti kaikesta ja siks oot niin kaunis ulkoisesti myös. Oot hyvä esimerkki nuorille naisille kun kerrot esim. noista ruokailuista tms. Mä oon joskus vahtinut (epävarma 19-20vee) melko tarkkaan mitä syön ja vaikka olinkin tiukassa kunnossa, en ollut mitä tyytyväisin koska piti aina katsoa tarkkaan mitä suuhun laittaa.
  Nyt kun aikaa on kulunut muutama vuosi, niin olen ajatellut että mitä ihmettä mun päässä on liikkunut, ruokailu on nimenomaan myös sitä nautintoa ja rentoutta. Ja kaikkein parasta, tällä hetkellä urheilen, syön rennosti, herkuttelen välillä kun joskus tekee mieli ja oon todella tyytyväinen. Oon sitä mieltä että jos liikkuu paljon niin ei silloin pidä nipottaa. Ja stressi on pahin kaikista, sillon kyllä koko kroppa vinksottaa. 😀
  Kiitos sulle Oona, sun blogi, kuvat tms on kaikki niin mukavaa katseltavaa ja luettavaa. Pysy tollasena aina! 🙂
  Ihanaa kevättä!

  • Avatar

   Voi kiitos todella paljon! Olen kanssasi ihan samaa mieltä ja lähinnä huolissaan siitä, mitä materiaalia netissä jaetaan niin nuorille kun vanhemmillekin. Luonnottomasti muokatut kuvat luovat ulkonäköpaineita, halutaan tuoda täydellistä elämää joka sisältää vain reissuja, merkkivaatteita ja luksuselämää vaikka jokainen tietää, ettei se todellisuudessa sitä ole. 🙂 Mahtava kuulla, että olet saanut juuri sellaisen kuvan mitä arvoja itse haluan vaalia.

   Ihan mieletöntä kuulla että olet löytänyt itsellesi armollisen tavan syödä ja liikkua, koska vain sillä tavalla tästä elämästä nauttii ja hyvinvoinnin saa osaksi omaa elämäntapaa. Turha kitkuttelu ja pakonomainen tarve suorittaa niin liikuntaa kuin muutenkin elämässä vie vain onnellisuuttamme pois päin.

   Kiitos tästä viestistä! Sait myös ruudun tälle puolelle erittäin hyvän fiiliksen aikaan! Upeaa loppu viikkoa! <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*