Ammattina hyvinvointi

Olen pienestä pitäen tiennyt mitä haluan tehdä tulevaisuudessa… nimittäin jotain merkityksellistä! Jotain millä koen olen vaikutusta ja arvoa. Sekä lisäksi tärkein: haluan tehdä työtä mistä nautin! Tämän melko lyhyen (23v) tämän hetkisen elämäni varrella olen tehnyt yhtä sun toista. Nuorempana ensimmäinen virallinen työpaikkani oli Kauniaisten kaupungin kunnossapidossa. Jossa lopulta työskentelin neljä vai jopa viisi kesää. Kirin itseni 15 vuotiaasta kesäduunarista ryhmän vetäjäksi ja kesäkukka vastaavaksi. Työnkuvaani kuului yleisesti kaikki puutarha- ja kunnossapitotyöt kaupungilla, joten työ oli hyvin ruumiillista ja sen takia siitä tykkäsin. Ja mikä parasta: sain olla ulkona koko kesän!

Tätä ennen olin satunnaisia keikkoja tehnyt valmentamisen, tuomaroinnin ja siivoushommien parissa. Lisäksi nuorempana tein paljon promo- ja esittelykeikkoja sekä olin urheilu- ja vaatekaupassa töissä. Eikä saa unohtaa yhtä kesää erään yrityksen sihteerinä/respatyöntekijänä. Eli kaikenlaista on tullut aiemmin tehtyä. Jokainen pääsee elämän aikana erilaisten töiden pariin joskus varmaan joutuukin, mutta jokainen työ antaa ja opettaa jotakin. Parasta on ollut oppia työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa olosuhteissa.

Suurin tavoitteeni on kuitenkin ollut: tehdä työtä urheilun parissa. Koko ikä on tullut vietettyä urheillessa ja olen aina tiennyt, että jos jotain haluan tehdä työkseni, niin sen täytyy liittyä liikuntaan ja hyvään fiilikseen. Liikunnan-alalle suuntaaminen olikin selkeä valinta. Jos joku ei vielä tiennyt niin liikunnan-alalle voi opiskella lyhyillä pt-kursseilla tai liikunnan-ammattitutkinnolla tai sitten löytyy ammattikoulu jossa voit valmistua liikunnan neuvojaksi (kesto 2-3v riippuen haetko kouluun peruskoulun vai lukion jälkeen) ja sitten löytyy Ammattikorkeakoulu (Vierumäki, Rovaniemi, Kajaani) josta valmistut Liikunnanohjaajaksi ja täydennyksenä voi ammattikorkeakoulun jälkeen opiskella ylempi ammattikorkeakoulu sekä liikunnan-alalta löytyy vielä yliopistotason koulutus (Jyväskylä). Eli koulutuksia löytyy monelta eri tasoilta, vähän eri ammatteihin.

@Kauppalehti

Seuraava haaveeni on ollut yrittäjyys. Yrittäjyys on varmasti monille iso kynnys, mutta sitäkin antoisampaa, kun saa itse päättää lähes kaikesta omassa työssä. Yrittäjyys ei kuitenkaan sovi kaikille, mutta jokainen joka haluaa toteuttaa ja harjoittaa omaa uraa ja ammattitaitoa yrittäjänä, niin voin vain suositella! Helppo matka ei todellakaan ole edessä ja töitä saa kyllä paiskia. Kukaan ei tule neuvomaan miten työt pitäisi tehdä, vaan avaimet on oltava omissa käsissä ja juuri sen takia yrittäjänä oleminen on mahtavaa. Välillä todella stressaavaa, aika vievää ja turhauttavaa, mutta enimmäkseen antoisaa, inspiroivaa ja kehittävää.

Aloitin yrittäjyyden kesken ammattikorkeakoulu-opintojen. Ei ehkä fiksuin päätös, mutta onneksi tukea tuli koulun puolelta. Sain hyvin yhdistettyä omat työni sekä opinnot koulussa. Toki ”opiskelija-elämälle” piti jättää hyvästit. Kaikki aika kului kouluun ja työhön. Silti en kadu päivääkään, että lähdin tavoittelemaan unelmiani!

En ole kovin syvällisesti avannut työstäni valmentajana, puhujana ja bloggarina, niin ajattelin nyt vähän kertoa mitä oikeasti teen. Valmentaminen on tällä hetkellä päätyöni, johon kuluu suurin osa ajastani. Työskentelen hyvin erilaisten ihmisten ja tavoitteiden kanssa… On kovatasoisia, erittäin aktiivisia yksilöitä, joilla tavoitteita on niin voimaharjoittelun tekniikassa, liikkuvuudessa, kestävyydessä, tai oman lajin fysiikkaharjoittelussa sekä valmennettavistani löytyy myös aloittelijoita, terveysliikkujia, yrityksiä ja kuntoutujia. Kuntoutus on aina ollut työssäni todella tärkeää, se matka mitä vakavista vammoista, rakenteellisista ongelmista ja sairauksista huolimatta olemme asiakkaiden kanssa kulkeneet ovat opettaneet myös minua paljon. Kun saamme toimintakyvyn oikeanlaisen liikunnan avulla palautettua.. en voi edes kuvailla miten mahtavaa se on!

Hermotus-ongelmia löytyy kaikista valmennettavista ja jokainen koppi, minkä asiakkaat ottavat kiinni ja oppivat itsestä ja oman kropan toiminnasta on niin paras palkka tässä työssä! Meistä jokaisella on jollain liikunnan osa-alueella ongelmia, niiden selvittäminen ja kehittäminen saa jokaisen motivaation liikuntaa kohtaan kohoamaan.

En siis tee vain perus pt- valmennusta vaan paljon muutakin. Valmennuksessa ydin on mentaalivalmennus. Monesti liikunta- ja terveys-tottumuksiin/käytösmalleihin löytyy ratkaisu mentaalipuolelta ja jos siihen ei syvennytä- ei myöskään muutosta tapahdu. Mentaalivalmennukseen tulen syventymään postauksissa myöhemmin lisää.

Jokainen asiakas on oma yksilönsä ja haluan myös kohdella valmennettavia niin, on eri asia opettaa kuntosalikäytäntöjä kun oikeasti valmentaa ihmisiä. Valmennuksen tulee olla jokaiselle asiakkaalle räätälöityä ja henkilökohtaista sekä sen tulee vastata asiakkaan tavoitteisiin eikä valmentajan mieltymyksiin harjoittaa liikuntaa.  Myös tästä johtuen lyhyet koulutukset eivät riitä valmennuksen laadun takaamiseen vaan kokemukset ja jatkuva itsensä kehittämiseen pyrkivä ote. Kukaan valmentaja ei ole täydellinen, mutta jos ei ole jatkuvasti valmis kehittämään itseään ja syventämään omaa osaamista sekä kohtele jokaista asiakasta yksilönä on syytä miettiä onko ala valinta oikea. Meidän tarkoitus on kuitenkin edistää ja parantaa ihmisten terveyttä ei viedä sitä!

Kuvat: Sami Siilin

Puhujana toimin esim. yrityksissä, tapahtumissa ja kouluilla. Usein aihepiirini koskevat hyvinvointia, terveyttä, liikuntaa ja omia arvojani. Kaikkea millä voin motivoida ja inspiroida ihmisiä! Ja sitten on vielä isona osana työtäni mahtavat yhteistyökumppanit, kuvaukset ja tämä blogi. Blogia teen täydestä omasta halusta, niskaani ei hengitä kukaan vaan teen tätä juuri silloin kun minulla on aikaa ja halua. Kirjoitan, koska nautin siitä vaikka olenkin enemmän puhuja tyyppiä.. sen varmaan näkee kirjoitusvirheistä! Toivepostauksia otan avosylin vastaan!! 😉

Haluan kannustaa teistä jokaista tavoittelemaan omaa unelma-ammattia! Jokainen työ on arvokas, mutta tehkää työtä joka on teille itsellenne merkityksellinen ja arvokas.

-O

 

14 kommenttia

 1. Avatar

  Hei Oona!

  Hyvä kirjoitus. Itseäni kiinnostaa tietää, miten pystyt työssäsi valmentamaan niin monenlaisia ihmisiä? Varsinkaan kun meitä kaikkia ei ole valettu samasta muotista 🙂

  • Avatar

   Kiitos paljon!

   Hyvinvointi/terveys aloilla on tärkeää osata ottaa vastaan erilaisia ihmisiä ja tarvittaessa keskustella sekä ohjata asiakkaita myös muille ammattilaisille kuten lääkäreille ja fyssareille ja heidän kanssa myös yhdessä suunnitella valmennus.

   Omalla kohdalla kokemukset kilpaurheilusta, loukkaantumiset, leikkaukset sekä kuntoutumiset, eri lajiharjoitukset ja koulutukset ammattikorkeakoulusta, pt, nlp, sekä liikkuvuus ja hermotuspuolelta ovat vahvasti syventäneet omaa osaamista. Ja mikä eniten opettaa niin asiakkaat joilla on ihan erilaiset ongelmat kehossa tai tavoitteet. 🙂 on ollut rikkaus valmentaa niin erilaisia ihmisiä ja niin kuin sanoit kenenkään kanssa ei voida mennä samalla kaavalla vaan jokainen vaatii omat suunnitelmat ja valmennuksen sisällön ihan treeneistä, ruokavaliosta ja ihan palautteen annosta lähtien! 🙂 se onkin tässä ammatissa huikeeta, koskaan ei ole valmis!

  • Avatar

   Ja lisäyksenä, koskaan ei voi liikaa konsultoida muita amnattilaisia.

 2. Avatar

  Oon seuraillut sua jo useamman vuoden ja ihaillut sun asennetta elämään ja siihen mitä teet. Musta on esimerkiksi ihan parasta, että kirjotat kirjoitusvirheistä huolimatta, ei kaikessa tarvitse olla paras! Siitä saisi jokainen ottaa mallia. 🙂

  Mä päätin ottaa tänä vuonna tavoitteeksi tehdä kaikkea mikä tuntuu itsestä hyvältä, vaikken olisikaan lahjakas tai hyvä! Käyn kerran viikossa lätkimässä sulkkista, vaikka se pallo lentelee miten sattuu enkä todellakaan osaa pelata. Mutta se on hauskaa! Ei sillä oo väliä, onko hyvä vai ei 🙂 kaikilla on omat vahvuudet ja heikkoudet!

  Laitoin sulle aiemmin viestiä s-postissa, että haluaisin valmennusta koska olen hakemassa poliisikouluun, mutta viesti meni roskapostiin jne jne. Eikä se mitään, koska päätin siirtää hakemista, haluan oppia elämästä vielä hiukkasen lisää ennen kuin tähtään poliisiksi… Että olisin sitten siinä ihan super hyvä 🙂

  Sitten kun haen, otan suhun yhteyttä uudemman kerran! Olis siistiä päästä sun valmennukseen 🙂

  Hyvää talvea!

  • Avatar

   Hei!

   Mahtavaa kun laitoit viestiä! Sulla on ihan paras tavoite. Tässä elämässä pitää juuri tehdä niitä asioita josta nautimme. Eikä kaikessa tarvitse pyrkiä täydellisyyteen, harvoin täydellinen suoritus tuo sitä parasta kokemusta 🙂

   Autan miellelläni sua tämän haaveen saavuttamiseksi! Ja on kypsää ajatella juuri tuolla tavalla. 🙂 poliisin ammatti on henkisesti hyvin raskasta ja kuormittavaa joten on todella fiksua ajatella juurikin noin.

   Tsemppiä! ♡

 3. Avatar

  Kiinnostaisi tietää millä tavalla kuntoutat asiakkaitasi? Acl-leikkauksen jälkeen vai?

  Hyvää talvea! 🙂

 4. Avatar

  Kiinnostaisi tietää, että millä tavalla/tavoin kuntoutat asiakastasi? Acl-vamman jälkeen vai?

  Hyvää talvea Oona! 🙂

  • Avatar

   Kuntoutukseen tullaan vasta siinä vaiheessa kun lääkäri antaa luvan varata normaalisti 🙂 näissäkin tapauksissa acl kuntoutuksia on hyvin erilaisia. Riippuu missä kunnossa jalka on ollut ennen leikkausta, minkälainen on liikkuvuus kouk.-ojennus suunnissa, lihaskato, miten pystyy liikkumaan muuten, onko muita vammoja: takaristiside, sivusiteet, kierukat, rusto.. tämän jälkeen vasta pystyy suunnittelemaan kuntoutusta ja lisätä tietty lääkärin ohjeet milloin saa mennä kyykkyy, kävelyhölkätä tai varata yhelle jalalle.
   Näistä kaikista tapa vasta räätälöityy. Tosi progressiivisesti mennään eteenpäin basic jutuista ihan hyppyihin ja suunnanmuutoksiin. 🙂

   • Avatar

    Eikö yleensä fyssarit/osteopaatit yms tee nämä työt?

    • Avatar

     Leikkauksen jälkeen lääkäri-fyssari antavat ohjeet ja jos hyvä tuuri käy niin kela/vakuutus korvaa 1-15 fyssari kertaa ja sitten siinä vaiheessa kun alku on mennyt ja saa luvan tehdä enemmän mutta ei olla kuitenkaan kunnossa, niin aktiivisimmat tulee liikunnan ohajukseen, myös lääkäreiltä voi tulla loppu tarkastuksessa ohjaus fysiikkavalmennukseen liikunnanohjaajille. Liikunnan ohjaajat (amk) käyvät hyvin samat anatomia/fysiologia/tule-sairaudet ja vammat läpi joten kuntoutuksen jatkumona usein ihmiset kokevat pidempi aikaisesta valmennuksesta hyödyn jos haluu kropan huippukuntoon takaisin. 🙂 osteopaatit/natropaatit/kiropraktikot tekevät usein korjaukdia akuutteihin ongelmiin (kiputiloihin/vartalon asennemuutoksiin ym) mutta eivät valmenna.
     Kuntoutuksessa tärkeä vaihe onkin siinä vaiheessa kun lääkäri antaa luvan tehdä mutta vammat aiheuttavat ongelmia tukilihaksiin ja ne on pakko saada vahvaan kuntoon ja palauttaa hermotus/liikkuvuus. 🙂

     Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi. 🙂

 5. Avatar

  Toivepostauksena jokin sun kuntosalitreeni pitkästä aikaa! Tsekkasin sun treeniosion blogista ja viimeiset postaukset siitä kategoriasta on ulkotreenejä.

 6. Avatar

  Fysioterapeuteillu kuuluu tietääkseni liikuntalääketieteen perusopintoihin rinnastettava määrä liikuntafysiologiaa. Haluan korostaa lukijoille, että liikunnanohjaaja ei ole kuntoutuksen ammattilainen. ACL ja muista vammoista kuntoutumiseen vaaditaan juuri nimenomaan kuntoutuksen ammattilaista. Älkää uskoko kaikkea, mitä netissä kirjoitetaan. Nyt on haukattu hieman liian iso pala pureskeltavaksi. Suutari pysyköön lestissään.

  • Avatar

   Hei!

   Liikuntalääketiede sekä liikuntafysiologia kuuluvat myös liikunnanohjaaja amk opintoihin, suosittelen lukemaan myös tämän ammattikorkeakoulutuksen sisällön. Sosiaali- sekä terveysaloja uudistetaan ja halutaan entistä enemmän tehdä yhteistyötä näiden alojen välillä sekä juuri konsultoida kaikissa esim. vaikka juuri kyseisessä. acl tapauksissa.
   Niin kuin aiemmissa kommenteissa jo kerroin niin ensin yleensä mennään lääkäriin ja tehdään mahdolliset toimenpiteet ja siitä fyssarille, joka vastaa akuutista kuntoutuksesta ja tämän jälkeen monet fysioterapeutit ohjaavat liikunnanohjaajalle laajempaan kuntoutukseen. Myös itselläni on acl- leikattu ja kuntoutettu niin lääkärin/Fyssarin ja liikunnanohjauksen kautta.
   Lisäksi usein vamman kanssa kannattaa hakeutua niiden ammattilaisten pariin, jotka ovat itse kärsineet ja kuntouttaneet saman vamman 🙂 voin kertoa, että sekä acl, kierukka ja rusto-ongelmat polvessa ovat hyvin hanskassa niin opintojen kuin oman kokemuksen kautta! 🙂

   Kiitos kommentista, näistä herää hyvää keskustelua 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*