Ensimmäinen fyssarikäynti

Leikkauksen jälkeen en pystynyt edes nostamaan jalkaa suorana ylös, koska kivut olivat niin kovat. Ensimmäisen viikon jälkeen kivut rupesivat päivä päivältä helpottamaan ja jo toisella viikolla liikkuminen tuntui helpommalta.

Aluksi kannattaa vain keinolla millä hyvänsä pumpata nilkkaa, jotta jalan verenkierto paranisi sekä yrittää nostaa kipeä jalka etureiden voimin, että lihas edes vähän aktivoituisi. Sitten pikkuhiljaa lisätä jalan koukistus- ojennusliikettä. Alussa kuntoutuksessa on tärkeä huomioida, mitä polvessa on korjattu ja mennä ammattilaisten ohjeiden mukaan. Jos polven varaan saa heti laittaa painoa, on usein parantuminen nopeampaa, mutta jos joutuu olla 4 viikkoa varaamatta on jalan lihaskato merkittävä. Muistan ekan leikkauksen jälkeen miten jouduin harjoitella kävelemään uudestaan ristiaskeleita. Koordinaatio oli aluksi todella hukassa!

Leikkauksesta on nyt kulunut yhtä päivää vajaa kolme viikkoa ja tänään pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa konkari fyssarille; Jarkko Räsäselle,   Pihlajalinna Dextraan (Munkkivuoreen). Polvi saatiin venytettyä lähes täysin suoraksi ja koukistus suijui hyvin. Reiden ympärys oli 5 cm pienenmpi kuin toisessa jalassa ja pitää huomioida, että osa leikatusta jalasta on turvotusta.. joten lihaskato on todellisuudessa suurempi. Tottakai myös urheilijoilla lihaskato on niin näkyvää, koska on lihasta mistä lähteä. Onneksi lihasmuistin ja nuoren iän voimin lihaksen saa nopeasti takaisin kun jaksaa tehdä töitä sen eteen.

Olisitte nähnyt ilmeeni kun pääsin ensimmäistä kertaa kuntopyörän selkään, ihan kun pikkulapsi olisi saanut kasan joululahjoja eteensä. Tuntui niin hyvältä saada polveen enemmän liikettä, vauhti ei ole alussa mikään päätä huimaava, mutta se tieto, että kuntoutus menee jatkuvasti eteenpäin on paras palkinto. Huomaan kuitenkin, että nälkä meinaa kasvaa jatkuvasti syödessä, tekee mieli vaan tehdä enemmän ja enemmän. Ei ole kuitenkaan hyvä tehdä liikaa, ettei kuntoutus ota takapakkia. Lihaksia on hyvä rasittaa ja polvea sopivassa suhteessa, mutta liikarasituksessa ei ole järkeä.

Polvi: leikkauksen jälkeen, reilu viikko leikkauksesta ja tämän hetkinen tilanne.

Eräs lukijoistani kysyi: miten loukkaantuminen on vaikuttanut mieleeni, miltä tuntuu kun huomaa niin selkeän puolieron jaloissa? Turhauttaako minua aloittaa taas treenaaminen alusta? –Tottakai turhauttaa, ja aivan sairaan paljon. Olen tehnyt älyttömästi töitä sen jälkeen kun oikean jalan polvi meni ja jouduin leikkauskierteeseen. Olen keskittynyt hermotukseen, tukilihasten vahvistamiseen, liikkuvuuteen, tasapainoon ja koordinaatioon enemmän kuin mihinkään muuhun. Olen hakenut kropastani optimaalista suorituskykyä ja pyrkinyt ennaltaehkäisemään kaikin keinoin vammoja, mutta silti huonolla tuurilla kertalaakista taas lähtöruutuun. Ihan kuin kuminauha, jota olen venyttänyt melkein 10 vuotta eteenpäin olisi katkennut. Vaikka joskus joutuu palaamaan lähtöruutuun, kannattaa ottaa ensimmäinen paalupaikka ja asennoitua voittamaan itsensä. Kaikille meille tulee alamäkiä eri elämän osa-alueilla, urheilijoilla ne tuppaa olemaan jo kovan rasitustason takia fyysisiä.

Vaikka kuinka paljon minua ottaakin päähän, tiedän että se ei palauta minua takaisin kentälle taklauksien ja läpijuoksujen ääreen. Olen huomannut, että hyvä keino on huumori ja työmoraali, aina kun ärsyttää yritän nauraa itselleni ja tehdä enemmän duunia. Koska haluan takaisin huippukuntoon, ei ole helppoa työtä olemassakaan ja työmäärä tulee olemaan kova. Ja onhan tätä jalkaa ihan naurettava katsoa kun ihosta saa kaksin käsin kiinni, mutta voitte arvata miten palkitsevaa on huomata vähän ajan päästä kun ei enää saakkaan. Kyllä tästä kuntoon päästään!

Fiilikset; Leikkauksen jälkeen ensimmäisellä salitreenillä!

-Huippua työviikkoa kaikille!

10 kommenttia

 1. Avatar

  Moi! Kirjoitit, että olet aiempien leikkauksien jälkeen keskittynyt mm. hermotukseen. Voisitkohan kirjoittaa tästä aiheesta tarkemmin? Miten hermotusta voi työstää omassa treenissä? Onko jotain vinkkejä? Itsellänikin takana kolme polvileikkausta viimeisen 10v aikana.
  Tsemppiä kuntoutukseen!

  • Avatar

   Hei!
   Tulen kirjoittamaan paljon kuntoutuksesta ja matkasta takaisin kentille 🙂
   Hermotus on siitä hankala tuottaa postaukseksi, että se on hyvin yksilöllistä ja vaatii usein ammattilaisen apua treeneissä.

   Liike ratojen löytäminen, oikea lihastyönskentely vaativat hermotusta. Liikkeet ovat paljon pienempiä ja hienomotorempisia. Kun halutaan hermottaa jotain, meidän täytyy ensin saada virhemalli korjattua, jonka jälkeen toistaa liikettä rutiininomaisesti, jotta teemme siitä rutiinin ja lihas hermottuu oikein.

   Esimerkkinä vaikka omien asiakkaidenkin kanssa ,joilla ei ole edes leikkauksia takana voi hermottaminen viedä todella kauan aikaa ja saati leikkauksen jälkeen se on ensimmäinen mikä heikkenee. Kun toistamme pitkään elämässä virhemalleja esim. nousemme väärin portaita jolloin pakara ei aktivoidu vaan lihastyö on pääsääntöisesti etureidellä menee aikaa kun liikettä korjataan siihen, että osaa tuottaa voimaa myös pakarasta. Voiman tuotto vaatii monien pienempien liikkeiden kautta hermotusta, joissa ei käytetä paljoakaan lisäpainoa lähinnä; oman kehonpainoa, kuminauhoja, jarrutusliikettä apuna. Kun hermotus rupeaa paranemaan liike tuottaa tärinää lihakseen.

   Todella hankala selittää kirjoituksen välillä, toivottavasti sait kopin 🙂
   Ihanaa viikkoa ja tsemppiä treeneihin!

 2. Avatar

  Paljon tsemppiä kuntoutukseen Oona! Itsellä 12 viikkoa sivusiteen korjausleikkauksesta (MPFL) ja hidasta hommaahan tää kuntoutus on, mutta eiköhän tästä vielä polvi tule! Vielä lihaskato aika näkyvää, mutta fyssari lupaili, että parin viikon päästä alkais reidet näyttää suhtkoht samalta. Henkisesti ollut tämä itsellä myös vaikeaa (vaikka en kilpaurheilija olekaan), että läheisten tuki ollut kyllä tärkeää tän prosessin aikana. Kiva kun oot postaillu tästä sun polvioperaatioista, vertaistukea ei voi olla koskaan liikaa 🙂

  • Avatar

   Tsemppiä Jonna! kyllä se lihasmuisti on onneksi niin vahva, että kovalla työllä sen lihaksen saa takaisin. Lihaskato on väistämätön kun ollaan pitkään käyttämättä jalkaa. Muista jatkaa tukilihasten vahvistamista niin ennaltaehkäiset tulevia vammoja!

   Huippu viikkoa!

 3. Avatar

  Kiitos kun olet kirjoittanut näitä kokemuksia. Olen itse menossa pian molempien lonkkien leikkaukseen (operoidaan samalla kerralla) ja kaikki ”toipumistahtoisesti” ja positiivisessa hengessä kirjoitettu materiaali aikaa vaativasta toipumisesta tulee ehdottomasti käyttöön.

  Hyvin etenevää toipumista ja voittoja sillä matkalla!

  • Avatar

   Paljon tsemppiä Sanni!
   Alku on todella nihkeä ja laittaa hermot koville, mutta muista että jokainen päivä kroppasi korjaa ja palauttaa leikkauksesta sinua kohti arkea. Vähän ajan päästä ihmettelet miten nopeasti aika on mennyt. <3

 4. Avatar

  Hei miten treenailet tuota jalan suoraksi saamista? Mulla polven leikkauksesta (eturistiside korjattu ja molemmat kierrukat ommeltu) tulee nyt noin 1,5kk ja edelleen on suuria ongelmia ton suoraksi saamisen kanssa, vaikkakin fyssari sanoi että normaalia kun niiden kierrukoiden takia on ollut enemmän rajoitteita. Mutta olisi kiva että miten sä oot saanu sitä reenattua 🙂

  • Avatar

   Hei! Tekikö fyssari ollenkaan venyttävää liikettä jalalle? ja väkisin suoristamista?
   Olen vaan painanut jalkaa suoraksi, sekä liuttanut lattiaa pitkin sukan kanssa liikkeellä suoraksi. Myös jos nilkan alle laittaa korokkeen saa helpommin venytystä aikaan.

   Tsemppiä!

 5. Avatar

  Hei! Kuinka pitkään meni että jalka tuli kokonaan kuntoon? Mulla sama toimenpide tehty kohta puoli vuotta sitten ja vieläkin kipeä ruuvin kohta, ihan sellanen kirvelevä kipu kun jalkaa on rasittanut.

  • Avatar

   Hei! 6kk kohdalla juoksin jo enemmän mutta peli kentille menin vasta 9-11kk kohdalla. Mitä sulta on leikattu? se ruuvi millä ristiside kiinnitetään on sulava, eikä pitäisi jäädä tuntumaan? Kannattaa hakeutua lääkärille, jos se siellä tuntuu edelleen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*