5 DIETTIÄ VERTAILUUN

ATKINS

Atkinsin dieetti on varmasti yksi tunnetuimmista ja suosituimmista dieeteistä. Atkinsin dieetissä hiilaria korvataan rasvalla ja valkuaisella. Atkinsin dieetissä suositaan esim: lihaa, kananmunia, kermaa ja voita, mutta käytetään rajoitetusti tai ei lainkaan sokeria, leipää, perunaa ja maitoa. Myös hedelmien, marjojen ja kasvisten käyttö on rajoitettu. Dieetti on erittäin eläinrasva- ja kolesterolipitoinen, mutta sisältää vain vähän ravintokuitua sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Atkins_ruokapyramidi

http://fi.atkins.com/

DASH 

Joidenkin mielestä ”jenkkivillitys”, mutta todistettu toimivan kohonneeseen verenpaineeseen sekä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Kyseessä on vähäsuolainen dietti, jossa suositaan enemmän täysviljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Lisäksi vain vähärasvaisia maitotuotteita sekä enemmän kalaa, siipikarjaa kuin punasta lihaa. Lisäksi ruokaan kuuluu siemenet, palkokasvit ja pähkinät. Suositaan paljon ravintorikkaita ruokia eikä niinkään tyhjiä kaloreita. Ruokavalio on kuitenkin hyvin ”perus” ruokavalio. Dietissä annokset ovat mitattu lukemina, joka tuo haastetta jos haluaa oikeasti tietää annoskoon tarkemmin.

dashdiet

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/laihdutus/dash_laihduttaa_ja_parantaa

PALEO 

Paleosta ja miten ite sitä noudatin olen kertonut aijemmin v. 2013 blogissani täällä. Mutta vielä pääpiirteittäin:

Paleoruokavaliossa syödään ravinnerikkaita, mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia. . Paleoruokavalio pohjaa evoluutiobiologiaan: kasvoimme lajina luonnollisia ruokia syöden yli kahden miljoonan vuoden ajan. Tänä aika kehittyi nykypäiviin asti säilynyt genetiikkamme ja metabolinen koneistomme. Paleoruokavaliota voisi siis nimittää ihmiselle lajityypilliseksialkuperäiseksi ruokavalioksi. http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/  Ideana on syödä kivikautiseen tyyliin, mutta tottakai nykypäivän raaka-aineita. Suurin osa aterioista koostuu eläinproteiinista, rasvasta ja kasviksista. Ei vilja- eikä maitotuotteita.

PALEO

GI- DIETTI

Glykeeminenindeksi luokittelee dietit sen mukaan miten ne vaikuttavat verenkiertoon. GI-dieetillä suositaan ruokia, joista vapautuu sokeria vereen hitaasti ja  antavat tasaisesti energiaa pidemmäksi aikaa. Korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineet antavat nopeasti energiaa mutta saavat nälän palaamaan aivan yhtä nopeasti.Joten painonpudotuksessa on käytetty tätä dieettiä johtuen siiitä, että se matalan gi- indeksin omaavat tuotteet pitävät pidemmän ajan nälän kurissa.

Glycemic-Index-Food-List1

http://www.dieetit.fi/gi-dieetti

VÄLIMEREN DIETTI

Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, merenantimia, jogurttia, punaviiniä ja ennen kaikkea oliiviöljyä. Prosessoitua valmisruokaa vältetään, koska halutaan vältelle terveydelle hiatallisia transrasvoilta (riskiä sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin.) Välimeren ruokavaliossa huomiota kiinnitetään myös pieniin annoksiin, jotka tekevät tyytyväiseksi korkealaatuisuudellaan ja herkullisuudellaan sekä ravinnerikkaudella.

välimeren

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00050

Tässä muutamia kymmenistä dieteistä! Pääpirteet ovat yleensä aina ruuan ravinnerikkaus ja vältetään paljon prosessoitua ruokaa. Pajon dieettejä julkaistaan ihan mainoskikkailun vuoksi. Halutaan herätellä ihmisiä tai hankkia hyvä tili kertoen samat terveydelle edulliset asiat uudella nimikkeellä.

Meikäläisen 5 neuvoa ruokavalioon on: 

 1. Monipuolisuus
 2. Raikkaus/tuoreus
 3. Säännöllinen ateriarytmi
 4. Nauti, älä suorita
 5. Juo tarpeeksi vettä!

Ei mitään sen kummempia ohjeita tarvita, terveelisen syömisen löytämiseen! Jos apua tarvitset niin työkseni suunnittelet asiakkaille sopivia ruokavalioita, en gramma määräisiä kellonaikoja yksipuolisille aterioille! 🙂

Mikälaisista dieteistä sinulla on kokemusta?

10 kommenttia

 1. Avatar

  Kokeilin 13 päivää kestävää sairaaladieettiä, siinä oli vähän hiilareita ja n. 600kcal päivässä. Siinä oli tosi tarkat ohjeet, joita noudatin. Sen avulla laihtui hyvin, mutta ei jaksanut urheilla yhtään. Oli ihana palata takaisin monipuoliseen ruokavalioon. En tiiä, oliks siitä loppujen lopuksi mitään hyötyä.

 2. Avatar

  Ketoosidietti on aika suosittua ollut! Onko sulla jotain kokemuksia siitä? 🙂

  • Avatar

   On joo ollut! Mutta sekään ei ihan oma juttu ole. Atkinsin dietti on yksi ketoosidiettien muodoista.
   Ketoosissa on tarkoitus polttaa hiilarin sijasta kehon rasvaa ja käyttää sitä energiana.
   Lyhyellä ajalla voi paino tippua mutta pidemmän päälle en suosittele. Lisäkis harjoituksista ei varmasta saa yhtä hyvin irti eikä palautumis prosessi onnistu ilman hiilaria 🙂

 3. Avatar

  Moikka! Mitä maksaa sinun suunnittelema ruokavalio? Ihailen sun luonnollista ja järkevää otetta tähän fitnessbuumiin yms. joten olisi kyllä mahtavaa saada sun suunnittelema ruokavalio!

 4. Avatar

  Hei Oona! Minulla olisi kysymys eli mitä mieltä oot internet fastingistä, eli pätkä paastosta. Eli paastotaan 16 tuntia ja syödään kaikki kalorit 8 tunnin ikkunassa yleensä 2-3 ateriassa. Onko sama syökö kalorit 2 aterialla vai 5 aterialla? Vaikuttaako esim. Lihaskasvuun jos on tarkoituksena kasvattaa lihasmassaa. Tykkään yleensä syödä isompia annoksia, paastoaminen ei tuota minulle vaikeuksia. Mutta olen nyt urheiluopistossa opiskelemassa ja täällä liikutaan paljon. Pärjääkö siis 2 isolla aterialla?

 5. Avatar
  Pilkunviilaaja

  Hei! En voi jättää huomauttamatta että lajina (nyky)ihminen (Homo sapiens) on vasta n. 200 000 vuotta vanha. Ihmis- eli Homo- suku sen sijaan on n. 2 milj. vuotta vanha.
  Viitaten siis kohtaan tekstissäsi, jossa kerrotaan lajimme kehittyneen syöden luonnolista ruokaa 2 miljoonan vuoden ajan.
  Pointti tekstissä on silti kaikille selvä, joten väliäkös tuolla 🙂 Luonnollisuus ennen kaikkea!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*