6kk polven eturistisideleikkauksesta

Aika todellakin on mennyt nopeasti vaikka silti kuntoutus on tuntunut pitkästyttävältä ja hinku pelikentille vain kasvaa. Kun menee yhteen rugbytreeniin mukaan haluaa jo seuraavaksi ottaa täysillä kontaktia, maltti on tässä kuntoutuksessa kaikkein pahin vastus.

Polven tämän hetkinen kunto on todella hyvä. Toiminnallisten, – sekä voimatestien tuloksissa on vielä pientä puolieroa. Tässä fyssarin kommentit viime kerralta: ”Liikkuvuus polvessa hyvä, reisilihasten ympärysmitassa vain sentin ero (pienentynyt tasaisesti), pientä kudosturvotusta vielä esiintyy, nivelontelossa ei ylimääräistä nestettä.” 

@Tommi Mankki

Teimme viime kerralla mittausten lisäksi erilaisia testejä ja tässä muutamia, mitkä osaa teitä saattavat kiinnostaa:

 • Reisien ympärysmitta oikea 55cm / leikattu vasen 54cm
 • Yhden jalan vauhditon pituushyppy:  oikea 182,5 cm / leikattu vasen 168 cm  (ka. suhde  operoimaton vs. operoitu oli 92%, vaikkakin molemmat polvet ovat todellisuudessa operoitu.)
 • 8-juoksu, suora + laukka. Ensin lähtö merkin oik puolelta, toinen merkin vas puolelta. Lähtö oik. 15,22 sek & Lähtö vas. 15,02 sek. Aikaero kiertosuuntien välillä 0,2 sek. Jaloissa ei tapahtunut kompensatorista painonsiirtoa.
 • Reiden ojennuslaitteessa jalkojen välinen suhde oli 83%.
 • Reiden koukistuslaittaassa ero oli hiukan suurempi eli 75%, mutta huomioiden viime kertaan jolloin takareisi oli laitteessa lähestulkoon vaikea edes aktivoida, koska siirre otettiin takareidestä, oli tulos parantunut.
 • Lopuksi oli vielä yhen jalan kyykky (bulgarialainenkyykky- tyylillä) ja jalkojen suhde oli vain 83,3%.

Testeissä tarkoitus on tehdä tulokset molemmilla jaloilla ja ajatellaan, että terve jalka on 100% ja verrataan puoli eroa jalkojen välillä. Joten niin kuin tuloksista huomaa ei eroa ole paljoa enää jäljellä. Olisi lähes mahdotonta, että tässä vaiheessa jalkojen kunto olisi täysin tasapainossa. Varsinkin takareiden kanssa pitää olla maltillinen, koska sieltä otettiin siirre uudeksi eturistisiteeksi.

Tässä vaiheessa kuntoutusta juoksutreenien määrä tulee kasvamaan. Peruskuntolenkkien lisäksi teen paljon intervall-tyyppisiä lenkkejä ja vetoja. Suunnanmuutos-juoksut tehdään vielä maltillisesti. Lisäksi rugbyn puolella voi kontaktia ottaa hallitusti taklaus-pädeihin sekä muuten olla mukana pallollisissa treeneissä. Voimaharjoittelu jatkuu samalla tavalla progressiivisesti painoja lisäten. Nyt olen panostanut eniten kestovoimaharjoitteluun ja tarkoitus on siirtyä kesää kohti nopeusvoiman puolelle.

Alussa kierukan iso liitäntä aiheutti vieläkin maltillisempaa kuntoutusta, mutta nyt pikkuhiljaa syväkyykkyyn saa mennä ja treenaaminen tätä kautta helpottuu. Tällä hetkellä kuntoutuksen ainoa hidaste on ollut välilevyongelmat, joihin tulen palaamaan myöhemmin postauksissa.

Olen tosi kiitollinen Pihlajalinna Dextralle, tästä avusta mitä olen saanut sekä operaatioon, että kuntotukseen. Tämä Pihlajalinnan parivaljakko ortopedi Mikko Kirjavainen ja fyssari Jarkko Räsänen, ovat pitäneet meikäläisestä erittäin hyvää huolta ja olen voinut luottaa heidän ammattitaitoon 100%.

Yhteistyössä: Pihlajalinna

 

 

 

 

 

6 kommenttia

 1. Avatar

  Vaikuttaa hyvältä! Varmasti kärsivällisyys alkaa olemaan koetuksella tuossa vaiheessa, kun polvi todennäköisesti tuntuukin jo oikeasti toimivalta. 🙂 Millaisia suunnanvaihdostreenejä teet nyt?

  Vielä tässä 3 kk paikkeilla leikkauksesta polvi ilmoittelee itsestään niin ymmärtää itsekin mennä varovasti, mutta tuossa vaiheessa 6kk kyllä malttia kaivataan 😀

  • Avatar

   Heippa!

   Joo on kyllä sellasta mentalipeliä pään kanssa, kun tuntuu että pystyy tekemään mutta pakko yrittää myös himmata.
   Olen suunnitellut juoksuohjelman missä tulee suunnanmuutoksia ja on pelin omainen 🙂

   Oona

   • Avatar
    Kari Laaksonen

    Hei Oona! Törmäsin tänne hakiessani kylmäkompressiosta lisätietoa. Kävit polvileikkauksen läpi ja aloitit kuntouttamisen. Oliko sinulla siteiden korjauksen lisäksi kierukkavama? Tyttäreni (13v) on aktiivinen harrastaja (jalkapallo, voimistelu, uinti, kepparit) ja on leikkausjonossa Tampereella. Alunperin vamma syntyi jalkapallossa 2017 syksyllä. Nyt on yritetty fysion avulla kuntouttaa mutta se tie on kuljettu loppuun tältä erää.

    Miten koit GR;n laitteen ja onko sinulla kokemusta muista vastaavista? Toinen kysymykseni 🙂 liittyy yhteisölliseen kuntoutukseen nuorelle; oletko kuullut tai tiedät nimenomaan nuorille polvitoipilaille järjestettävistä treenimahdollisuuksista Tampereen alueella? Kiitos jos jaksat vastata.

    • Avatar

     Heippa Kari!

     Molemmissa polvissa on siteiden lisäksi ollut kierukka vammat. Ensimmäinen polvileikkaus oli 10 vuotta sitten ja juuri kierukanliitäntä tehtiin eturistisiteen lisäksi. Sen jälkeen on jouduttu putsaamaan pois paloja.
     Mikä polvessa on? onko siis kierukka revennyt?

     Gr-laite on ihan paras auttamaan polven turvotukseen sekä kipuiluun. Mutta jos kierukka on revennyt ja jäänyt pahasti jumiin, on laitteesta paras apu leikkauksen jälkeen.

     Kuntoutus kannattaa ehdottomasti järjestää osaavan fysioterapeutin kanssa joka ymmärtää myös tyttäresi urheilupuoleste. Ryhmiä en usko, että löytyy.

     Mukavaa kesää teille!

 2. Avatar

  Moikka!
  Mulla leikattiin syksyllä eturistiside ja nyt keväällä kierukka. Kierukka siis ommeltiin takaisin yhteen. Kierukan ompelusta pian jo 4 kuukautta aikaa ja polvi ei mene vielä kunnolla koukkuun. Kuitenkin minulla fysioterapeuttini tykkää vääntää polvea kunnolla, jolloin polveen sattuu. Viime kerralla väänsi taas kunnolla, jonka jälkeen on kipeytynyt ja välillä kuuluu suoristaessa naksumista… Jotenkin suututtaa se, että voiko hän vääntää polvea liikaa ja onko syytä huolestua vähäisestä naksumisesta. Ennenkuin kierukka leikattiin polvessa oli naksumista ja lukkiutumista mutta ainakaan vielä lukkiutumista ei ole..

  Onko sulla ollut siis joskus epäilyksiä fysioterapeuttiisi? Kun jotenkin haluan uskoa hänen ammattitaitoonsa, mutten halua päätyä kolmanteen leikkaukseen. Eli pitäisikö siis vain pysäyttää fysioterapeuttini ja sanoa vastaan, mikäli yrittää ns. liikaa?

  • Avatar

   Heippa!

   Mitä tarkoittaa kunnolla koukkuun, ihan 4kk kohdalla ei vielä tarvitse kantapään osua pakaraan ei edes 6 kk kohdalla? Pitää muistaa, että kun kierukka liitetään on koukkuun menossa alkuun omat rajoitteensa.Vasta vaiheittain haetaan koukun kulmaa paremmaksi. Myös minulla väännettiin suoraksi ja koukkuun asteittain mutta melko äärirajoille tuntemusten kanssa. ALkuun polvi ärtyi mutta kipu oli jo seuraavana päivänä ohi. Suosittelen kertomaan tuntemuksista mikäli auheuttaa kovempaa kipua polveen. Sinulla on ollut lyhyellä aikavälillä jo kaksi leikkausta joka myös johtaa siihen että polvi voi olla jäykkä sekä arpikudos aiheuttaa jäykkyyttä ja poksumista.
   Minulla edelleen poksuu molemmat polvet, vaikka leikkauksista jo aikaa, usein arpikudos pitää ääntä polvessa. Lukkiutumista jos ilmenee niin ei kuulosta hyvältä kierukan suhteen.

   Toivottavasti saat keskustelun kautta vähän apua tilanteeseen! tsemppiä <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*